REAL LIFE TODAY I LOVE

Τελειώνει η χρονιά, έχει μείνει μία αναπνοή κι εγώ χρειάζεται να γράψω κάτι...


Τζένη Μπαλατσινού

31 Δεκεμβρίου 2016

mg-956160883.JPG

Είδα πολύ φόβο, θλίψη και απογοήτευση γύρω μου. Είδα άδικο και τρέλα, αμετροέπεια, ανοησία θυμό κι εγωισμό. Με λίγα λόγια είδα την κουτάλα να έχει φέρει τα πάνω κάτω. 

Λίγο πολύ νομίζω πως όλοι τα ίδια είδαμε, ασχέτως καταγωγής, μόρφωσης, ηλικίας, φύλου. Η ερώτηση όμως είναι τι μάθαμε... Δεν ξέρω αν έμαθα κάτι που δεν ήξερα για το ανθρώπινο είδος ή απλά έρχεται μία ηλικία που τα γεγονότα σε κολλάνε στο τοίχο και σου φωνάζουν "έτσι ήταν, έτσι θα είναι, ξεκόλλα".  Κι εσύ κάθεσαι στη γωνία σου ακινητοποιημένος και απαντάς " δίκιο έχεις, αλλά..." Αλλά τι θα μείνω έτσι, άπραγος, θα αρχίσω να ταίζω κι εγώ τον κακό μου λύκο, θα γίνω κι εγώ μέρος του patchwork που με αποστρέφει; Κι εκεί είναι η στιγμή που αναμετριέσαι ξανά με τις αξίες σου, με τον πυρήνα σου και με αυτό που σου μάθαιναν από μικρή, ότι μπορεί να χάνεις κάποιες μάχες, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε. Και ο πόλεμος να παραμείνουμε σταθεροί στο καλό και στην ανθρωπιά δεν τελειώνει μέχρι να φύγουμε από αυτή την ζωή.

Είναι καθημερινή μάχη η αναμέτρηση με τον εαυτό μας. Είναι καθημερινή μάχη να κρατάμε τον ομφάλιο λώρο της ανθρώπινής μας υπόστασης και να τρεφόμαστε σωστά. Σημασία έχει το εντός, γιατί αυτό επιτρέπει διαχείριση ελευθερίας. Να μπορείς να μην υποτάσσεσαι στη μοίρα, αυτό σημαίνει ελευθερία. Η ελευθερία είναι η επιβεβαίωση μας, ως όντα πνευματικά. Όσο περισσότερο πνεύμα έχουμε, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης έχουμε. Οπότε ναι, μπορεί να βλέπουμε και να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, να κυβερνιέται το γύρω μας από τη τρέλα και το παράδοξο, αλλά είναι δική μας επιλογή να ορίζουμε και να κυβερνάμε το μέσα μας με το καλό, το τίμιο, και το ανθρώπινο.  Και ως ζώα πνευματικά οφείλουμε να συγκρουόμαστε με την μοίρα μας και να μην έχουμε παθητική στάση στις συνθήκες. Το κατά πόσο υποτασσόμαστε έχει να κάνει με το πόσο σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Δεν ήθελα να γράψω κανένα δίδαγμα, απλά κι εγώ νιώθω εξαντλημένη από τις μάχες της χρονιάς  και κάπου ήθελα να τα πω...Να περάσετε όμορφα, να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε με τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και το 2017 να σας δώσει αυτά που αξίζετε!

Καλή μας Χρονιά!!