REAL LIFE TODAY I LOVE

Η Μαλάλα πήρε το Νόμπελ Ειρήνης και την καρδιά μας


14 Οκτωβρίου 2014

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα 15 της μόλις χρόνια, η Μαλάλα  Γιουσαφζάι πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο λεωφορείο για να πάει στο σχολείο. Η ζωή της κρεμάστηκε κυριολεκτικά σε μια κλωστή και τότε υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσει.

Όμως το κορίτσι τα κατάφερε και αυτό το εφιαλτικό περιστατικό την οδήγησε στην κατάκτηση του Νόμπελ Ειρήνης ως η νεότερη νομπελίστρια στην ιστορία του θεσμού. Η φωνή που ήθελε πάντα να ηχήσει σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους, θα ηχεί τώρα για πάντα και μάλιστα επαρκώς βροντερά. Το Νόμπελ το μοιράστηκε με τον ακτιβιστή Καιλάς Σατιάρτι, έναν ινδουιστή με σπουδαίο έργο κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης.

"Κατάγομαι από μια χώρα που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν μεσημέρι..." λέει η 17χρονη Μαλάλα θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο σκοταδισμός και ο τρομοκρατία των Ταλιμπάν λίγο έλλειψε να κοστίσει την ίδια της τη ζωή. Η Μαλάλα βίωσε την κατοχή της κοιλάδας Σουάτ του Πακιστάν από τους Ταλιμπάν, την περίοδο 2007-2009 και την ισοπέδωση σχεδόν όλων των σχολείων για κορίτσια. Με την ενθάρρυνση του άφοβου πατέρα της, η 11χρονη τότε κοπέλα αναρτούσε τα τεκταινόμενα στο διαδίκτυο και εμφανίστηκε στην τηλεόραση.

Αυτό το Νόμπελ το χάρηκα σα να το πήρε κάποιος άνθρωπος οικείος μου γιατί ένα Κορίτσι σηκώνει το βλέμμα και ζητάει καλύτερη ζωή, γίνεται σύμβολο και δίνει κουράγιο σε όλους μας.