René Goscinny: O άνθρωπος που έσπασε τα στερεότυπα με το πενάκι του και όπλο του, το χιούμορ
Εύα Καραμπάτσου
5 Νοεμβρίου 2019
Ο δημιουργός του Asterix και του Iznogoud, René Goscinny, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1977. Γεννημένος στις 14 Αυγούστου του 1926 έγραψε το αγαπημένο μας κόμικ του Asterix, καθώς και ιστορίες για τον Lucky Luke από το 1955 μέχρι το 1977, συνεργαζόμενος με τον Μορίς δημιουργό του δημοφιλή ήρωα. Γιατί, όμως, αξίζει να θυμόμαστε τον Goscinny;
Καταρχάς, ο Goscinny για πολλούς ήταν η πρώτη επαφή με τα κόμικ. Οι ήρωές του, τα μέρη που επέλεξε να διαδραματίζονται οι σκηνές και οι ιστορίες του αποτέλεσαν έναν μαγικό τρόπο έκφρασης. Μέσα από τα κείμενα και τον τρόπο γραφής του, έγινε αισθητό ότι τα κόμικ δεν έχουν όριο ηλικίας και μπορούν να διαβαστούν και να ξαναδιαβαστούν, ανακαλύπτοντας πάντα κάτι καινούργιο. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα κόμικ του, όπως η επιλογή σκηνικών από το άμεσο ή μακρινό παρελθόν, η έμφαση στο χιούμορ, η κριτική σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα μέσα από ιστορικές αναλογίες, ακόμα και η δημιουργία, κατά περιπτώσεις, αντι – ηρώων, τον ξεχώρισαν και τον έκαναν πολύ αγαπητό.
Στα περισσότερα έργα του, μπορούμε να διακρίνουμε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των ηρώων του, σεβόμενος πάντα τις ιδιαιτερότητες των πολιτισμών και της κουλτούρας των διαφόρων περιοχών.
Ο Goscinny επέλεγε σε κάθε τεύχος 50 σελίδων να βάζει τέσσερις με πέντε σύντομες ιστορίες. Ενώ μέσα στα πολλά κλισέ προσπαθούσε να φτιάχνει μια εξαιρετική ιστορία, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλος και σπουδαίος δημιουργός ήταν, εντός και εκτός πλαισίων. Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του δημιουργού ήταν και άσκηση κριτικής στους αναχρονισμούς της εποχής μέσα από τους ήρωές του.
Ο Goscinny κατάφερε να εξελίξει την τέχνη του κόμικ στην Ευρώπη, ενώ πολλοί νέοι σεναριογράφοι και κειμενογράφοι πάτησαν πάνω στο ιδιαίτερο στιλ γραφής που δημιούργησε.
Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia/Instagram