REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν ένα παιδί έχει εκρήξεις θυμού


18 Αυγούστου 2015

408221bc0730bd29131ac5e9017ab083καθευα.jpg

Μήπως το παιδί σας φωνάζει ή βάζει συχνά τα κλάματα και η διάθεση σας φτάνει στα κόκκινα; Υπομονή, γιατί οι εκρήξεις θυμού είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών. Η πραγματική ρίζα ενός ξεσπάσματος, συνήθως είναι η επιθυμία για αυτονομία. Όταν τα παιδιά είναι δύο ετών έχουν συχνά ξεσπάσματα θυμού. Από τη μεριά σας εσείς σαν γονείς πρέπει να βρείτε κάποιες λύσεις, ώστε να ηρεμείτε το μικρό σας και να αποφύγετε τις φωνές και τη γκρίνια. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και ίσως σας φανούν χρήσιμες.

Καταρχήν δείτε πότε το παιδί σας ξεσπάει και αλλάξτε αυτό που του δημιουργεί θυμό. Για παράδειγμα αν διαπιστώσετε ότι, το μικρό σας νευριάζει όταν του λέτε να πάει για ύπνο, κάντε του την ερώτηση χρησιμοποιώντας περισσότερες λέξεις. Όπως αντί για την ερώτηση «Πάμε μέσα;» πείτε «Ήρθε η ώρα να πάμε μέσα». Θα δείτε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό και ενδέχεται να γλιτώσετε τη γκρίνια. Επίσης, καλό είναι να δίνετε στο μικρό σας κάποιες επιλογές, για να κάνει αυτό που θέλει. Μπορεί αυτό, να είναι μια λύση συμβιβασμού, όμως τελικά θα πάρετε αυτό που θέλετε χωρίς γκρίνια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βάζετε όρια στο παιδί σας, γιατί εσείς παίζετε ρόλο όχι μόνο στη διδασκαλία του μικρού σας αλλά του δείχνετε και πώς να συμπεριφέρεται.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσπαθείτε να μην δίνετε σημασία στα ξεσπάσματα του παιδιού σας,  φυσικά με τη προϋπόθεση ότι η ασφάλεια του δεν τίθεται σε κίνδυνο. Αν διαπιστώσετε, ότι έχει μια βίαιη συμπεριφορά, όπως το δάγκωμα, οι κλωτσιές, απαιτούν την παρέμβαση σας. Επίσης, δεν πρέπει να ανταμείβετε το παιδί σας με σκοπό να σταματήσει τα ξεσπάσματα, γιατί θα πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Και τέλος, μη ξεχνάτε ότι τα ξεσπάσματα θυμού είναι μια περίοδος που θα περάσει και με τον καιρό το παιδί θα ηρεμήσει.