REAL LIFE WHO

Οι γυναίκες που δεν ξέραμε ότι άλλαξαν τον κόσμο


Χριστίνα Γουδρούπη

8 Μαρτίου 2019

417px-ada-lovelace-portrait1.jpg

Πολύ συχνά αναφέρεται ότι οι άντρες είναι αυτοί που έχουν γράψει την ανθρώπινη ιστορία με τις ανακαλύψεις και τις μάχες τους. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Έχουν υπάρξει γυναίκες πολύ σημαντικές, οι οποίες με τον δικό τους τρόπο, επηρέασαν τον ρου της ιστορίας.

Αda Lovelace: Η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών

H Αda Gordon, περισσότερο γνωστή ως Ada Lovelace, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου του 1815. Ήταν η κόρη του διάσημου φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Byron και της Annabella Milbanke, μιας γυναίκας που λάτρευε τα μαθηματικά. Για να αποτρέψει την στροφή της προς την ποίηση, η μητέρα της τήν ανέθρεψε σε ένα καθεστώς επιστήμης, λογικής και μαθηματικών.

H Ada έδειξε από μικρή ηλικία το χάρισμά της στα μαθηματικά. Σε ηλικία 18 ετών, η Ada γνώρισε τον Charles Babbage, τον καθηγητή μαθηματικών που ήταν ήδη διάσημος για το όραμά του να φτιάξει υπολογοστιστικές μηχανές με ωρολογιακούς μηχανισμούς. Ο Babbage χαρακτήρισε την Lovelace ως "τη μάγισσα των αριθμών".

Πηγή: Wikipedia

Το 1842, η Lovelace μετέφρασε ένα σύντομο άρθρο ενός ιταλού μαθηματικού το οποίο περιέγραφε το Analytical Engine, την πρώιμη εκδοχή υπολογιστή που προσπαθούσε να κατασκευάσει ο Babbage. Καθώς εκείνη καταλάβαινε τόσο καλά το μηχάνημμα, ο Babbage της ζήτησε να του προσθέσει περισσότερες πληροφορίες. Η δουλειά της Ada σε αυτό ήταν ενδελεχής και οι πληροφορίες που πρόσθεσε ήταν οι πληρέστερες που είχαν ποτέ υπάρξει. Μέσα στο τελικό της άρθρο υπάρχουν πολλά πρώιμα "υπολογιστικά προγράμματα", και για αυτόν το λόγο η Lovelace θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που προγραμμάτισε υπολογιστή. Η Lovelace πέθανε σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο, λίγα χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

To Αnalytical Engine παρέμεινε όραμα, μέχρι που οι σημειώσεις της Lovelace έγιναν ένα από τα πρώτα έγγραφα που ενέπνευσα τη δουλειά του Alan Turing.

Nellie Bly: Η γυναίκα που εφηύρε την ερευνητική δημοσιογραφία

Η Elizabeth Jane Cochran γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1864 σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, εξαιτίας της οποίας δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το σχολείο. Μια μέρα, αποφάσισε να γράψει μια ανοιχτή επιστολή στην εφημερίδα Pittsburgh Dispatch, στην οποία επεσήμαινε την αρνητική παρουσίαση των γυναικών. Ο αρχισυντάκτης διάβασε το άρθρο, το δημοσίευσε, και της πρόσφερε δουλειά ως δημοσιογράφο, με το όνομα Nellie Bly. Παρόλο που τα άρθρα της ήταν δημοφιλή, έγραφε συνήθως κείμενα που απευθύνονταν μόνο σε γυναίκες.

Πηγή: Wikipedia

Θέλοντας να το αλλάξει αυτό, η Bly μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να βρει δουλειά, πράγμα που αποδείχθηκε δύσκολο. Αφού προσποιήθηκε ψυχική ασθένεια για 10 ημέρες, η εφημερίδα New York World δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα της για την παραμονή της στο άσυλο, κάνοντάς την μια από τις δημοφιλέστερες δημοσιογράφους των ΗΠΑ. Η πρακτική προσέγγισή της δημιούργησε την πρακτική που πλέον αποκαλείται "ερευνητική δημοσιογραφία".

Όταν διάβασε το βιβλίο "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες", η Bly αποφάσισε να ταξιδέψει και να γράψει για αυτό, κάνοντας το τότε παγκόσμιο ρεκόρ των 72 ημερών. Το 1895 παντρεύτηκε έναν επιχειρηματία και αποσύρθηκε από τη δημοσιογραφία, αλλά μετά το θάνατό του, το ανήσυχο πνεύμα της διέπρεψε στις επιχειρήσεις. Στα τελευταία χρόνια της επέστρεψε στην πρώτη καριέρα της, καλύπτοντας το κίνημα των Σουφραζετών και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε το 1922 από πνευμονία.

Cecilia Payne: H γυναίκα που ανακάλυψε την αλήθεια για τα αστέρια

Η Cecilia Helena Payne γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1900 στην Αγγλία. Μια διάλεξη του αστρονόμου Sir Arthur Eddington που επιβεβαίωνε τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein την ενέπνευσε να γίνει αστρονόμος. Ο Eddington την ενθάρρυνε και το 1923 η Payne ξεκίνησε να σπουδάζει με υποτροφία στο Harvard.

Πηγή: Wikipedia

Στη διδακτρορική διατριβή της, η Payne υποστήριξε ότι τα αστέρια δεν έχουν την ίδια θερμοκρασία και σύσταση με τους πλανήτες, όπως πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες, αλλά ότι αποτελούνται κυρίος από υδρογόνο και ήλιο. Καθώς το Harvard δεν έδινε διδακτορικά σε γυναίκες, η Payne πήρε το πτυχίο της από το Radcliffe. Αργότερα, η δουλειά της χαρακτηρίστηκε ως "αδιαμφησβήτητα η πιο ιδιοφυής εργασία για διδακτορικό που έχει γραφτεί ποτέ στην αστρονομία".

Παρ' όλα αυτά, η αστρονομία τότε ήταν ανδρική υπόθεση, και έτσι η Payne, μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της παρέμεινε τεχνική βοηθός στο Harvard για πάνω από μια δεκαετία. To 1938, η Payne έγινε λέκτορας στην αστρονομία, αλλά παρόλο που δίδασκε κανονικά, τα μαθήματά της δεν συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο του Harvard μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Το 1956, έγινε επισήμως διδάκτορας στο Harvard και ανέλαβε το τμήμα αστρονομίας. Το 1966 αποσύρθηκε.

Henrietta Lacks: Η αθάνατη γυναίκα

Το όνομά της ήταν Henrietta Lacks αλλά οι επιστήμονες την ξέρουν ως HeLa. Ήταν μια φτωχή αγρότισσα αφροαμερικάνικης καταγωγής, της οποίας τα κύτταρα έγιναν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της ιατρικής, βοηθώντας καταλυτικά στη δημιουργία εμβολίων για την πολυομυελίτιδα, στην κλωνοποίηση, την τεχνητή γονιμοποίηση κ.ά.

Πηγή: Wikipedia

Η Lacks διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1951 κι ένα δείγμα από τα κύτταρα της που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια πάρθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της και στάλθηκαν στο εργαστήριο του George Gey. Ο Dr. Gey, ο οποίος ερευνούσε τον καρκίνο και τους ιούς, συνέλεγε κύτταρα από όλες τις ασθενείς του συγκεκριμένου νοσοκομείου που νοσούσαν από καρκίνο της μήτρας, αλλά όλα τα δείγματα πέθαιναν κατευθείαν. σύντομα, ο Dr. Gey ανακάλυψε ότι τα κύτταρα της Lacks δεν ήταν σαν όλα τα άλλα. Εκεί που τα κύτταρα των άλλων γυναικών πέθαιναν, τα κύτταρα της Lacks διπλασιάζονταν κάθε 20-24 ώρες.

Σήμερα, αυτά τα απίστευτα κύτταρα, που ονομάστηκαν HeLa ως φόρος τιμής στη Lacks, χρησιμοποιούνται για να μελετηθούν πιθανές θεραπείς στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να γίνονται πειράματα σε ανθρώπους, μεταξύ άλλων. Παρόλο που η Lacks κατέληξε στις 4 Οκτωβρίου του 1951 σε ηλικία 31 ετών, τα κύτταρά της συνεχίζουν να σώζουν τον κόσμο.

Lois Jenson: Η γυναίκα που διεκδίκησε την δικαιοσύνη στη σεξουαλική κακοποίηση

Η Lois Jenson γεννήθηκε το 1948 σε μια οικογένεια ανθρακωρύχων στην Περιοχή Σιδήρου της βόρειας Minnesota. Το 1957, η Jenson και τρεις ακόμη γυναίκες, ξεκίνησαν να εργάζονται σε μία από τις πιο πλούσιες καταθέσεις σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, και έγιναν οι πρώτες γυναίκες υπάλληλοι σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: www.visualhellas.gr

Οι άντρες μεταλλωρύχοι είδαν τις γυναίκες ως απειλή. Κοιτούσαν τη Jenson "σα να μην έχουν ξαναδεί ποτέ γυναίκα". Τη δεύτερη ημέρα της, ένας μεταλλωρύχος της είπε "εσείς οι γυναίκες δεν ανήκετε εδώ. Αν ξέρατε τι είναι καλό για εσάς θα μένατε σπίτι, εκεί που ανήκετε". Οι γυναίκες υπέμειναν αγγίγματα παρά τη θέλησή τους, απειλές, ψυχολογική βία, υποτίμηση, ακόμα και να τις παίρνουν στο κατόπι. Οι άντρες ζωγράφιζαν πορνογραφικά καρτούν στους τοίχους, ενώ μια μέρα οι γυναίκες βρήκαν σπέρμα στα ρούχα που άφηναν στα ντουλαπάκια τους.

Το 1984, κι ενώ οι γυναίκες είχαν παραπονεθεί χωρίς αποτέλεσμα, Η Jensοn κατέθεσε ένα παράπονο στην πολιτεία, χωρίς να φανταστεί πως θα γινόταν μία 14χρονη νομική διαμάχη που θα έγραφε ιστορία. Το 1991, εκ μέρους των γυναικών υπαλλήλων του μεταλλωρυχείου, η Jenson υπέβαλε την πρώτη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στην Αμερική. Επτά χρόνια αργότερα, η Jenson κι άλλες 15 γυναίκες έλαβαν συνολικά 3.5$ εκατομμύρια, για να λύσουν εξωδικαστικά το ζήτημα. H Jenson υπέφερε από κατάθιψη και μετα-τραυματικό στρες, ενώ μετάνιωσε που η υπόθεση δεν πήγε σε δίκη. Ωστόσο, το παράδειγμά της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες της χώρας.

Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα