REAL LIFE TRUE STORIES

5 απρόσμενες φοβίες που μπορεί να σου δημιουργήσει η τεχνολογία


The Jennettes

16 Σεπτεμβρίου 2021

5 απρόσμενες φοβίες που μπορεί να σου δημιουργήσει η τεχνολογία
Η τεχνολογία ορισμένες φορές, δημιουργεί στον εγκέφαλό μας διαταραχές άγχους, οι οποίες δεν μπορούν δυστυχώς να διαγνωστούν κλινικά και δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως

Πέρα από τον εθισμό που προκαλεί, φαίνεται πως κάνει εξαιρετική δουλειά και στο να μας δημιουργεί φοβίες.

Η τεχνολογία ορισμένες φορές, δημιουργεί στον εγκέφαλό μας διαταραχές άγχους, οι οποίες δεν μπορούν δυστυχώς να διαγνωστούν κλινικά και δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως. Ωστόσο, επιστημονικές αναφορές πιστοποιούν πως οι παρακάτω φοβίες από την τεχνολογία, όχι απλά υπάρχουν αλλά επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία του ατόμου.

Μήπως κάποιες από τις παρακάτω σου φαίνονται πολύ οικείες; 

1. Nomophobia

Δυσκολεύεσαι να αφήσεις το κινητό από τα χέρια σου; Νιώθεις μεγάλο άγχος στη σκέψη ότι θα βρεθείς κάπου χωρίς σήμα; Μήπως αισθάνεσαι δυσφορία αν δεν έχεις μαζί το κινητό σου; Τότε, ίσως πάσχεις από Nomophobia, τη φοβία του να βρεθείς χωρίς το κινητό σου ή να μη μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Η Nomophobia έχει μπει στις ζωές μας σαν επίσημος όρος περίπου από το 2008 και έκτοτε εξαπλώνεται διαρκώς. 

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε 1000 εργαζομένους, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω της mobile εφαρμογής του OnePoll, και ανακάλυψε ότι τα 2/3 εξ αυτών έτρεμαν στην ιδέα ότι θα χάσουν ή ότι θα βρεθούν κάπου χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο. Το μεγάλο αυτό ποσοστό εξηγεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πλέον να έχουν δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου, τις οποίες έχουν συνεχώς επάνω τους.  Όσον αφορά την ηλικία, όπως είναι αναμενόμενο, η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό Nomophobia είναι αυτή των 18 με 24 ετών με 77%, ακολουθεί των 25 με 34 με 68% και τρίτη με πολύ μικρότερο ποσοστό η ομάδα άνω των 55 ετών. 

2. Scopophobia

Η αίσθηση ότι κάποιος μας κοιτάζει είναι μία από τις φοβίες που προκαλεί η τεχνολογία. Νιώθεις διαρκώς ότι κάποιος σε παρακολουθεί και σε κοιτάζει επίμονα. Μάλιστα, οι Scopophobics τείνουν να έχουν αυτή την ψηφιακή ψευδαίσθηση, η οποία καταλήγει να γίνεται συχνά εμμονή. Έτσι, αναπτύσσεται ο φόβος για την προσωπική ασφάλεια και το άτομο αρχίζει να αποφεύγει να τσεκάρει τα mail του ή να πληρώνει online τους λογαριασμούς του γιατί πιστεύει ότι όλοι τον παρακολουθούν. 

3. Cyberphobia

Μπορεί να φαίνεται αρκετά παράλογο αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν τον φόβο των υπολογιστών ή φοβούνται να δουλέψουν σε computer. Το βασικό σύμπτωμα της Cyberphobia είναι το άγχος για οτιδήποτε σχετίζεται με υπολογιστές και τεχνολογία. Οι άνθρωποι μάλιστα, που έχουν αυτή τη φοβία πιστεύουν ότι οι υπολογιστές παρεμβαίνουν στις ζωές όσων είναι κατά του κυβερνοχώρου. Μπορεί να φαντάζει αρκετά παράξενο αλλά αρκετές επιστημονικές αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξή της συγκεκριμένης φοβίας. 

4. Phobophobia

Όλοι έχουμε τους φόβους μας αλλά η Phobophobia υπερισχύει κάθε άλλης φοβίας και μας ακινητοποιεί από τον τρόμο και τον πανικό. Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή που πολλές φορές, σχετίζεται με τον κόσμο της τεχνολογίας και δεν είναι όσο σπάνια νομίζεις. Παρόλο που έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες γι' αυτή, η φοβοφοβία ερμηνεύεται ως ο φόβος της ανάπτυξης της φοβίας είτε ως ο φόβος της εμφάνισης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το φόβο. Φοβάσαι, λοιπόν, ότι μπορεί να φοβηθείς από κάτι ή ότι θα εκδηλώσεις όλα αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον φόβο και γνωρίζεις πολύ καλά. Τα συμπτώματα είναι το άγχος, οι υψηλοί παλμοί και οι κρίσεις πανικού. 

5. Selfiephobia

Μοιάζει απίθανο αλλά δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί σε κάποιο άτομο η φοβία του να βγάζει φωτογραφία τον εαυτό του. Μπορεί οι περισσότεροι να ψάχνουν χρήσιμα tips για την τέλεια selfie αλλά όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη φοβία, αποφεύγουν διαρκώς να τραβούν τον εαυτό τους φωτογραφία γιατί πιστεύουν πως δεν έχουν φωτογένεια. Επειδή μπορεί να εξακολουθεί να σας φαίνεται περίεργο, το NPR (National Public Ratio) είχε παρουσιάσει κατά το παρελθόν μια σειρά με καθημερινές φοβίες και η Selfiephobia ήταν πρώτη στη λίστα!

Δείτε ακόμη: Τα όμορφα μικρά σπίτια έχουν γίνει viral στα social media