REAL LIFE WHO

5 "ανδροκρατούμενα" επαγγέλματα που ανακάλυψαν οι γυναίκες


11 Σεπτεμβρίου 2014

PicMonkey-Collage302.jpg

Για πολλά χρόνια υπήρχαν και υπάρχουν τομείς στους οποίους κυριαρχούν οι άντρες. Λίγες γυναίκες ακόμα και σήμερα εργάζονται στον χώρο της πληροφορικής, στην ιατρική και γενικότερα η συμμετοχή τους στις επιστήμες είναι μικρή. Ωστόσο, σπουδαία επιτεύγματα έχουν σημειωθεί από γυναίκες στους "ανδροκρατούμενους" χώρους και για την ακρίβεια σε πολλούς τομείς οι γυναίκες ήταν οι εφευρέτες.

  1. Για το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή την "ευθύνη" έχει η Ada Byron, Countess Lovelace. Είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Charles Babbage.  Η Ada σπούδασε μαθηματικά και μουσική με δασκάλους στο σπίτι, αλλά η συμμετοχή των κυριών της ανώτερης τάξης στον επιστημονικό τομέα δεν ήταν ιδιαίτερα αποδεκτή στην Αγγλία της εποχής εκείνης. Στα δεκαεφτά της, τη σύστησαν στη Mary Somerville, εξέχουσα μαθηματικό, η οποία την ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές της στα μαθηματικά. Στη διάρκεια μιας γιορτής στο σπίτι της Somerville, γνώρισε τον Charles Babbage, καθηγητή μαθηματικών στο Cambridge, και άκουσε τις ιδέες του για μια νέα υπολογιστική μηχανή, τη διαφορική μηχανή (difference engine), τις οποίες όχι μόνο κατάλαβε αλλά μπόρεσε να εκφράσει καλύτερα από τον ίδιο. Το 1835, παντρεύτηκε τον William King με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά. Ο άντρας της αργότερα κληρονόμησε έναν τίτλο ευγενείας και η Ada έγινε κόμισσα του Lovelace. Παρόλες τις προσπάθειές της να πάρει την άδεια να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη της Βασιλικής Εταιρείας, στο όνομα του συζύγου της, η Εταιρεία δεν της το επέτρεψε ποτέ. Έτσι ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν μέλος της Εταιρείας αντέγραφε ότι αυτή ήθελε από επιστημονικά βιβλία ή σημειώσεις και της τα έδινε.
  2. Η μπύρα κάποτε ήταν γυναίκεια υπόθεση. Σήμερα οι γυναίκες που απασχολούνται στην παραγωγή μπύρας είναι λιγότερες από 1% των εργαζομένων. Ωστόσο, οι ιστορικοί βασιζόμενοι σε αρχαία Αιγυπτιακά κείμενα ισχυρίζονται πως οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για την παρασκευή μπύρας. Για πολλούς αιώνες η μπύρα ήταν υπό την ευθύνη των γυναικών μέχρι που τον 17 αιώνα με την βιομηχανική επανάσταση η παραγωγή μπύρας πέρασε στα χέρια των ανδρών με τις ζυθοποιίες να παραμένουν από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες.
  3. Από το 1916-1923 οι Αμερικανίδες γυναίκες είχαν τον πρωτεύοντα λόγο στον κινηματογράφο. Για δεκαετίες, ήταν ένας χώρος καθαρά γυναικείος. Ακόμη, και στην αρχή του βωβού κινηματογράφου οι γυναίκες κατείχαν τις περισσότερες θέσεις. Σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί, εκδότες κτλ. Όλα αυτά όμως μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα.
  4. Oι γυναίκες ήταν οι original drummers. Στο μυαλό μας έχουμε άντρες drummers λόγω του ήχου. Τα τύμπανα του πολέμου, oι rock stars κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Layne Redmond, συγγραφέα του "When The Drummers Were Women", ο πρώτος γνωστός drummer στην ιστορία ήταν γυναίκα η Lipushiau, μια ιέρεια της Μεσοποταμίας. Τα τύμπανα συμβόλιζαν τη γέννηση και την γονιμόητα και είχαν ιερή σημασία για τις γυναίκες. Οι γυναίκες έπαιζαν τύμπανα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών για περίπου 3.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας. Όλα αυτά άλλαξαν όταν η χριστιανική εκκλησία απαγόρευσε στις γυναίκες να τραγουδούν ή να παίζουν κάποιο όργανο.
  5. Οι γυναίκες χρόνια πριν ήταν εκείνες που θεράπευαν και ήξεραν όλα τα γιατροσόφια. Ωστόσο, μετά το Μεσαίωνα οι γιατροί έπρεπε να φοιτούν και φυσικά οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα αυτό. Το θέμα είναι πως αγνοείται η μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ιατρική. Για παράδειγμα, οι ιστορικοί για χρόνια πίστευαν πως η Tortula ήταν άντρας γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να δεχτούν πως μία γυναίκα είχε γράψει ένα τόσο καλό ιατρικό βιβλίο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.