Marie Colvin: Η πολεμική ανταποκρίτρια που έχασε το μάτι της σε πόλεμο στη Sri Lanka και η ζωή της έγινε ταινία
18 Ιανουαρίου 2019
Γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και το 1974 σπούδασε Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Yale. Ωστόσο επέλεξε να γίνει δημοσιογράφος και μάλιστα στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Από το 1985 άρχισε να καλύπτει πολεμικά γεγονότα για τους Sunday Times. Όπως έλεγε δεν ήθελε να καταγράψει τα γεγονότα από στρατιωτική άποψη, αλλά να περιγράψει το πόλεμο, μέσα από τη ματιά των πιο αδύναμων, δηλαδή των αμάχων και κυρίως των γυναικόπαιδων. Τη συγκινούσε το δράμα των διώξεων του άμαχου πληθυσμού, ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας.
Η Κόλβιν θεωρούσε ότι τα ρεπορτάζ από τις περιπέτειες του άμαχου πληθυσμού ήταν το σημαντικότερο αντιπολεμικό μήνυμα. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας της ήταν η Τσετσενία το 1985, όπου κάλυψε τον πόλεμο ανεξαρτησίας των αυτονομιστών απέναντι στη Ρωσία. Η Κόλβιν μπήκε στη χώρα με φάλαγγα λαθρεμπόρων. Η δημοσιογράφος από τα πρώτα λεπτά παραμονής της στο μέτωπο, βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο. Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη ρεπόρτερ δέχτηκε ρωσική επιδρομή, την ώρα που περνούσε από βάση τσετσένων ανταρτών.
Επέζησε και άρχισε να ζει στα βουνά με τους Τσετσένους και να καλύπτει τον πόλεμο από τη πλευρά των ανταρτών. Τα ρωσικά αεροπλάνα συνέχιζαν να βομβαρδίζουν για 9 ώρες την ευρύτερη περιοχή. «Ήταν βασανιστικό. Ήξερα ότι αν έτρεχα θα ήμουν νεκρή», θυμάται η δημοσιογράφος. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε τόσο κοντά στον θάνατο, αλλά όχι η τελευταία.
Διαβάστε τη συνέχεια στη Μηχανή του Χρόνου