REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι να κάνω όταν το παιδί μου έχει παραπάνω κιλά;


29 Αυγούστου 2015

dacb3d83b3e5ed9f0e2b10ebf21bdbacκαθευς.jpg

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.  Όταν ένα παιδί έχει παραπάνω κιλά, τότε είναι σε κίνδυνο να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνει, όπως διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος, υψηλή χοληστερόλη, άσθμα και άλλα πολλά. Επίσης, ένα παιδί που είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μπορεί να γίνει εύκολα θύμα εκφοβισμού για το βάρος του, με αποτέλεσμα να νιώθει άσκημα για το σώμα του και να απομονωθεί από τους φίλους του. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του να κοινωνικοποιείται και να αλληλεπιδρά με τους άλλους.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο;

Είναι φυσιολογικό, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, να έχουν και κάποιες αλλαγές στο βάρος τους. Γι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς, να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο. Αν ανησυχείτε για το βάρος του μικρού σας μιλήστε με έναν διατροφολόγο και με τον παιδίατρο σας, ώστε να προσδιορίσετε τα κιλά, που πρέπει να έχει ανάλογα με το ύψος του, το φύλο και την ανάπτυξη του. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε, ότι τα παιδιά που έχουν γονείς παχύσαρκους ή υπέρβαρους, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν και εκείνα παραπάνω κιλά. Αυτό σημαίνει, ότι οι παράγοντες συμπεριφοράς, αλλά και η γενετική παίζουν εξίσου σημαντικό  ρόλο στο προσδιορισμό του βάρους ενός παιδιού.

Ως γονείς θα πρέπει να προσπαθήσετε να μεγαλώσετε παιδιά με ένα υγιές βάρος, διότι μελέτες έχουν δείξει, ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες. Όμως, θα πρέπει να κάνετε δίαιτα στο μικρό σας; Η απάντηση είναι, ότι δεν πρέπει να βάζετε το μικρό σας σε μια διαδικασία απώλειας βάρους, αλλά πρέπει να του μάθετε να τρώει σωστά. Το παιδί σας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα για να αναπτυχθεί, γι αυτό και δεν υπάρχει λόγος να κάνει δίαιτα. Μπορείτε όμως, να το διδάξετε την σωστή διατροφή και τη σημασίας της σωματικής δραστηριότητας και θα διαπιστώσετε, ότι με τον καιρό θα αποκτήσει ένα υγιές βάρος. Αν αρχίσετε και φέρνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι και συμπεριλάβετε στα γεύματα σας δημητριακά ολικής άλεσης, τότε το παιδί σας θα μάθει να τρώει ισορροπημένα. Επίσης, μαθαίνοντας το μικρό σας να έχει καλές συνήθειες, το προστατεύετε και από τα κοινωνικά ή συναισθηματικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν, εάν είχε παραπάνω κιλά. Και μη ξεχνάτε, ότι ως γονείς έχετε μεγάλη επιρροή στο παιδί σας και εκείνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα σας, γι αυτό προσπαθήστε να είστε καλό πρότυπο.