REAL LIFE WHO

Greta Thunberg: Η 16χρονη που μάχεται για την κλιματική αλλαγή


Χριστίνα Γουδρούπη

8 Μαρτίου 2019

44637170_285197452121376_2615241581415936551_n1.jpg

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Greta Thunberg έχει δημιουργήσει ένα κίνημα νέων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η έφηβη από τη Σουηδία, ξεκίνησε κινητοποιώντας μια αποχή από το σχολείο για το κλίμα, μπροστά στη Βουλή, στην οποία τα παιδιά μοίραζαν φυλλάδια με μηνύματα όπως "Εσείς οι ενήλικες δε δίνετε δεκάρα για το μέλλον μου".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

From the climate strike in Stockholm! #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Η κινητοποίηση πήρε μεγάλες διαστάσεις, κι έγινε ολόκληρο κίνημα, στο οποίο τα παιδιά απέχουν από το σχολείο τις Παρασκευές, διαδηλώνοντας μπροστά από το δημαρχείο της πόλης τους. Στόχος είναι τα παιδιά να βγάλουν μια φωτογραφία από τις πινακίδες τους στη διαδήλωση και να την ανεβάσουν στα social media με το hashtag #FridaysforFuture. Δεκάδες χιλιάδες μαθητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία έχουν ενωθεί με το σκοπό της, ενώ στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και μια αποχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Πριν ξεκινήσω δεν περίμενα τίποτα" έχει δηλώσει η ίδια. "Δεν φανταζόμουν ποτέ αυτήν την αντίδραση. Είναι τρελό".

Διεθνώς, η Thunberg τράβηξε την προσοχή τον περασμένο Δεκέμβριο με την ομιλία της στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Πολωνία. Το αγγελικό αλλά σκληρό της πρόσωπο πήρε φωτιά όταν σε ένα δωμάτιο γεμάτο πολιτικούς κι αξιωματούχους που είχαν τρεις και τέσσερις φορές την ηλικία της, η Thunberg κατήγγειλε: "Δεν είστε καν τόσο ώριμοι ώστε να το πείτε όπως είναι. Ακόμα κι αυτό το φορτίο το αφήνετε σε εμάς τα παιδιά".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Germany’s largest TV station ZDFs 2018 world news chronicle includes my speech from Katowice!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Το κίνημα της Thunberg έρχεται εν μέσω μιας επέλασης σαφών προειδοποιήσεων σε σχέση με το κλίμα. Στο σπίτι της η έφηβη κατάφερε να πείσει τους γονείς της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο και να σταματήσουν να τρώνε κρέας. Η Thunberg έχει σύνδρομο Asperger, και θεωρεί ότι σε αυτό οφείλει την αφοσίωσή της στο ζήτημα. "Βλέπω τον κόσμο κάπως ασπρόμαυρο", λέει. "Όλοι λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα το οποίο να είναι μόνο άσπρο και μαύρο αλλά το συγκεκριμένο νομίζω πως είναι. Είτε προχωράμε ως πολιτισμός, είτε όχι".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

After the COP24 I have been invited to speak in places like Panama, New York, San Francisco, Abu Dhabi, Vancouver, British Virgin Islands... But sadly our remaining carbon budget will not allow any such travels. My generation won’t be able to fly other than for emergencies in a foreseeable future, if we are to be the least bit serious about the 1,5 degree warming limit. Why? Because adult generations in countries like mine have used up our resources. I will try to make it to as many places as possible without flying. And also participate via video link. And of course stop flying and go vegan alone is not the solution. We have to aim for a zero carbon lifestyle as soon as possible. Political decisions are necessary. But as they do not exist yet we have to do what we can ourselves to make the political movement come alive. (Photo by Anders Hellberg) #istayontheground #govegan #slowtravel #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

Παρόλο που βρίσκει όλη την ξαφνική προσοχή λίγο περίεργη, λέει: "Κάθε φορά που γράφουν κάτι για εμένα, πρέπει να γράψουν κάτι και για το περιβάλλον, οπότε είναι καλό. Σε πέντε χρόνια, εύχομαι να μη δουλεύω για το περιβάλλον, γιατί αυτό ια σημαίνει ότι όλα είναι καλά", λέει η Thunberg. "Αλλά μάλλον θα το κάνω, και πολλοί άλλοι άνθρωποι θα το κάνουν επίσης, γιατί αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε". Βλέπουμε τις συνέπειες σήμερα και θα συνεχίσουμε να τις βλέπουμε από εδώ και πέρα.
 

Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα