REAL LIFE WHO

Rosa Parks: η μοδίστρα που αντιστάθηκε στον φυλετικό διαχωρισμό


4 Φεβρουαρίου 2016

"Δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα, όταν κάνεις το σωστό" είπε η Rosa Parks, η έγχρωμη μοδίστρα που γεννήθηκε σαν σήμερα και έμεινε στην ιστορία. Όταν επέστρεφε το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1955 από τη δουλειά στο σπίτι της, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

jb_modern_parks_1_e

Το περιστατικό συνέβει στο Montgomery στην Alabama και αυτή η πρωτοφανής και σχεδόν εξτρεμιστική κίνηση για την εποχή έμελλε να την κάνει ιστορικό πρόσωπο και σύμβολο στον αγώνα των έγχρωμων κατά του φυλετικού διαχωρισμού. Μετά τη σύλληψή της και την καταδίκη της, η τοπική κοινότητα των μαύρων έκανε αμέσως μποϊκοτάζ στα λεωφορεία το οποίο κράτησε περίπου ένα χρόνο. Η Rosa Parks έχασε τη δουλειά της και η ιστορία τελείωσε μόνο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματικός.

"Ο κόσμος λέει ότι δεν παραχώρησα τη θέση μου γιατί ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη ούτε περισσότερο κουρασμένη απ’ όσο ήμουν συνήθως στο τέλος μιας ημέρας στη δουλειά. Όχι, η μόνη κούραση που είχα, ήταν αυτή του να υποχωρώ", έχει πει στην αυτοβιογραφία της. Το 1996 απονεμήθηκε στη Roza Parks το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ενώ το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Όταν πέθανε, η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο.