Συμβουλές για τους γονείς που παίρνουν διαζύγιο

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Τι γίνεται όμως, όταν τα μέλη της πρέπει να περάσουν την εμπειρία ενός διαζυγίου; Τότε σε αυτή τη περίπτωση κάποια συναισθήματα είναι κοινά σε όλες τις οικογένειες, όπως το άγχος και το στρες. Αν λοιπόν και εσείς πρέπει να βιώσετε την εμπειρία του διαζυγίου και έχετε παιδιά, o στόχος σας πρέπει να είναι, να κάνετε αυτή τη διαδικασία όσο λιγότερο επώδυνη γίνεται. Οι παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές ενδεχομένως να μειώσουν το στρες και να κάνουν τη προσαρμογή στη νέα κατάσταση πιο εύκολη για όλη την οικογένεια.

Εφόσον έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε τις διαδικασίες ενός διαζυγίου, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συζητάνε ανοιχτά για τα συναισθήματα τους, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά μπορεί να βιώνουν μια αίσθηση απώλειας λόγω του χωρισμού και επίσης, μπορεί να κατηγορούν για αυτό που τους συμβαίνει, έναν από τους δύο γονείς. Έτσι θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε όλες τους τις ανησυχίες και να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους. Το σημαντικό είναι να τα βοηθήσετε να σας εκφράσουν τις σκέψεις τους και αυτά που νιώθουν, ώστε να μπορέσετε να τα καθησυχάσετε.

Το διαζύγιο είναι ένα γεγονός που μένει στη ζωή ενός παιδιού, ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια, από τότε που διεξάχθηκε. Καθώς τα μικρά σας μεγαλώνουν, γίνονται ποιο ώριμα και μπορεί να έχουν ερωτήσεις ή ανησυχίες που να μην τις είχαν σκεφτεί νωρίτερα. Δεν έχει λοιπόν σημασία πόσο καιρός πέρασε, από τότε που χωρίσατε με τον σύντροφο σας, γιατί ο διάλογος με τα παιδιά σας επί αυτού του θέματος, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός. Εάν όμως νιώθετε, ότι αυτή η συζήτηση σας αναστατώνει, τότε ζητείστε από κάποιο άλλο κοντινό πρόσωπο, να μιλήσει στα μικρά σας. Δεν είναι κακό να σας δούνε λυπημένους, αρκεί να μην τους μεταδίδετε τα συναισθήματα ενοχής και να μην τα κάνετε να νιώθουν υπεύθυνα. Επίσης, πολλές φορές τα μικρά σας μπορεί να κρύβουν καλά τα συναισθήματα τους και να μη δείχνουν πόσο αναστατωμένα είναι από τη διαδικασία του διαζυγίου. Εσείς όμως, πρέπει να είστε σε επιφυλακή, ώστε να εντοπίσετε κάποια σημάδια, που να δείχνουν ότι το παιδί σας έχει άγχος. Ένα από αυτά, είναι όταν πέσουν ξαφνικά οι βαθμοί του ή χάσει το ενδιαφέρον του για παιχνίδι.

Ένα διαζύγιο δεν έχει πάντα και μια καλή κατάληξη, με αποτέλεσμα να νιώθετε θυμό για τον πρώην σύντροφο σας. Αλλά, θα πρέπει να κρατήσετε τις συγκρούσεις και τα άσκημα συναισθήματα μακριά από τα παιδιά σας. Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Είναι όμως, σημαντικό να μη μιλάτε άσκημα για τον πρώην σας, μπροστά στα μικρά σας. Γιατί έρευνες έχουν δείξει, ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τη προσαρμογή των παιδιών στη καινούρια κατάσταση του διαζυγίου, είναι το επίπεδο της γονικής σύγκρουσης στο οποίο εκτίθενται.

Ακόμα και αν είναι δελεαστικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα μικρά σας για αγγελιοφόρους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον πρώην σύντροφο σας. Εξάλλου, τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και αν καταλάβουν ότι κατασκοπεύουν τον άλλον τους γονιό, θα δυσανασχετήσουν και θα θυμώσουν μαζί σας.

Τέλος, πρέπει να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μειώσετε το στρες από τη ζωή σας. Όταν νιώθετε ευτυχισμένοι, το μεταδίδετε και στα μικρά σας. Και μη ξεχνάτε, η στήριξη από φίλους και συγγενείς μπορεί να κάνει την προσαρμογή στη νέα κατάσταση, πιο εύκολη.