REAL LIFE TRUE STORIES

Πώς οι middle aged γυναίκες κάνουν τη διαφορά και χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο


The Jennettes

8 Ιουλίου 2021

50
Όταν η Pamela Winn αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το 2013, αφού είχε εκτίσει την ποινή της για τραπεζική απάτη, βρέθηκε να πενθεί για την απώλεια του χρόνου, χρόνου για τον εαυτό της, χρόνου για να χτίσει την καριέρα της και κυρίως χρόνου με την οικογένειά της.

Όταν η Pamela Winn αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το 2013, αφού είχε εκτίσει την ποινή της για τραπεζική απάτη, βρέθηκε να πενθεί για την απώλεια του χρόνου, χρόνου για τον εαυτό της, χρόνου για να χτίσει την καριέρα της και κυρίως χρόνου με την οικογένειά της.

«Μπορείτε πάντα να κερδίσετε τα χρήματα που χάσατε, αλλά δεν μπορείτε να γυρίσετε το χρόνο πίσω», είπε η ίδια. 
Έχοντας αυτό κατά νου, η Winn δεν έχασε το χρόνο που είχε μπροστά της. Ίδρυσε το RestoreHer, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπεράσπισης και επανένταξης φυλακισμένων γυναικών, και ιδιαίτερα εκείνων που μπορεί να είναι έγκυες κατά τη διάρκεια της καταδίκης τους. Η Winn ήταν έξι εβδομάδες έγκυος όταν ξεκίνησε την ποινή της το 2009, αλλά την είχαν δεμένη με αλυσίδες, έπεσε και αργότερα απέβαλλε. Τώρα, παλεύει για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί σε καμία άλλη και έχει καταφέρει ήδη να προωθήσει με επιτυχία τη νομοθεσία κατά των δεσμών σε 15 πολιτείες.  

Σήμερα, η Winn είναι επίσης μία από τις 50 συμμετέχουσες στη λίστα «50 Over 50: Impact list» του Forbes. Η λίστα αυτή δημιουργείτε σε συνεργασία με την πρωτοβουλία «Know Your Value» της Mika Brzezinski και αποτελεί μία συλλογή γυναικών ηλικίας άνω των 50 ετών που αλλάζει τον κόσμο μέσω της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της νομοθεσίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

Η «50 Over 50: Impact list» καθορίστηκε με βάση τα σκορ και τις πληροφορίες που παρείχαν τρεις κριτές του Forbes: η CEO της Grameen, Andrea Jung, η σχεδιάστρια μόδας, Diane von Furstenberg και η ιδρυτής του Act One και μία από τις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής, η Janice Bryant Howroyd. Οι εκδότες του Forbes συνέβαλαν στη βελτίωση της λίστας, σταθμίζοντας κάθε ιστορία, κλίμακα επιτευγμάτων και τομέα εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι κάθε άτομο σε αυτήν τη λίστα να έχει τη νοοτροπία της προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα και να εργάζεται για την επίλυση ορισμένων από τα μεγαλύτερα ζητήματα της κοινωνίας, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους, η επισιτιστική ανασφάλεια, τα δικαιώματα για τα άτομα που είναι διαφορετικά και πολλά άλλα.

Δεν ξεκίνησε καθεμία από τις 50 γυναίκες στη λίστα με σκοπό η δουλειά της να έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Η May Lee ήταν δημοσιογράφος για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της και το 2020 ίδρυσε το Lotus Media House για να επικεντρωθεί στην αφήγηση ιστοριών για τις εμπειρίες των Ασιατών και των Ασιατών της Αμερικής. Τότε ο Covid χτύπησε, και τα εγκλήματα μίσους κατά των Ασιατών άρχισαν να αυξάνονται. Η Lee έστρεψε το επίκεντρο του περιεχομένου της, μιλώντας κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Αυτό δεν ήταν κάτι που είχα προγραμματίσει. Αυτό δεν το είχα προβλέψει. Αλλά μερικές φορές καλείσαι να κάνεις κάτι πέρα από τη φαντασία σου. Γι 'αυτό και τώρα αποκαλώ τον εαυτό μου «ακτιβιστή κατά τύχη», μια ταμπέλα που φοράω με τιμή», είπε. 

Άλλες συμμετέχουσες, όπως η Sharon Lavigne, γεννήθηκαν μέσα στον ακτιβισμό, αλλά βρήκαν τη δική τους φωνή αργότερα στη ζωή. Κόρη ακτιβιστών πολιτικών δικαιωμάτων, η Lavigne πέρασε την καριέρα της ως καθηγήτρια ειδικής εκπαίδευσης. Αλλά το 2018, σε ηλικία 66 ετών, η Lavigne ξεκίνησε μια εκστρατεία για την αποτροπή της κατασκευής ενός εργοστασίου 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πατρίδα της στο St. James Parish της Λουιζιάνα. Το εργοστάσιο θα είχε δημιουργήσει εκατοντάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων, καταστρέφοντας το περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Για άλλα μέλη της «50 Over 50: Impact list», όπως η συνιδρυτής και CEO του Ιδρύματος Michael J. Fox, Debi Brooks, η στροφή της σταδιοδρομίας της προς τη φιλανθρωπία ήταν στρατηγική. Η ίδια είχε μια επιτυχημένη πρώτη καριέρα στη Goldman Sachs, αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας των '30, ένιωσε ότι έπρεπε να πάρει ό, τι γνώριζε για την ανάπτυξη κεφαλαίου και να εφαρμόσει αυτή τη γνώση στον μη κερδοσκοπικό χώρο που λιμοκτονούσε. Αποφάσισε λοιπόν, να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο για να πάρει μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία και τρία χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με τον Fox για να ξεκινήσει το ίδρυμά του.

Υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλός του, από το 2000 έως το 2007 και ανέλαβε τη θέση της CEO φέτος. Τώρα, στα 61 της χρόνια, η Brooks ανέφερε ότι το ίδρυμα συγκέντρωσε πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την έρευνα του Parkinson, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοποριακής μελέτης που εργάζεται για τον εντοπισμό βιοδεικτών για την ασθένεια που θα μπορούσε, μια μέρα, να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση.

Η επιμονή και η χρήση της σοφίας που αποκτήθηκε μέσα στα χρόνια για την εξυπηρέτηση ενός μεγαλύτερου σκοπού, ενώνει όλα τα μέλη της «50 Over 50: Impact list».

Δείτε ακόμη: Οι ειλικρινείς αντιδράσεις γυναικών στο άκουσμα της έκφρασης «είσαι πολύ όμορφη»

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr