REAL LIFE WHO

Βλέπετε κάτι παράξενο σε αυτές τις φωτογραφίες;


15 Οκτωβρίου 2014

Έχει πλέον καθιερωθεί μία πάγια εικόνα για τα πρότυπα ομορφιάς. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “μοντέλο” στο μυαλό όλων μας έρχεται μία συγκεκριμένη εικόνα: Ψηλές, αδύνατες σιλουέτες, συχνά ανορεκτικές και φυσικά νέες. Κι αυτό δεν είναι κατασκεύασμα του δικού μας μυαλού αλλά η εικόνα που έχουμε όλοι αποδεχτεί μηχανικά για τα μοντέλα, όπως μας προσφέρονται από τις γυαλιστερές σελίδες ων περιοδικών και από τα catwalks.

Υπάρχει όμως κανόνας και ποιος τον ορίζει; Οι εμπνευστές και δημιουργοί του Raw Beauty NYC αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εικόνας. Πρόκειται για ένα project που έχει σκοπό να ενημερώσει και να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία. Έτσι 20 γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, διαφορετικά η καθεμία, φωτογραφίζονται χωρίς να διστάζουν. Είναι ο δικός τους τρόπος για να αναδείξουν τη ιδική τους δύναμη και ομορφιά.

Η κάθε γυναίκα από τις 20 που έχουν φωτογραφηθεί για το project μιλάει για τη δική της ιστορία. Πως προέκυψε η δική της αναπηρία, πως το αντιμετώπισε και πως κατάφερε να συνεχίσει τη ζωή της με άλλες βάσεις αλλά με περισσότερο θάρρος και προσπάθεια.

Η περίπτωση της Wendy Crawford –μία από τις 20 γυναίκες- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εργαζόταν ως μοντέλο. Η Wendy ήταν μόλις 19 χρονών και κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο. Θα ταξίδευε ως το Τόκιο, είχε μόλις υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο παγκόσμια. Ένας μεθυσμένος οδηγός την τράκαρε και το αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν να μείνει σε αναπηρικό καροτσάκι και φυσικά να σταματήσει την καριέρα της.

Η ίδια δηλώνει ότι μετά το ατύχημα άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον κόσμο και κατανόησε ότι τα πρότυπα ομορφιάς δεν συμπεριλαμβάνουν γυναίκες με αναπηρία. Οι φωτογραφίες αυτές λοιπόν έχουν σκοπό να προσφέρουν στον κόσμο μία άλλη εκδοχή της σημασίας της ομορφιάς και να σπάσουν το κατεστημένο πρότυπο ομορφιάς που ισχύει εδώ κι αρκετά χρόνια.

Το Row Beauty Project είναι ίσως το εφαλτήριο για ένα παγκόσμιο διάλογο περί των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Οι φωτογραφίες που θα δείτε εξάλλου αποτελούν τρανή απόδειξη ότι οι γυναίκες αυτές μπορούν να είναι ευτυχισμένες, όμορφες και ενεργές σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους κι εμάς μας αρέσει!

[gallery-391538]