REAL LIFE TODAY I LOVE

Άφησε την τέχνη να γεμίσει τη ψυχή σου


Τζένη Μπαλατσινού

25 Ιουλίου 2017

jenny.jpg

Πρόσφατα επισκέφθηκα μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, την οποία και θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για το εικαστικό έργο Σπόλια: 11 Μεταγραφές το οποίο έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει η αρχιτέκτων Νόρα Όκκα στην Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε ένα υπέροχο κτίσμα του 19ου αιώνα, δίπλα από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα της Πάτμου, και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να θαυμάσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, μιας και πρόκειται για μία εγκατάσταση αποτελούμενη από 11 έργα, τα οποία αναδεικνύουν μία επιλογή ανάμεσα στα σπόλια της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τη βυζαντινή εποχή, μέρος μίας εκτεταμένης και λεπτομερούς έρευνας από το 2014.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο όρος "σπόλια" αφορά στην εκ νέου χρήση παλαιοτέρων δομικών στοιχείων σε νεότερα κτίσματα.

Θαυμάζοντας τα έργα αυτομάτως έγινα μάρτυρας μιας νέας μεθόδου αναπαραγωγής χάρτινων πολλαπλών εκτύπων που αποτυπώνει διάφορες ανάγλυφες επιφάνειες, ενώ το μάτι μου έζησε μία οπτική εμπειρία, χάρη στις επιλεγμένες πηγές φωτός, που κάνουν τα έργα να μεταμορφωθούν σε τρισδιάστατα. Είναι σα να έβλεπα μία έκθεση που είχε και...σκηνοθεσία και το παρελθόν αναγεννάται μέσα από το παρόν.

Αυτή τη χρονιά, η έκθεση Σπόλια: 11 Μεταγραφές αφιερώνεται στα 111 χρόνια από την πρώτη περιγραφή των 99 σπολίων της Μικρής Μητρόπολης από τους Γερμανούς αρχαιολόγους K. Michael, A. Struck and P. Steiner το 1906, στην οποία η Νόρα Όκκα συνέβαλε με την καταγραφή 44 επιπλέον μη δημοσιευμένων θραυσμάτων σπολίων κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας και του εικαστικού πειραματισμού. Τα πολλαπλών στρώσεων έκτυπα των σπολίων από τη μικρή αθηναϊκή εκκλησία σύντομα θα ανταμώσουν τα επιγραφικά της αδέλφια στις συλλογές του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον.

Αν η καλοκαιρινή περιπέτεια σας βγάλει στην Πάτμο, αξίζει να περάσετε από εδώ. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι τις 22 Αυγούστου.