Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για το μωρό, όσο και για την μητέρα. Εξάλλου η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΡ) και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συνιστούνε στις γυναίκες να θηλάζουν. Βέβαια την τελική απόφαση θα τη πάρει η μητέρα, γιατί είναι καθαρά δικό της θέμα. Η παρακάτω επισκόπηση του θηλασμού μπορεί να διευκολύνει την απόφαση σας.
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό σας;
Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το μωρό σας και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο τρόφιμο που να μπορεί να την ανταγωνιστεί. Έχει έναν σχεδόν τέλειο συνδυασμό βιταμινών, πρωτεϊνών και λίπους, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα νεογέννητο για να αναπτυχθεί. Επιπλέον, περιέχει αντισώματα που βοηθάνε το μωρό σας να καταπολεμήσει τα βακτήρια. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας και άσθματος και πλέον όσα μωρά θηλάζουν για έξι μήνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν μολύνσεις του αναπνευστικού καθώς και διάρροιες. Και τα οφέλη δεν σταματάνε εδώ, γιατί ο θηλασμός έχει συσχετιστεί με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα, όπως και με ένα φυσιολογικό βάρος. Η AAP υποστηρίζει ότι το μητρικό γάλα παίζει ρόλο στην πρόληψη του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου). Υπάρχουν ακόμα οι ισχυρισμοί ότι μειώνεται ο κίνδυνος διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά απαιτείτε περισσότερη έρευνα.
Ο θηλασμός και τα οφέλη για τη μητέρα
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του θηλασμού είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Επίσης, απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, που βοηθάει τη μήτρα να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος προ εγκυμοσύνης και μπορεί να μειώσει την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Και όσες γυναίκες ανησυχείτε για το βάρος σας, ενώ δεν πρέπει να κάνετε δίαιτα όταν θηλάζετε, παρόλα αυτά καίτε επιπλέον θερμίδες, έτσι ώστε να χάνετε πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Θα κάνετε αρκετό γάλα;
Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού, το στήθος σας κάνει το «πρώτο γάλα». Αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι παχύρευστο, κιτρινωπό και όχι σε μεγάλη ποσότητα, αλλά καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Επίσης, το πρωτόγαλα βοηθάει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προετοιμάζει το βρέφος να χωνέψει το μητρικό γάλα. Τα περισσότερα μωρά χάνουν λίγο βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση τους. Όμως, αυτό δεν έχει σχέση με τον θηλασμό. Εφόσον το μωρό σας χρειαστεί περισσότερο γάλα, τότε το στήθος σας θα ανταποκριθεί και αν δυσκολεύεστε στην αρχή, ζητήστε τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ειδικοί συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, χωρίς την προσθήκη κάποιας φόρμουλας ή νερού. Ακόμα και δεν θέλετε να θηλάσετε όλο το εξάμηνο, είναι προτιμότερο να θηλάσετε τουλάχιστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, παρά καθόλου. Μπορείτε επίσης, μετά τους 6 μήνες που πρέπει να προσθέσετε στερεά τροφή, να συνεχίσετε να δίνετε μητρικό γάλα στο μωρό σας.
Ποια είναι η αλφάβητο του θηλασμού;
Ε = Ενημέρωση. Να παρατηρείτε το μωρό σας, ώστε να μάθετε τα σημάδια της πείνας. Τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να θηλάζει 12 με 24 ώρες. Συνήθως τα βρέφη που πεινάνε κουνάνε τα χέρια και το στόμα τους, σαν να θέλουν να πιπιλίσουν. Μη περιμένετε να κλάψει για να το ταΐσετε, αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι κάθε φορά που γκρινιάζει θέλει να φάει.Υ = Να είστε υπομονετικές. Μην είστε βιαστικές όταν ταΐζετε το μωρό σας, γιατί το σύνηθες είναι να θηλάζει για 10-20 λεπτά σε κάθε μαστό.Χ = Χαλάρωση. Αυτό είναι το κλειδί. Πρέπει να είστε ήρεμες, γιατί το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ροή του γάλακτος. Βρείτε μια άνετη στάση και χαλαρώστε, πριν ξεκινήσετε να θηλάζετε.Υπάρχουν ιατρικές παρατηρήσεις για το θηλασμό;
Σε μερικές περιπτώσεις, ο θηλασμός θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο μωρό. Δεν πρέπει να θηλάζετε αν:
- Είστε θετικές στον HIV. Μπορείτε να περάσετε τον ιό του HIV στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος.
- Κάνετε χημειοθεραπεία για καρκίνο.
- Είστε χρήστες παράνομων ουσιών.
- Το μωρό σας έχει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται γαλακτοζαιμία και δεν μπορεί να ανεχθεί τη φυσική ζάχαρη, που ονομάζεται γαλακτόζη, η οποία βρίσκεται στο μητρικό γάλα.
- Παίρνετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως κάποια φάρμακα για τις ημικρανίες, νόσο του Parkinson, ή αρθρίτιδα. Σε αυτή τη περίπτωση συζητήστε με το γιατρό σας, γιατί μπορεί να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση που να βασίζεται στη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή σας.
Αν είστε κρυωμένες ή έχετε γρίπη δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε τον θηλασμό. Το μητρικό γάλα δεν θα μεταδώσει την ασθένεια στο μωρό σας.
Γιατί ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να μη θηλάσουν;
Μερικές γυναίκες δεν θέλουν να θηλάσουν, γιατί ντρέπονται μπροστά σε κόσμο. Άλλες προτιμάνε την ευελιξία που μπορεί να τους προσφέρει το μπιμπερό, γνωρίζοντας ότι θα ταΐσει το μωρό τους ο πατέρας ή οι παππούδες. Επίσης, τα βρέφη έχουν την τάση να χωνεύουν τη φόρμουλα με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι το μητρικό γάλα, οπότε το τάισμα με το μπουκάλι μπορεί να μην γίνεται τόσο συχνά όσο ο θηλασμός. Τέλος, μερικές γυναίκες φοβούνται ότι ο θηλασμός θα καταστρέψει την εμφάνιση του στήθους τους, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Πού μπορείτε να βρείτε βοήθεια για το θηλασμό;
Η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει είναι πολύ όμορφη και φαίνεται απλή, αλλά για κάποιες γυναίκες δεν είναι τόσο εύκολο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μια καθοδήγηση. Αν και εσείς θέλετε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια μαία, στον γιατρό σας, σε ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμα και σε μια φίλη που γνωρίζει. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι όλες οι γυναίκες έχουν τις ίδιες απορίες.