REAL LIFE TODAY I LOVE

Η επίσκεψη στο πιο ωραίο βιβλιοπωλείο του κόσμου


20 Μαΐου 2014

Ο λόγος για το διάσημο βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα (Atlantis Books) στην Οία, της Σαντορίνης.

Θεωρώ πως εκτός από την φυσική ομορφιά αυτού του νησιού, η Ατλαντίδα προσθέτει μία ακόμη βασική πινελιά στο σκηνικό. Πρόκειται για έναν μοναδικό χώρο, φτιαγμένο με πολύ αγάπη και μεράκι, από μία παρέα παιδιών που το ονειρεύτηκαν το 2002 και τέσσερα χρόνια μετά το έκαναν πραγματικότητα.

PicMonkey Collage

Η ιστορία έχει ως εξής, δύο Αμερικανοί φοιτητές βρέθηκαν πριν 12 χρόνια στην Σαντορίνη για διακοπές και όταν ξέμειναν από βιβλία έψαξαν να αγοράσουν καινούρια. Δεν βρήκαν αυτό που ήθελαν και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ανοίξουν το δικό τους βιβλιοπωλείο στην Οία. Ο Craig και ο Oliver, επέστρεψαν στο Cambridge, όπου και σπούδαζαν, μοιράστηκαν την ιδέα με κάποιους φίλους τους και όλοι μαζί αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, ξεκίνησαν με ένα βαν, τα Χριστούγεννα του 2003, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη με κατεύθυνση την Σαντορίνη. Είχαν έναν σκοπό στον οποίο πίστευαν. Το βιβλιοπωλείο άνοιξε την άνοιξη του 2004 και η παρέα τα είχε καταφέρει.

5

Είναι ένα βιβλιοπωλείο που έχουν γραφτεί πολλά γι΄αυτό. Οι New York Times και το dwell, ενώ ο Jeremy Mercer του Guardian το χαρακτήρισε καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου στη λίστα με τα 10 αγαπημένα του, πάνω ακόμα και από το δημοφιλές Shakespeare & Co, που βρίσκεται στο Παρίσι.

1

Η ιδιαιτερότητά του βιβλιοπωλείου αυτού είναι πώς δεν θα βρεις μόνο ψαγμένα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις, βιβλία φιλοσοφίας, ιστορίας, ταξιδιωτικά, ημερολόγια, βιογραφίες, ποιήματα κτλ αλλά ούτε ότι βρίσκεται σ΄ένα φανταστικό σημείο, με εκπληκτική θέα. Η διαφορά βρίσκεται στην παρέα. Αυτή η περίεργη και ιδιαίτερη παρέα που πίστεψε σ΄ένα νεανικό όνειρο και συνεχίζει να πιστεύει σ΄αυτό κάνοντας τα πάντα για να το κρατήσει ζωντανό. Όποιος επισκέπτεται την Αντλαντίδα έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους, να ακούσει την ιστορία τους, να ζητήσει συμβουλές σχετικά με την επιλογή του βιβλίου αλλά και να παρακολουθήσει κάποια βραδιά ανάγνωσης ή να απολαύσει τη συντροφιά τους γύρω από την φωτιά που ανάβουν στην ταράτσα του βιβλιοπωλείου τους.

7

Η σπείρα βρίσκεται στην οροφή του βιβλιοπωλείου.

Το φανταστικό αυτό βιβλιοπωλείο κινδύνευσε να κλείσει λόγω οικονομικής κρίσης αλλά ευτυχώς η παρέα σκέφτηκε να σώσει την κατάσταση με ένα crowd funding. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και έτσι φέτος κλείνει 10 χρόνια μετά την ίδρυση του.

Όσοι το έχουν επισκεφτεί από κοντά καταλαβαίνουν ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάω και δικαιολογούν τον ενθουσιασμό μου, όσοι όμως δεν είχαν την τύχη, βρήκα ένα βίντεο που μιλάει ο Craig, στο ΤeDx της Αθήνας λίγα χρόνια πριν, ο ένας από τους δύο εμπνευστές της ιδέας, και θα σας μεταδώσει όλο αυτό το πάθος αλλά και την ενέργεια που έχει το μέρος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.