REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει τους έφηβους


16 Δεκεμβρίου 2015

b4c098944d278207287df467f16b8423καθυεα.jpg

Η αυτοεκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως στους έφηβους και αυτό γιατί νιώθουν εμπιστοσύνη στο εαυτό τους και μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Ωστόσο τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα για ένα παιδί, με αποτέλεσμα την χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να το κάνει να νιώθει ανίκανο, ανάξιο και απωθητικό.

Εάν ανησυχείτε ότι ένας έφηβος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε να παρακολουθήσετε συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτές περιλαμβάνουν σωματικά συμπτώματα όπως συχνές αϋπνίες, πονοκέφαλοι και κόπωση. Επίσης, ο έφηβος μπορεί να αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αντικοινωνικός, εχθρικός και υπερβολικά ευαίσθητος σε κάθε είδους κριτική. Ακόμη είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθει ότι είναι άχρηστος και να σταματάει να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του, είτε τους ακαδημαϊκούς είτε τους προσωπικούς. Άλλα πράγματα που πρέπει να σας προβληματίζουν, είναι η παράλειψη γευμάτων και η γρήγορη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με μελέτες η χαμηλή αυτοεκτίμηση παρατηρείται κυρίως στα κορίτσια ηλικίας 15 με 17 ετών και αφορά τις σχέσεις ή τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Επίσης, πάνω από το 70 τοις εκατό των κοριτσιών αποφεύγουν τις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως το να πηγαίνουν στο σχολείο. Μια χαμηλή αυτοεκτίμηση στις έφηβες επικεντρώνεται κυρίως στο σώμα τους, γιατί θέλουν να έχουν τέλεια πόδια και στήθος. Όλο αυτή η αρνητική εικόνα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και σε υπερβολικό στρες. Επιπλέον, μπορεί να ωθήσει πολλά κορίτσια να συμμετέχουν σε ακατάλληλες δραστηριότητες όπως ο εκφοβισμός, το αλκοόλ, το κάπνισμα και παράνομες ουσίες.

Όμως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση εμφανίζεται και στα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία και αφορά την αρνητική εικόνα που μπορεί να έχουν για το σώμα τους, αλλά και τα συναισθήματα ότι ανήκουν στο περιθώριο σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις, ενώ συχνά δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια. Γενικά όλοι οι έφηβοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και που θέλουν να βρίσκονται. Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Κανένας γονιός δεν θέλει να δει το παιδί με μια αυτοεκτίμηση στα πατώματα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε τον έφηβο σας. Καταρχήν δεν πρέπει να μειώνετε το παιδί σας, αλλά να το επαινείτε εκεί που χρειάζεται, με ειλικρίνεια και χωρίς υπερβολές. Επίσης, να προσφέρετε μια εποικοδομητική κριτική στις αποφάσεις του και να μην είστε απότομοι και απόλυτοι μαζί του. Τέλος, μην επικρίνετε το σώμα του παιδιού σας, είτε είναι κορίτσι είτε είναι αγόρι, αντ αυτού να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση μαζί του, αντιμετωπίζοντας το με σεβασμό και αγάπη.