REAL LIFE WHO

Η Ξένια Καλογεροπούλου μιλάει στο Jenny.gr για το παιδικό θέατρο & τη θεατρική αγωγή (μικρών και μεγάλων)


15 Νοεμβρίου 2014

foto1_12531.jpg

«Το Εργαστήρι για Παιδιά μετράει πάνω από δέκα χρόνια… Κυκλοφορούσαμε τότε ένα έντυπο με τίτλο «Μετά την παράσταση», που περιλάμβανε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μετά το σχολείο. Γνώρισα την Πέγκυ Στεφανίδου που ήταν ειδική σε αυτό και έγραφε τα κείμενα. Στην πορεία γνωριστήκαμε καλύτερα και είχε την ιδέα να δημιουργήσουμε αυτό το εργαστήρι. Το ευχαριστήθηκα πολύ…» εξηγεί η Ξένια Καλογεροπούλου για το Εργαστήρι που έχει δημιουργήσει στο Θέατρο Πόρτα, όπου τα τμήματα είναι κατάλληλα για παιδιά από προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο, ενώ περιλαμβάνει και τμήματα για ενήλικες που παρακολουθούν σεμινάρια θεατρικής αγωγής.  «Στόχος δεν είναι τα παιδιά να μάθουν θέατρο. Το θέατρο χρησιμοποιείται ως παιχνίδι για να ασκηθούν, να λειτουργήσουν τη φαντασία και το μυαλό τους, να κάνουν δραστηριότητες… Μια μέρα ρώτησα μια μητέρα γιατί έφερε το παιδί της εδώ. ‘Γιατί είναι ντροπαλός, εσωστρεφής και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει’ μου είπε. Όταν τη ρώτησα αν είδε αποτέλεσμα μου είπε ότι είδε πολύ μεγάλη διαφορά. Μια άλλη μητέρα μου είπε ότι έφερε το παιδί της γιατί δεν συμμαζεύεται, κάνει πάντα το δικό του, θέλει να βγαίνει μπροστά σε όλα και δεν συνεργάζεται. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή. Και αυτό το παιδί τα πήγε πολύ καλά».

foto2_1294

Για την Ξένια Καλογεροπούλου το παιδικό θέατρο μπήκε στη ζωή της το 1972. «Το ’72 που ήταν ακόμη δικτατορία και όλα ήταν πολύ μελαγχολικά, ήθελα να κάνω κάτι φρέσκο και καινούργιο που να μην υπάρχει. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω το παιδικό θέατρο, να δω πώς θα είναι. Είδα πώς είναι και το πήρα πολύ πιο σοβαρά. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που στο θέατρο έχουμε τρεις παραστάσεις –η μία μάλιστα είναι για βρέφη 1-3  ετών, και λέγεται ‘Άκου’. Είναι βασισμένο σε μια δική μου ιδέα και μιλάει για ένα παιδάκι που ακούει μουσική και μαγεύεται. Ξαφνικά η μουσική σταματάει κι εκείνο προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη δημιουργήσει, κάνοντας θορύβους. Το καταφέρνει». Η ίδια είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν μία ιταλική παράσταση για βρέφη, που της έδωσε την ιδέα να το φέρει και στην Αθήνα. «Μέχρι πριν κάποια χρόνια πήγαινα και σε σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό και παρακολουθούσα παραστάσεις, όμως πλέον δεν μπορώ να το κάνω, λόγω οικονομικής δυσκολίας» παραδέχεται. Είναι δύσκολα ως κοινό και μαθητές τα παιδιά; τη ρωτάω. «Εξαρτάται τι θέλει κανείς αν πετύχει. Αν θες να έχεις μια ομάδα παιδιών που να λένε «ναι, ναι» ή «όχι, όχι», δεν είναι δύσκολο. Αν θες να τους δώσεις κάτι πιο βαθύ, που να το θυμούνται, είναι δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον. Στόχος μου είναι να κάνω τα παιδιά να αναρωτιόνται, να σκέφτονται».

foto2_1337

Αυτό που την κρατάει σε εγρήγορση και της δίνει έμπνευση είναι, όπως λέει, οι αντιδράσεις των παιδιών όταν τους αφηγείται τα παραμύθια της. «Στο σπίτι μου γράφω διάφορα πράγματα , διαβάζω παραμύθια και γενικά, έχω πάντα έννοια για το θέατρο παρόλο που το έχει αναλάβει ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Παλαιότερα διάβαζα περισσότερο. Το αγαπημένο μου βιβλίο όταν ήμουν 9 χρονών ήταν η Μαντάμ Μποβαρύ. Τώρα κουράζομαι, δεν τα καταβροχθίζω». Όσο για την πρώτη παράσταση που παρακολούθησε ήταν στο Εθνικό Θέατρο, το Πολύ Κακό για το Τίποτα, με τον Δημήτρη Χορν και την Μαίρη Αρώνη. «Εντυπωσιάστηκα παρά πολύ» θυμάται.

«Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για την πραγματική ζωή. Συνδυάζονται. Κάνουν πολλές ερωτήσεις, ανάλογα με την ηλικία τους. Πιο συχνά με ρωτάνε ‘πώς παίζεις έναν λυπημένο άνθρωπο όταν είσαι χαρούμενος και το αντίθετο;’. Τους έχω διηγηθεί πώς σε τραγικές στιγμές της ζωής μου έκλαιγα ως ρόλος και δεν ήταν καθόλου βολικό! Κάνουν απροσδόκητες ερωτήσεις…»

foto1_1253

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, υπενθυμίζει: «Πρέπει να είμαστε παιδιά. Πρέπει να κρατάμε την παιδικότητά μας και παράλληλα να ωριμάζουμε».

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραμύθια με την Ξένια Ξένια Καλογεροπούλου Διαφορετικό παραμύθι κάθε φορά! Για παιδιά 4-8 χρόνων και τους γονείς τους

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 18.00 Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 18.00 Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 18.00 Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 18.00 Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 18.00

Πληροφορίες: Θέατρο Πόρτα Μεσογείων 59, 115 26 Αθήνα τηλ. 210 77 11 333 www.porta-theatre.gr

Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου Μελίνας Μερκούρη 54, 11521, Κολωνάκι (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο) Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής Τηλ. 210 32.49.829 http://portaergastiri.blogspot.gr/ e-mail: [email protected] Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ