REAL LIFE FAMILY MATTERS

3 νέοι στόχοι που όλοι οι γονείς πρέπει να βάλουν για το νέο έτος


18 Ιανουαρίου 2016

Ο τέλειος γονιός είναι ένας μύθος. Όσο και αν προσπαθείτε, πάντα θα υπάρχουν φορές που θα κάνετε λάθη ή θα κοιτάτε τους άλλους γονείς και θα σκέφτεστε «Μα πως είναι τόσο καλοί σε αυτό;». Όπως όλα στη ζωή, έτσι και η ανατροφή των παιδιών μαθαίνεται μέσα από την εμπειρία. Σίγουρα τα πράγματα κάποιες φορές μπορεί να πάνε στραβά, αλλά σημασία έχει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά. Το νέο έτος ίσως είναι μια ευκαιρία να βάλετε καινούριους στόχους, όσο αφορά την ανατροφή των παιδιών. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμα καλύτεροι.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Πριν λοιπόν γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα πιάνου, γιατί πάνε τα παιδιά των φίλων σας, αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες. Αποφύγετε να συγκρίνετε συνεχώς το παιδί σας με τα παιδιά των άλλων, το καθένα είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του χαρίσματα. Αρχίστε να εκτιμάτε το μικρό σας και να το επαινείτε για τα επιτεύγματα του.

Μη φέρνετε τη δουλειά του γραφείου στο σπίτι. Αυτό μπορεί να σας ακούγετε ανέφικτο, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να κρατήσετε μια ισορροπία. Όταν θα μπείτε σπίτι, αφήστε έξω από τη πόρτα το άγχος της δουλειάς, αγκαλιάστε το μικρό σας και πείτε του ότι το αγαπάτε. Με λίγα λόγια το 2016 βάλετε σαν στόχο να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Η ανατροφή των παιδιών παίρνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο σας, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μη φροντίζετε όσο πρέπει το εαυτό σας. Προσπαθήστε τη νέα χρονιά να βρίσκετε έστω και λίγες ώρες ώστε να μένετε μόνες σας και να ηρεμείτε. Μπορείτε επίσης, να πάτε για ένα μασάζ ή να κάνετε ένα νέο κούρεμα.

Αποκτήστε περισσότερη υπομονή. Όταν είστε γονείς η υπομονή είναι μια αρετή που πρέπει να αποκτήσετε. Είναι φυσικό να χάνετε πολλές φορές την ψυχραιμία σας, ειδικά αν έχετε περισσότερα από ένα παιδί μέσα στο σπίτι. Όμως, πριν βάλετε τις φωνές, εξαιτίας κάποιας ζημιάς που μπορεί να έκανε το παιδί σας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε λογικά. Μπορείτε να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο και να πάρετε βαθιές ανάσες, έτσι ώστε όταν δείτε το μικρό σας να συζητήσετε μαζί του με ηρεμία και να του δώσετε τις κατάλληλες συμβουλές. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν επικρατεί ηρεμία σε ένα σπίτι.

Το 2016 δοκιμάστε να εστιάσετε στα θετικά πράγματα και να βάλετε νέους στόχους. Μπορεί να μην υπάρχει ένα βιβλίο με κανόνες για την ανατροφή των παιδιών, αλλά σίγουρα υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και για τα μικρά σας.