- Φτιάξτε διαβατήριο. Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί χρειαζόμαστε το διαβατήριο και πως το χρησιμοποιούμε. Μιλήστε τους για τον παγκόσμιο ταξιδιώτη, τον εξερευνητή που τριγυρνάει στον πλανήτη και γνωρίζει ανθρώπους και τις συνήθειες τους. Μετά χρησιμοποιήστε ένα μικρό καρνέ και “φτιάξτε” μαζί το δικό του διαβατήριο με τη φωτογραφία το όνομα του, τα στοιχεία του, κ.ο.κ. Κάθε φορά που μαθαίνετε κάτι για μια χώρα μπορείτε στις λευκές σελίδες να κολλάτε ένα αυτοκόλλητο ή μια φωτογραφία που έχουν σχέση με τη χώρα – τη σημαία, ένα φαγητό, ένα μνημείο.
- Αγοράστε ή εκτυπώστε από το ιντερνέτ ένα χαρτί και κάθε φορά που “εξερευνείτε” μια χώρα βάλτε χρωματιστές πινέζες επάνω στο χαρτί για να αποκτήσει το παιδί σας γεωγραφική αίσθηση. Θα γίνει και ένα είδους παιχνίδι για το οποίο θα αδημονεί το παιδί σας.
- Η σημασία των καιρικών συνθηκών. Ένα παιδί που μένει στην Ελλάδα δεν φαντάζεται πως είναι ο καιρός στη Σιβηρία και πως ζούνε οι συνομήλικοι του εκεί. Μιλήστε του για τον καιρό σε κάθε τόπο όταν τον “εξερευνείτε”. Και μην περιοριστείτε στο χιόνι, τη βροχή, τον αέρα, τον τυφώνα, το τσουνάμι. Προσπαθήστε να μιλήσετε και για το πως επηρεάζει τη ζωή των παιδιών εκεί.
- Μουσικά ακούσματα. Βάλτε στο παιδί σας να ακούσει μουσικές του κόσμου. Να “ανοίξει” το αυτί του. Να έρθει σε επαφή με άλλους ήχους. Βρείτε στο you tube ή ακούστε στο cosmos fm μουσικές από άλλους τόπους.
- Φίλος δια αλληλογραφίας. Παλαιότερα ήταν σύνηθες το φαινόμενο να έχουμε φίλους δια αλληλογραφίας σε άλλες χώρες (pen pals). Τα παιδιά σήμερα δεν ενθαρρύνονται να το κάνουν. Γιατί να μην το κάνετε εσείς με το παιδί σας; Στην εποχή που ζούμε, άλλωστε, είναι πιο εύκολο. Τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν στο να βρουν επαφές εκτός συνόρων. Πάντα βέβαια με τη δική σας επιτήρηση. Και εάν φοβάστε αυτόν τον τρόπο, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός εύκολος στην Ελλάδα τρόπος να γνωρίσετε ξένα παιδάκια στις καλοκαιρινές σας διακοπές και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κρατήσουν επαφή δια αλληλογραφίας.
- . Καθημερινές συνήθειες- σωστό & λάθος. Το να ρευτείς μετά το φαγητό είναι καλοδεχούμενο, σχεδόν επιβάλλεται, στις αραβικές χώρες. Στην Ινδία το αριστερό χέρι θεωρείται βρώμικο οπότε πρέπει να δίνετε τα πάντα στους άλλους με το δεξί. Μάθετε τι επιτρέπεται και τι όχι σε άλλες χώρες και μοιραστείτε το με τα παιδιά σας.
- Ήθη και έθιμα. Οι γιορτές, οι συνήθειες είναι σημαντικές για να κατανοήσουμε τον εκάστοτε λαό. Στην Ισπανία τα δώρα τα φέρνουν οι μάγοι στις 6 Ιανουαρίου, ενώ στην Ιταλία η Μπεφάνα στις 6 Ιανουαρίου. Κάντε χένα στα χέρια όπως στην Ινδία. Είναι πληροφορίες που αρέσουν και ιντριγκάρουν τα παιδιά.
- Κάθε χώρα έχει κάποιο αντικείμενο ή ένα σύμβολο που τη χαρακτηρίζει. Προσπαθήστε να το φτιάξετε με τα παιδιά σας. Φτιάξτε, δηλαδή, κινέζικα ξυλάκια ή καστανιέτες ή ροζάριο με διάφορες χάντρες ή από χαρτόνι γκέϊσες ή ματριούσκες. Εξηγήστε την ιστορία του κάθε αντικειμένου και γιατί είναι σημαντικό.
- Μάθετε τη γλώσσα. Και καθώς δεν μπορείτε να μάθετε όλες τις γλώσσες του κόσμου. μάθετε με τα παιδιά σας 5 βασικές λέξεις από κάθε γλώσσα. Ευχαριστώ, παρακαλώ, καλημέρα, καληνύχτα, τι κάνεις. Είναι διασκεδαστικό και τα παιδιά σας με κάποιες γλώσσες θα ξεκαρδιστούν στα γέλια.
- Άφησα τελευταία την πιο σημαντική, διασκεδαστική δραστηριότητα. ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ. Εφαρμόστε ημέρα εθνικής κουζίνας και μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας μεξικάνικο, κινέζικο, γιαπωνέζικο, ινδικό, ισπανική παέγια, ιταλική πίτσα, κ.ο.κ.
Πηγή: 4moms
Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:
Kate Winslet: Καλεί τους νέουs να αλλάξουν τον κόσμο!
Η κόρη της Beyoncé όταν μεγαλώσει θα γίνει κλώνος της μαμάς της & ιδού η απόδειξη
Anne Hathaway: Mας δείχνει για πρώτη φορά τον γιο της
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα