REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;


23 Οκτωβρίου 2015

a19b1c5e61bd3c9ae67d8fae184a7406καθετα.jpg

Κάποιοι την έχετε ακούσει, αλλά δεν γνωρίζετε τι σημαίνει και πολλοί την ακούτε για πρώτη φορά. Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι; Είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης, αλλά δεν σταματάει εκεί, γιατί αυτή η μέθοδος είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία για την ανάπτυξη του παιδιού και για την καθοδήγηση του καθώς μεγαλώνει. Ανεξαρτησία, ελευθερία μέσα σε όρια και σεβασμός είναι το τρίπτυχο αυτού του συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο εφαρμόζεται σε χιλιάδες σχολεία ανά τον κόσμο.

Η μέθοδος Μοντεσσόρι δημιουργήθηκε από μια ιταλίδα παιδαγωγό, με αυτό το όνομα, η οποία γεννήθηκε το 1870 και σπούδασε ιατρική, παιδαγωγικά, φιλοσοφία και ψυχολογία. Το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα ήταν αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Η βάση της μεθόδου Μοντεσσόρι είναι η εμπιστοσύνη προς το παιδί, ώστε να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες, νοητικές, σωματικές και ψυχολογικές. Γι αυτό και το μότο του συστήματος είναι να βοηθάμε το παιδί να τα κάνει όλα μόνο του και να σεβόμαστε τη προσωπική του ελευθερία και τα ενδιαφέροντα του. Επίσης, το μοντεσσοριανό σύστημα μας παροτρύνει να βοηθάμε στην ανάπτυξη των θετικών στοιχείων του παιδιού, ώστε να μην υπάρχει πολύ χώρος για τα αρνητικά και να το σεβόμαστε όταν κάνει λάθη, γιατί αργότερα μπορεί να τα διορθώσει από μόνο του. Ωστόσο, πρέπει να παρεμβαίνουμε άμεσα, όταν υπάρξει κατάχρηση του περιβάλλοντος και σε κάθε πράξη που μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο.

Ο στόχος της Μαρίας Μοντεσσόρι δεν ήταν η μετάδοση στείρας γνώσης, αλλά ήθελε, να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες και να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για να είναι ένα παιδί χαρούμενο πρέπει να έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύπλευρα, και σωματικά, και συναισθηματικά και σε επίπεδο γνώσεων. Η μέθοδος Μοντεσσόρι το πετυχαίνει γιατί παρακολουθεί το κάθε παιδί ξεχωριστά. Άλλωστε όπως έλεγε και η ίδια "Η διαμόρφωση του χαρακτήρα δεν διδάσκεται. Προέρχεται από την εμπειρία και όχι από την εξήγηση."