REAL LIFE TRUE STORIES

Έρωτας δι' αλληλογραφίας: Η ιστορία- σύμβολο της Beate και του Martin στα χρόνια του Τείχους του Βερολίνου


The Jennettes

5 Οκτωβρίου 2021

Έρωτας δι' αλληλογραφίας: Η ιστορία- σύμβολο της Beate και του Martin στα χρόνια του Τείχους του Βερολίνου

Η δεκαετία του 1960 σημαδεύτηκε από γεγονότα που εισχώρησαν στην παγκόσμια ιστορία και άλλαξαν τον κόσμο. Η κατασκευή και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σήμανε μια περίοδο ιδιαίτερα μεταβατική στη Γερμανία αφού διαίρεσε τον κόσμο και επηρέασε τις σχέσεις των ανθρώπων, με χαρακτηριστική την ιστορία της Beate και του Martin.

Το 1961, η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου χώρισε για χρόνια εκατομμύρια Γερμανούς, αναγκάζοντάς τους να ζουν χωριστά από τους αγαπημένους τους ανθρώπους μέσα στην ίδια χώρα. Ο Martin γνώρισε τη Beate το 1987 και οι δυο τους αναγκάστηκαν να κάνουν μια «μη φυσιολογική» σχέση αφού δεν μπορούσαν ούτε να τηλεφωνηθούν, ούτε να επικοινωνήσουν μέσω ίντερνετ γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε. Η ιστορία τους είναι αντιπροσωπευτική της εποχής και συμβολίζει το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε όλον εκείνον τον κόσμο που αναγκάστηκε να ζει αποστασιοποιημένα μέχρι την κατάρρευση του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

Εκείνος από τη Δυτική Γερμανία, εκείνη από την Ανατολική. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1987 μέσω μιας φοιτητικής κοινότητας και έγραφαν από ένα γράμμα ο ένας στον άλλον κάθε μέρα, διατηρώντας τη σχέση τους ζωντανή κυρίως μέσω αλληλογραφίας. Το Τείχος του Βερολίνου που χώριζε την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία από τη Δυτική Γερμανία κατέρρευσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, πέντε μέρες αφότου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου.

Η επανένωση της Γερμανίας και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Ανατολής και Δύσης έδωσε την ευκαιρία στον Martin και τη Beate, όπως και σε πολλούς ακόμη ανθρώπους να ζήσουν μαζί μετά από καιρό. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί όλα όσα είχαν στερηθεί.

Η αρχή της κατασκευής του Τείχους

Το 1945, μετά την ήττα των Ναζί, οι σύμμαχοι, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, προχώρησαν στον διαχωρισμό της Γερμανίας σε διοικητικές ζώνες. Η περιοχή που θα εξελισσόταν σε Ανατολικό Βερολίνο, ήταν υπό τον έλεγχο των Σοβιετικών. Αρχικά, οι Γερμανοί μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα, όμως, με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και καθώς αυξανόταν η ένταση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Δύσης, άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί.

Φράχτες με συρματόπλεγμα αντικατέστησαν τα σημεία ελέγχου και καθώς όλο και περισσότεροι Γερμανοί εγκατέλειπαν την ανατολική πλευρά- υπολογίζονται σε 3,5 εκατομμύρια έως το 1961, η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και στις 13 Αυγούστου 1961 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του 155 χιλιομέτρων τείχους, που επρόκειτο να χωρίσει την πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια. Καθώς η πόλη του Βερολίνου βρισκόταν στον Ανατολικό Τομέα της Γερμανίας, το Δυτικό Βερολίνο ήταν μία νησίδα, μέσα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR).

Προσπάθειες προσπέλασης του Τείχους

Τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με στοιχεία του Berlin Wall Memorial, επιχειρώντας να περάσουν το τείχος, μεταξύ 1961 και 1989, μεταξύ αυτών, 101 ανατολικογερμανοί που είτε σκοτώθηκαν, είτε έχασαν την ζωή τους σε κάποιο ατύχημα, είτε αυτοκτόνησαν, επιχειρώντας να περάσουν «απέναντι».

Ο φόβος αντικατέστησε κάθε όνειρο για επανένωση μέχρι την 9η Νοέμβρη του 1989.

9 Νοεμβρίου 1989: Η μέρα που έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες κόσμου

Το 1989 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη. Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, το Σοβιετικό καθεστώς αντικαταστάθηκε από εθνικές κυβερνήσεις, στην Ρουμανία ο Νικολά Τσαουσέσκου ανετράπη και εκτελέστηκε, ενώ οι διαρκώς αυξανόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τσεχία επρόκειτο να οδηγήσουν στην Βελούδινη επανάσταση.

Στις 9 Νοεμβρίου, οι αρχές του ανατολικού Βερολίνου, προχώρησαν στην ανακοίνωση, προς έκπληξη όλων, ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Δύση. Μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες κόσμου βρισκόταν στους δρόμους. Στο κέντρο του Βερολίνου, νέοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές άρχισαν να γκρεμίζουν το τείχος, με σφυριά και αξίνες ενώ τα συνοριακά περάσματα πλημμύρισαν με κόσμο.

Την επόμενη μέρα, ο καγκελάριος της δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ θα έλεγε απευθυνόμενος σε ένα πλήθος 20.000: «Είμαστε ένα έθνος!». Μέσα σε 24 ώρες, 100.000 άνθρωποι είχαν περάσει στη δυτική πλευρά. Η πτώση του Βερολίνου θεωρήθηκε ήδη από τότε, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μετά από περίπου 5 δεκαετίες, η Γερμανία επανενώθηκε ξανά στις 3 Οκτωβρίου 1990.

Το 1991, ο Κολ κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Δεκεμβρίου 1990 και συνέβαλε στην εγκαθίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μέσα σε μία δεκαετία στην υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, οδηγώντας σταδιακά στην ομαλότητα, μια λέξη που είχε ξεχάσει για χρόνια ο κόσμος.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ anley_flags

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε