7 λόγοι για τους οποίους το μπουσούλημα είναι απαραίτητο για τα μωρά

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015
209f0a54cdae63c1d9b46ef40bcf4e42jauyea.jpg

Κάθε νέα έρευνα δείχνει ότι το μπουσούλημα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού, ο οποίος δεν πρέπει να παραλείπεται. Το παιδί σας έχει να κερδίσει πολλά μέσα από τη διαδικασία του μπουσουλήματος, όπως  αναφέρει η Χριστίνα Καλαϊτζή, ειδικός στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία.

  1. Όφελος στο μυοσκελετικό του σύστημα, γιατί προάγει το σχηματισμό των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι μία ευθεία, αλλά παρουσιάζει φυσιολογικά κυρτώματα (αυχενικό – θωρακικό – οσφυϊκό – ιεροκοκκυγικό). Τα κυρτώματα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής στάσης και της αποτελεσματικότερης κίνησης του κορμού.
  2. Όφελος στην επίδρασή του με το περιβάλλον, γιατί αναγνωρίζει το περιβάλλον και μαθαίνει να προσανατολίζεται. Ερευνά και διαπιστώνει τις αποστάσεις των αντικειμένων, αποκτά δηλαδή οπτική αντίληψη. Ο περιορισμός του παιδιού στο πάρκο δεν το βοηθάει να εξασκήσει τον προσανατολισμό του στο χώρο, ούτε να διαπιστώσει τις αποστάσεις των αντικειμένων ή να εξερευνήσει το περιβάλλον.
  3. Όφελος στην κοινωνικό-συναισθηματική του ανάπτυξη, γιατί αναπτύσσει την επικοινωνία με τους γονείς σε ένα άλλο πλαίσιο, αρχίζει να νιώθει ανεξάρτητο. Το μωρό μπουσουλά και αρχίζει να σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι. Παρατηρεί τις ασχολίες σας κι αυτό του δίνει επιπλέον κίνητρο για λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία. Αποκτά ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση γιατί μπορεί να μετακινηθεί πλέον μόνο του.
  4. Όφελος στον αμφίπλευρο συντονισμό του, γιατί εξασκεί το συντονισμό της αριστερής με την δεξιά πλευρά, καθώς τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ανταλλάσσουν πληροφορίες διαρκώς κατά τη διάρκεια του μπουσουλήματος και καθιστούν το παιδί έτοιμο να αντιμετωπίσει δύσκολες δραστηριότητες. Δεν αρκεί το παιδί σας να μπουσουλήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Το ποιοτικό μπουσούλημα (χιαστό μπουσούλημα, δηλαδή: δεξί χέρι-αριστερό πόδι μπροστά και αριστερό χέρι-δεξί πόδι πίσω) είναι αυτό που χαρίζει το μεγαλύτερο όφελος στο παιδί σας. Εκπαιδεύει το μηχανισμό της σωστής βάδισης και ποιοτικής κίνησης.
  5. Όφελος στην συγκέντρωση, την προσοχή και τη μνήμη του, γιατί οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο του παιδιού σας που βοηθούν στη βελτίωση των γνωστικών διαδικασιών. Την ώρα που το μωρό σας μπουσουλά συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο μυαλό του, προσαρμόζει την κίνησή του στις διάφορες συνθήκες. Ένα μωρό που δεν θα μπουσουλήσει έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία ή διάσπαση προσοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr