REAL LIFE WHO

O Έλληνας golden boy που άφησε το χρηματιστήριο και δίνει συμβουλές για σχέσεις


17 Οκτωβρίου 2017

love-advice.jpg

Σχεδόν γεννημένος μαθηματικός, διάβαζα μόνο μαθηματικά και κβαντική φυσική στο πανεπιστήμιο, όταν στην παρέα διάβαζαν Κούντερα.

Όταν τελείωσα το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης συνέχισα για Μάστερ και μετά διδακτορικό στο Λονδίνο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά.
Έτσι άρχισε η καριέρα μου στις επενδυτικές τράπεζες του City. Golden boy, δηλαδή. Εξακολουθούσα να διαγράφω αντιδιαμετρική (είμαι και μαθηματικός λέμε) πορεία από την ψυχολογία.

Κι όμως, μια φορά θυμάμαι που μια συνάδελφός μου αντιμετώπιζε προβλήματα με το φίλο της, μου ζήτησε τη συμβουλή μου. Της έγραψα ένα email τι να του πει, το οποίο το έστειλε αυτούσιο σε εκείνον. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το να βοηθάω σε θέματα σχέσεων, θα μπορούσε κάποιος να πει . Χωρίσανε μετά. Όχι αμέσως. Παντρεύτηκαν πρώτα. Δεν έφταιγε η συμβουλή μου...

Ήρθε η κρίση του 2008 και αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα. «Ναι, ξέρω θα είναι χειρότερα», έλεγα σε όσους με ρωτούσαν το λόγο για την απόφαση αυτή. Αλλά ποιο είναι το νόημα της ζωής; Να δουλεύω 13 ώρες την ημέρα για να πω έγινα πλούσιος στα 55 μου; Και να μην βλέπω το φως του ήλιου μέσα στη βδομάδα;

Έπιασα δουλειά σε μια χρηματιστηριακή. Οκτάωρο και είχα την ησυχία μου. Μέχρι που έγινε η πρώτη ουσιαστική μου επαφή με το χώρο της αυτογνωσίας. Διάβασα το βιβλίο «Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας» και με συγκλόνισε. Έχασα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου και η ζωή μου άλλαξε.

Χώρισα από το γάμο μου και άρχισα να κάνω ομαδική θεραπεία. Άρχισα να βλέπω πως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο κόσμος των συναισθημάτων, όχι μόνο ο κόσμος της λογικής. Μαλάκωσα, συνδέθηκα πιο αληθινά με τους γύρω μου.

Άρχισα να συζητάω με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσα για σχέσεις και για συναισθήματα. Το λογικό μου κομμάτι, ωστόσο, διψούσε να εξηγήσει τους μηχανισμούς των συμπεριφορών μας. Μπορείς να βγάλεις το παιδί από τα μαθηματικά αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τα μαθηματικά από το παιδί, φαίνεται.

Ανέπτυσσα θεωρίες όχι λογικές αλλά ψυχο-λογικές οι οποίες εξηγούσαν τα όσα έβλεπα. Για παράδειγμα, αν υποθέσεις πως κάποιος κάνει μια σχέση με το κριτήριο να είναι ευτυχισμένος τότε φαίνονται παράλογες οι επιλογές συντρόφου του, αφού τον οδηγούν σε επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα σενάρια. Αν όμως υποθέσεις ότι κάποιος επιλέγει συντρόφους όχι για να είναι ευτυχισμένος αλλά γιατί βαθιά μέσα του θέλει, βαθυθέλει, να επαναλάβει και να ζήσει το ίδιο συναισθηματικό σενάριο, ανεξάρτητα από το αν του αρέσει ή όχι, τότε ξαφνικά όλες οι επιλογές συντρόφων γίνονται απόλυτα λογικές. Ψυχο-λογικές, δηλαδή.

Κάπως έτσι έγραψα και το βιβλίο μου Ψυχο-λογικές Σχέσεις (εκδ. Πηγή). Μου έλεγαν οι φίλοι μου: «Πολύ ωραία μας τα εξηγείς, δε γράφεις κι ένα βιβλίο;» Ίσως γι αυτό και να γνωρίζει επιτυχία τώρα. Γιατί αποτελείται από αυτοτελείς, πραγματικές ιστορίες όπου φίλοι και φίλες συζητούν για θέματα σχέσεων τρώγοντας ή πίνοντας κρασί. Η γλώσσα είναι καθημερινή και προσιτή.

Δε σταμάτησα εκεί. Σπούδασα ξανά. Ψυχολογία αυτή τη φορά. Ενθουσιάστηκα. Ειδικεύτηκα στη Θετική Ψυχολογία, την ψυχολογία της ευτυχίας. Πλέον, αφιερώνω το χρόνο μου για να δείξω πώς μπορεί να είναι η πραγματική ζωή στους ανθρώπους. Όχι η ουτοπική ζωή που μας προβάλουν.

Θέλω τόσο να τους πω ότι οι σχέσεις είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει. Και δεν πειράζει. Αν νομίζετε όμως ότι θα έπρεπε να ρέουν τότε θα πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση σας όταν σας δυσκολεύει.
Θέλω να τους πω ότι η ευτυχία όπως τη βλέπουμε στις ταινίες δεν υπάρχει. Και δεν πειράζει. Η πραγματική ζωή είναι δύσκολη και έχει απ’ όλα μέσα.
Θέλω να απομυθοποιήσω τις πεποιθήσεις που σαμποτάρουν την απόλαυση της καθημερινότητάς.

Μέσα από το blog μου ή από τα σεμινάρια που κάνω, χρησιμοποιώ τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις και τις απλοποιώ, ώστε να απαλλάξω τους ανθρώπους από το βραχνά των μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Θέλω να τους βοηθήσω να αποδεχτούν τη ζωή και τον εαυτό τους έτσι όπως ακριβώς είναι.
Όπως έκανα κι εγώ.
Αποδέχτηκα ότι είμαι και μαθηματικός και ψυχολόγος.

Από τον Δημήτρη Φλαμούρη, Ph. D, συγγραφέα του βιβλίου Ψυχο-λογικές Σχέσεις, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή

Μοιραστείτε τη δική σας ιστορία μαζί μας. Στείλτε mail στο [email protected] και δείτε τη να δημοσιεύεται!