REAL LIFE WHO

Γιώργος Πανόπουλος


18 Δεκεμβρίου 2012

Panopoulos21.jpg

«Στην Αστρολογία υπάρχει και Κατίνα και Παξινού».

Ο άνθρωπος που έκανε τις προβλέψεις να μοιάζουν με διασκεδαστική, «ψαγμένη» pop art ψυχανάλυση ενός έγκυρου ημερολογίου της ζωής μας, μιλάει για το Θεό, το θάνατο, τον έρωτα, την πλανητική εξήγηση της κρίσης, τον αστρολογικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν, το 2013, το τέλος του κόσμου, το lifestyle, τις συγκλονιστικές αλλαγές στην ζωή μας τα επόμενα χρόνια και το ζώδιο που έκανε σουξέ σαν φύλακας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Συνέντευξη στον Τάσο (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλο – www.facebook.com/tazthebuzz

Τον θυμάμαι μέρες γιορτών χρόνια πριν, να έχουμε μπει σε ένα βιβλιοπωλείο σκαστοί από το Nitro. Χωρίσαμε στους διαφορετικούς ορόφους του μαγαζιού να βρούμε αυτά που θέλαμε, κι όταν ξαναβρεθήκαμε είχαμε και οι δύο μας με την ίδια χαρά παιδιού, για διαφορετικούς λόγους: Εγώ κουβαλούσα δύο καλάθια με κόμιξ και ο Πανόπουλος μια δίτομη συλλεκτική έκδοση με τα «Ανάλεκτα» του Κομφούκιου. Νομίζω πως κάπου εκεί δομήθηκε η σχέση μας και η επικοινωνία μας. Γιατί μιλώντας μετά για τις αγορές μας, κατάλαβα ότι ούτε αυτός ήταν ξενέρωτος για τα αγαπημένα μου κόμιξ, ούτε εγώ τελικά τόσο αδιάφορος για τον Κομφούκιο όσο με βόλευε να πιστεύω. Κάπως έτσι κύλησαν όλες μας οι συναντήσεις και οι κουβέντες από τότε. Από το σινεμά και την τελευταία φωτογράφηση ενός ηθοποιού, μέχρι την ανάλυση της σελίδα 689 του «Ζοφερού Οίκου» από τον Ντίκενς, τη σωστή αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, τα στιλάτα παντελόνια στα στοκατζίδικα και την συναστριακή ανάλυση των γκομενικών του κάθε ενός μας, συνοδεία βότκας και αλμοντοβαρικής ψυχανάλυσης. Ο Γιώργος ήταν πάντα όλα αυτά, και κόμικ, και Κομφούκιος σε έκδοση μεγαλόκαρδης τσέπης, με τεράστιες μελαγχολίες και εκρηκτικές ευθυμίες, και ακόμα πιο απλωμένες ανησυχίες και γνώσεις. Τόσο απλωμένες σαν την αγκαλιά που σου δίνει κάθε φορά που τον συναντάς. Και μολονότι λογικά, το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του πεδίο (το οποίο και ο ίδιος διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό) για να εκφραστούν όλες οι αποχρώσεις της ποιότητας του, ήταν η ελευθερία του lifestyle τύπου, ξαφνικά μπήκε στη μέση το πάθος του για την αστρολογία. Ο Πανόπουλος και το πάθος όταν συναντιούνται είναι μια πολύ σοβαρή, κινηματογραφική υπόθεση. Που στη σοβαρότητα του αυτή, ποτέ δεν σνόμπαρε σαν είδος το τεχνικολόρ μιούζικαλ. Ευτυχώς στην περίπτωση της συνάντησης του με την αστρολογία, το σινεμά της ζωής του, έγινε το πιο επιτυχημένο success story σε αλλαγή καριέρας ανθρώπου από το δημοσιογραφικό χώρο που έχω δει ποτέ. Και τα μελλούμενα των άστρων του, φανατική, στα όρια της λατρείας, αναγνωστική συνήθεια και σινεμά της ζωής όλων μας.

-Πιστεύεις στο Θεό; ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια συζήτηση που δυστυχώς πάντα καταλήγει σε αδιέξοδο και σε εκφραστική μπαναλαρία. Μάλλον την καλύτερη απάντηση την έχει δώσει ο Γιουνγκ: «Δεν πιστεύω, το ξέρω».

-Η αστρολογία είναι άλλο ένα θέμα που σαν συζήτηση καταλήγει συχνά σε κλισέ. Γ.Π.: Ναι, γιατί αυτό που μένει στους ανθρώπους, είναι η ευκολία. Η πρόβλεψη της ημέρας και το «αν θα διαβείς μεγάλη πόρτα». Δεν είμαστε οι μάγοι της φυλής.

-Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, τα βιώματά του, η κουλτούρα του, δεν μπορούν να κοντράρουν τη γενικότητα της αστρολογικής του ταυτότητας; Γ.Π.: Δε σημαίνει πως επειδή είσαι ένα ζώδιο μοιάζεις με άλλο ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έχουν το ίδιο ζώδιο με σένα. Έγινε μια έρευνα γύρω από τους ανθρώπους που υπήρξαν επικεφαλείς στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και αποδείχτηκε ότι ένα τεράστιο ποσοστό τους ανήκε στο ζώδιο των Ιχθύων. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλη αυτή η ευαισθησία που χαρακτηρίζει τον Ιχθύ, υπάρχουν κάποιοι που ανήκουν σε αυτό το ζώδιο, αλλά δεν μπορούν να την αντέξουν. Και μέσα στην προσπάθεια τους να τη μασκάρουν, την εκφράζουν με σκληρότητα ή σαδισμό.

-Ποια ανάγκη σε ώθησε να ασχοληθείς με την αστρολογία; Γ.Π.: Η επιθυμία μου να ασχοληθώ με τον άλλον. Να μιλήσω σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο με τους ανθρώπους γύρω μου. Η αστρολογία με την ψυχανάλυση έχουν πολλά κοινά. Με κυριότερο, τη συνομιλία σου με τον άλλον, κάτω από την επιφάνεια του.

-Πόσο αποτελεσματικές στην εφαρμογή τους είναι οι «νόρμες» της ψυχανάλυσης και της αστρολογίας, σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η ψυχολογία των ανθρώπων βρίσκεται σε οριακή κατάσταση διαταραχής; Γ.Π.: Μα η σημερινή έκρυθμη κατάσταση της μαζικής ψυχολογίας δεν προέκυψε ξαφνικά. Δεν ξύπνησε μια ολόκληρη κοινωνία στραβωμένη ξαφνικά ένα πρωί. Συνέβη κάτι. Υπεραπλουστευμένα αν θες να στο πω, φράκαρε το σύστημα. Κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης έχει πέσει σε τοίχο με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων. Η αστρολογία, από το 2008 που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, το είχε προβλέψει. Είχε ειπωθεί πως η ανθρωπότητα μπαίνει σε μια φάση ραγδαίων αλλαγών και τίποτα δεν πρόκειται να μείνει ίδιο. Λίγοι όμως είχαν προβλέψει την ένταση με την οποία θα συνέβαινε αυτό. Στην Ελλάδα το βιώνουμε πιο έντονα γιατί όλα, δεν ήταν απλά χτισμένα στην άμμο, ήταν χτισμένα με σάλιο.

-Ποια ήταν η τελευταία χρονολογική περίοδος, που αστρολογικά βρεθήκαμε σε ανάλογη θέση; Γ.Π.: Οι δύο τελευταίες φορές που είχαμε Ουρανό – Πλούτωνα όπως τώρα, ήταν στη δεκαετία του 30 (κραχ, άνοδος φασισμού) και τα μέσα της δεκαετίας του 60 στα οποία συνέβη ένα ουσιαστικό μπαμ σε όλους τους τομείς και άλλαξε τη μορφή του πλανήτη. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι πως τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο. Δε θα πέσουμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Το φως υπάρχει πάντα, αλλά θα χρειαστεί να δώσει το δικό του πόλεμο. Κάθε δράση φέρνει αντίδραση και σε κάθε επανάληψη αυτών των κύκλων, μπαίνουν καινούργια στοιχεία που τελικά εξελίσσουν την ανθρωπότητα.

-Βοήθησε έναν άσχετο σαν εμένα να καταλάβει τι είναι αυτό το μυστήριο πράγμα, που ονομάζεται «γενέθλιος χάρτης» Γ.Π.: Δεν είναι κάτι μεταφυσικό. Αφορά στις τοποθετήσεις των πλανητών στη γέννηση σου και ουσιαστικά είναι μια συμβολική, μαθηματική και λειτουργική γλώσσα η οποία μας διευκολύνει να κάνουμε μια άλλη ανάγνωση του εαυτού μας. Είναι σαν να πηγαίνεις σε έναν ψυχαναλυτή.

-Με τη διαφορά ότι χρειάζεται ο «αναλυτής» που θα σου διαβάσει και σου εξηγήσει το χάρτη σου να έχει μια ευαισθησία και μια κουλτούρα. Κάποιοι «συνάδελφοί» σου, με την προχειρότητα τους, την έλλειψη γνώσης και τον τυχοδιωκτισμό που τους χαρακτηρίζει δεν κάνουν τελικά κακό αντί για καλό; Γ.Π.: Σε όλα τα πράγματα υπάρχει και χειρούργος και χασάπης. Υπάρχει και Κατίνα και Παξινού. Μέχρι το διαφωτισμό, κάθε διανοούμενος ή επιστήμονας είχε την αστρολογία ως μέρος της μόρφωσής του όπως τα μαθηματικά και την αστρονομία. Ο Γαλιλαίος ήταν βασιλικός αστρολόγος. Στο διαφωτισμό ξαφνικά έγινε ένας διαχωρισμός με την αστρολογία να αποκτά το στίγμα της δοξασίας και της προκατάληψης. Κι έτσι μαζί με το νερό, πετάξανε και το μωρό από στη σκάφη. Έχω την αίσθηση ότι σήμερα με την κβαντική φυσική, η ίδια η επιστήμη έχει αρχίσει να γίνεται μεταφυσική. Γι αυτό και δεν την παίρνει πια να απορρίψει τόσο εύκολα την επιστημονική φύση της αστρολογίας.

-Ποια είναι η άποψη σου για άλλες πιο μυστικιστικές, «παραμυθένιες» μεθόδους προβλέψεων και τάσεων όπως η χαρτομαντεία; Γ.Π.: Είμαι διστακτικός χωρίς να αποκλείω το να λειτουργούν. Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι άνθρωποι με ιδιαίτερα ακονισμένο το ταλέντο της διαίσθησης. Όμως αν κάποιος όντως μπορεί να σου διαβάσει πράγματα μέσα από το φλιτζάνι του καφέ σου, αν έχει αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο, είναι ένας ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο που ισχυρίζονται ότι μπορούν να το κάνουν. Αντιθέτως η αστρολογία είναι μια γνώση που μπορείς να τη σπουδάσεις.

-Υπήρξες από τους πατριάρχες αυτού που δαιμονοποιήθηκε πρόσφατα στον ελληνικό τύπο, του λεγόμενου life style. Ποια είναι η άποψη σου γι αυτό το σημερινό «κυνήγι μαγισσών» εναντίον αυτού του φαινομένου ; Γ.Π.: Κατανοώ την ανάγκη του να γκρεμίσεις με βία το παλιό για να γεννηθεί το καινούργιο, δεν συμφωνώ με την ακρότητα της απαξίωσης μιας ολόκληρης κατάστασης. Προσωπικά δεν αλλάζω κόμμα από τη θητεία μου στο ΚΛΙΚ, το Nitro και όπου αλλού. Έχει επιβληθεί μια εντελώς λάθος αντίληψη του ότι το περιεχόμενο τους αφορούσε μόνο σε ποτά, τσόντα και clubbing. Υπήρξαν εξαιρετικά κείμενα, γραμμένα από εξαιρετικά μορφωμένους ανθρώπους. Βαθιές τομές σε επίπεδο ηθών. Ξαφνικά άνθρωποι και καταστάσεις που ήταν στο περιθώριο, διεκδίκησαν τη θέση τους, τη γλώσσα τους και το δικαίωμα τους στη χαρά. Υπήρξαν κι εδώ φυσικά ακρότητες, όμως το «όπατις κι ανέβα στο τραπέζι» που έχει μείνει στο μυαλό κάποιων σαν χαρακτηριστικό του lifestyle, δεν ήταν αυτό.

-Σε αυτή τη φάση των ριζικών αλλαγών, τι θεωρείς πως είναι προτεραιότητα να εφευρεθεί ξανά; Γ.Π.: Όλα έχουν ειπωθεί, όλα πρέπει να ξαναειπωθούν. Πρέπει να μιλήσουμε για τα ίδια πράγματα με μια νέα γλώσσα, να ξαναφτιάξουμε ένα καινούργιο συντακτικό.

-Τι είναι τελικά η ανθρώπινη ψυχή; Ένα αποτέλεσμα βιοχημικών, βιολογικών λειτουργιών ή κάτι άλλο πιο υπερβατικό; Γ.Π.: Αν περιορίσουμε όλη την ανθρώπινη φύση σε ένα τέτοιο επίπεδο είναι σαν να αναιρούμε την έννοια της ελεύθερης βούλησης.

-Πιστεύεις στις προηγούμενες ζωές; Γ.Π.: Είμαι ανοιχτός με αμφιβολίες. Δεν ξέρω αν ήμουνα κάτι σε μια προηγούμενη ζωή αλλά και να το μάθω τι θα μου χρειαστεί σε αυτήν που ζω τώρα;

-Μήπως το να ξορκίσεις το φόβο του θανάτου; Ή δε σε απασχολεί; Γ.Π.: Φοβάμαι το θάνατο πάρα πολύ. Η έννοια της ανυπαρξίας, με παγώνει. Μπορώ να πάθω κρίση πανικού. Τον τελευταίο καιρό απλά σκέφτομαι ότι αφού θέλω δε θέλω υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει να συμφιλιωθώ μαζί του και να μη μου γίνει ψύχωση.

-Ποια είναι η θέση σου για τις ζωδιακές ερωτικές συμβατότητες και ασυμβατότητες μεταξύ των ανθρώπων; Γ.Π.: Πολλές φορές αυτό που διαβάζω στις συναστρίες είναι πως η τάδε σχέση, δεν βγαίνει. Δε θα έχει διάρκεια. Αλλά αυτό δεν με αποτρέπει προσωπικά από το να τη δοκιμάσω. Γιατί αφ’ ενός υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης και αφ’ ετέρου κάτι που μάλλον πρέπει να μάθω από αυτήν την περιπέτεια.

-Τι λένε λοιπόν οι πλανητικές τάσεις για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση το 2013? Γ.Π.: Έχουμε μπει σε μια φάση από το 2008 που δε θα σταματήσει σύντομα. Κι έτσι πρέπει. Γιατί αν η κρίση σταματούσε εδώ και από του χρόνου όλα επέστρεφαν στη φάση που τα γνωρίζαμε, δεν θα είχαμε καταλάβει απολύτως τίποτα για να πάρουμε αργότερα μπρος. Παρ’ όλα αυτά, έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα, γύρω στο Μάιο, Ιούνιο, θα γίνει κάτι θετικό, μικρό, ώστε να πάρουμε λίγο τα πάνω μας και να αναθαρρήσουμε για να αντέξουμε περαιτέρω. Όλες οι χώρες σταδιακά μπαίνουν σε βαθιά κρίση. Δεν είναι τυχαίο πως όλο αυτό ξεκίνησε από την Ελλάδα. Έχουμε το «προνόμιο» σαν χώρα, βάσει του αστρολογικού γενέθλιου μας χάρτη, να φαινόμαστε. Γιατί στο χάρτη της Ελλάδας ο Ήλιος της βρίσκεται σε ένα σημείο που φαίνεται σε όλον τον πλανήτη. Θέλει η τέτοια να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει που λένε. Ούτε στο καλό μας ούτε στο κακό μας. Είμαστε στο δημόσιο μάτι του πλανήτη. Για το 2013 πάντως, η αιτία της μεγάλης διαμάχης σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι τα πετρέλαια. Μέχρι το 2015 θα τρανταζόμαστε και μέχρι το 2024 τα πράγματα θα αλλάζουν διαρκώς. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα γεννηθούν εντελώς καινούργιες τάσεις στη μόδα, την τεχνολογία, την επιστήμη, την τέχνη, την ιατρική, παντού. Δε θα πιστεύουμε τι θα γίνει στο διάστημα των επόμενων δέκα ετών όσον αφορά τις αλλαγές. Θα ζήσουμε μια άλλη πραγματικότητα. Αυτό που ονομάστηκε τέλος του κόσμου για το 2012, είναι στην ουσία τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Είμαστε έτοιμοι για να μπούμε στη φάση μιας νέας συνειδότητας, όμως για να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να γίνει σεισμός.

-Η δική σου συμβουλή στον κόσμο για ψυχική ενδυνάμωση και αντοχή απέναντι σε αυτόν τον τρανταγμό, ποια είναι; Μη μου πεις χαμόγελο και θετική ενέργεια, θα γίνω έξαλλος. Γ.Π.: Εγώ να δεις πως γυρνάει το μάτι μου με αυτά. Κοντεύω να γίνω ο διώκτης του new age. Θεωρώ γελοία την πεποίθηση του «αρκεί να χαμογελάσεις σαν ηλίθιος για να βρεθείς στην Ντίσνεϊλαντ».

- Οπότε; Γ.Π.: Οπότε σημασία έχει να αγαπάς. Είναι το μόνο που έχω να προτείνω. Ξεγαϊδουρίσου. Δες λίγο το διπλανό σου. Όχι μόνο στα πλαίσια της αλληλεγγύης του «έχω και σου δίνω» αλλά και του «δεν έχω και σου δίνω. Μοιράζομαι μαζί σου αυτό που έχω».