REAL LIFE WHO

Ιωάννα του Leeds: Η καλόγρια που προσποιήθηκε το θάνατό της για να αποδράσει από το μοναστήρι


The Jennettes

19 Φεβρουαρίου 2019

1558.jpg

Μια ομάδα ιστορικών του Μεσαίωνα, εργαζόμενοι στα αρχεία του Πανεπιστημίου του York, ανακάλυψαν τις αποδείξεις μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας. Μια καλόγρια που έζησε τον 14ο αιώνα προσποιήθηκε τον ίδιο το θάνατό της, κατασκευάζοντας μια κούκλα που έμοιαζε στο σώμα της, προκειμένου να αποδράσει από το μοναστήρι και να κυνηγήσει τις "σαρκικές απολαύσεις" (σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο).

Οι ερευνητές παρακινήθηκαν αρχικά από ένα σημείωμα που βρήκαν στα αρχεία, το οποίο παρακινούσε την καλόγρια να επιστρέψει στο μοναστήρι.

Πηγή φωτογραφίας: University of York

Ο αρχιεπίσκοπος Melton έγραψε ένα γράμμα στον ηγούμενο του Beverley για να τον πληροφορήσει για τη "σκανδαλώδη φήμη" σχετικά με την Ιωάννα του Leeds. Η καλόγρια φαίνεται πως είχε "ευθαρσώς απορρίψει την κοσμιότητα της θρησκείας και τη σεμνότητα του φύλου της" και "προσποιούμενη κακοβούλως μια σωματική ασθένεια, προσποιήθηκε ότι είναι νεκρή, χωρίς να φοβάται για την υγεία της καρδιάς της, και με την βοήθεια μερικών εγκληματικών συνεργατών της με μοχθηρές προθέσεις, έφτιαξε μια κούκλα - ομοίωμα του σώματός της, προκειμένου να παραπλανήσει τους αφοσιωμένους πιστούς και να οδηγήσει χωρίς ντροπή στην ταφή του σε έναν ιερό χώρο".

Μετά την προσποίηση του θανάτου της, "με έναν διαβολικό τρόπο, στρέφοντας την πλάτη της στην ευπρέπεια και την καλοσύνη της πίστης, επειδή αποπλανήθηκε από την αισχρότητα, ενεπλάκη με την ασέβεια και διέστρεψε το μονοπάτι της ζωής της με αλαζονεία προς τον δρόμο της σαρκικής λαγνείας, μακριά από τη φτώχεια και την υπακοή, και αφού έσπασε τους όρκους της κι απέρριψες τις θρησκευτικές της συνήθειες, τώρα περιπλανιέται θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο την ψυχή της και σκανδαλίζοντας ολόκληρη την ύπαρξή της".

Πηγή φωτογραφίας: York Archbishops' Register

Η επικεφαλής της έρευνας, Sarah Rees Jones, δήλωσε ότι η ιστορία της Ιωάννας του Leeds είναι εξωπραγματική "σαν σκετς των Monty Python". Παρόλα αυτά, δεν ξέρουμε πώς κατέληξε η ιστορία κι αν τελικά η Ιωάννα επέστρεψε στο μοναστήρι. σύμφωνα με την Jones, "υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μοναχών που εγκαταλείπουν τα μοναστήρια τους. Δεν μαθαίνουμε πάντα όλες τις λεπτομέρειες ή την έκβαση της ιστορίας"

Δείτε ακόμη: 500 πανέμορφες γυναίκες από όλο τον κόσμο φωτογραφίζονται

Background photo created by freestockcenter - www.freepik.com