Νέες έρευνες: Αφήστε το μωρό να κλάψει πριν τον ύπνο

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016
c41c245ab8a4ea62a198626819005880.jpg

Το θέμα του ύπνου για ένα μωρό ομολογουμένως είναι μια σύνθετη υπόθεση. Υπάρχουν βιβλία που βοηθάνε, συμβουλές έμπειρων μαμάδων και ειδικών, μα πρακτικά δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα.

Το σύνηθες σκηνικό είναι με το που βάζουμε το μωρό στο κρεβατάκι του, να αρχίζει να κλαίει. Οι γονείς μην αντέχοντας το κλάμα και την εικόνα ενός παιδιού που σπαράζει, το παίρνουν αμέσως αγκαλιά για να ηρεμήσει. Είναι όμως, αυτή τελικά η σωστή πρακτική;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα με επικεφαλής τον Michael Gradisar, κλινικό ψυχολόγο του πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, όταν το μωρό ξεκινήσει να κλαίει, οι γονείς καλό θα ήταν να το αφήσουν και να μην τρέξουν αμέσως να το πάρουν αγκαλιά. Οι ειδικοί λένε πως αυτή η συμπεριφορά, όχι μόνο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική υγεία του μωρού και την ανάπτυξή του, μα αντιθέτως, βοηθάει στο να μεγαλώσει με μειωμένο στρες και να πέσει για ύπνο χωρίς την παρηγοριά των γονιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 43 μωρά και οι γονείς τους. Οι ερευνητές, μέσω μίας οθόνης, παρακολουθούσαν τα μωρά κατά τη διάρκεια του ύπνου και παράλληλα μετρούσαν την κορτιζόλη, που ουσιαστικά είναι η ορμόνη τους στρες.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα μωρά κοιμούνται καλύτερα όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται άμεσα στο κλάμα τους ενώ ο Dr. Marc Weissbluth, καθηγητής κλινικής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern και συγγραφέας του βιβλίου “Healthy Sleep Habits, Happy Child, 4th Edition: A Step-by-Step Program for a Good Night’s Sleep”, επισημαίνει ότι δεν προκύπτει από κάπου ότι τα παιδιά υφίστανται κάποια βλάβη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr