REAL LIFE WHO

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας μαθηματικός που κέρδισε το βραβείο Nevanlinna


SPAPADIMITRIOU

2 Αυγούστου 2018

20170112_zaa_n230_359.jpg

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός του 21ου αιώνα που στα 27 του έλυσε το Γρίφο του Nash, έκανε τη χώρα μας περήφανη για μία ακόμη φορά. Την 1η Αυγούστου κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια στον επιστήμονα κάτω τον 40 με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο χώρο των μαθηματικών και της πληροφορικής, το Rolf Nevanlinna Prize.

«Ο Costis –όπως είναι γνωστός διεθνώς- συνδυάζει την τεχνική του δεξιοτεχνία με το σπάνιο χάρισμα να εργάζεται πάνω σε ζητήματα που είναι ταυτόχρονα απλά και σύνθετα», είπε η Διευθύντρια του MIT,  Daniela Rus. «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτή την αναγνώριση που ο συνάδελφός μας κέρδισε επάξια», συνέχισε.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης πήρε το πτυχίο του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Berkley της California. Σήμερα είναι καθηγητής του ΜΙΤ, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Όλα ξεκινούν από την ανάγκη που έχω να καταλάβω κάτι. Δεν θα σταματήσω, εάν δεν το καταλάβω – το μυαλό δεν μπορεί να ησυχάσει εάν δεν το καταφέρω», είπε στο περιοδικό Quanta σχετικά με τα κίνητρά του. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν πρώην διδακτορικό φοιτητή του, τον Matthew Weinberg, η λογική του είναι η εξής: «Υπάρχουν όλα αυτά τα άλυτα προβλήματα που είναι τόσο δύσκολα και η επίλυσή τους θα έχει τεράστια σημασία. Κάποιος πρέπει να τα λύσει, οπότε ας το κάνουμε εμείς.»

Παρά την τεράστια επιτυχία του στον τομέα των επιστημών, καταφέρνει να παραμένει ταπεινός. Μόνο έτσι μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς. Άλλωστε, όπως τονίζει και ο ίδιος, «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς από πού ξεκίνησες, και τι σε έφερε εδώ που έφτασες».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα