REAL LIFE WHO

Η κρυφή ζωή του Ian Fleming- Οι άσεμνες επιστολές και οι σαδομαζοχιστικές τάσεις του δημιουργού του James Bond


The Jennettes

18 Νοεμβρίου 2019

Η κρυφή ζωή του Ian Fleming- Οι άσεμνες επιστολές και οι σαδομαζοχιστικές τάσεις του δημιουργού του James Bond

Ο Άγγλος συγγραφέας και δημιουργός του James Bond, Ian Fleming είχε θυελλώδη ερωτική ζωή, η οποία έρχεται στο φως μέσα από άσεμνες επιστολές του ίδιου και της γυναίκας του. Οι επιστολές πωλούνται και αποκαλύπτουν την πολύπλοκη ερωτική σχέση του με τη σύζυγό του, Ann Charteris, αλλά και τις σαδομαζοχιστικές τάσεις της υψηλής κοινωνίας της Αγγλίας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι επιστολές πωλούνται από την κόρη της Ann μέσω του οίκου Sotheby’s με υψηλότερη εκτίμηση την τιμή των 300.000 λιρών. Πρόκειται για 150 μη δημοσιευμένες επιστολές, οι οποίες καταγράφουν τη μυστική σχέση του ζευγαριού από τη δεκαετία του 1940, όταν η Ann παντρεύτηκε με κάποιον άλλον, αλλά και από τον αρραβώνα τους το 1952 μέχρι τον θάνατό του συγγραφέα το 1964. 

Η «καυτή» αλληλογραφία αναφέρεται στα σαμοδαζοχιστικά παιχνίδια του ζευγαριού παρά τις προειδοποιήσεις του Fleming στη γυναίκα του να μην αφήνει τις επιστολές τους εκτεθειμένες «ανάμεσα στα σουτιέν και τις κιλότες» της. Το υλικό ωστόσο, αποκαλύπτει πικάντικα στοιχεία και λεπτομέρειες της ερωτικής τους ζωής και της επιτυχίας του συγγραφέα που μόλις ξεκινούσε, ενώ περιέχει και αναφορές στον κύκλο των διάσημων φίλων τους. 

Το ζευγάρι συναντήθηκε το 1934 και αναφέρεται ότι ο γάμος της Charteris με τον άντρα  της,  Cian O’ Neill χάλασε όταν «αναπτύχθηκε ένα πολύπλοκο σύνολο σχέσεων που κράτησαν όλα τα χρόνια του πολέμου». Σύμφωνα μάλιστα, με τον ειδικό το οίκου Sotheby’s για βιβλία και χειρόγραφα, Γκάμπριελ Χίτον, «η αλληλογραφία χαρτογραφεί την μετεωρική άνοδο του James Bond και δίνει μια ζωντανή εικόνα του τρόπου ζωής της υψηλής κοινωνίας στον μεταπολεμικό κόσμο. Δεν είναι απλά μια συλλογή ερωτικών επιστολών». 

Μεταξύ άλλων, ο Χίτον δηλώνει στους Times: «Ο James Bond, σε μεγάλο βαθμό, ήταν προϊόν της σχέσης του Ian και της Anne. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ian έγραψε το πρώτο μυθιστόρημα του Bond τη χρονιά που παντρεύτηκαν, τόσο ως διέξοδο στη λίμπιντο και τη φαντασία του, όσο και ως μια προσπάθεια να βγάλει χρήματα για μια γυναίκα που είχε συνηθίσει να είναι απίστευτα πλούσια». 

O Ian και η Ann γίνονται εραστές παρόλο που εκείνη ετοιμάζεται για τον δεύτερο γάμο της, και εκείνος «ζούσε εργένικη ζωή με διάφορες φιλενάδες». Ένα από τα γράμματά του στα χρόνια του πολέμου προς εκείνη, όταν ο ίδιος δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες του Ναυτικού, αποκαλύπτει τη φύση της αρχικής τους σχέσης: «Μ’ αρέσει να σε μαστιγώνω και να σε ζουλάω και να τραβάω τα μαύρα σου μαλλιά, και μετά να είμαστε ευτυχισμένοι μαζί και να τρυπάμε με καρφίτσες ο ένας τον άλλο, και να μην συμπεριφερόμαστε και πολύ σαν ενήλικες και να μην προσποιούμαστε πολύ». 

Ένα πιο πρόσφατο αποκαλύπτει την επιθυμία για εμπιστευτικότητα σχετικά με την παράνομη σχέση τους: «Αλλά άκου, άκου, άκου, έχεις κάτι που κλειδώνει; Παρακαλώ κανόνισε το. Ξέρω πως αφήνεις  τα πράγματα σου από δω κι από κει σαν καρακάξα και κάθε μέρα σκέφτομαι ότι θα είναι η τελευταία. Ελπίζω ότι θα μπεις στον κόπο να μην αφήνεις τα γράμματά μου ανάμεσα στα σουτιέν και τις κιλότες σου».

Το 1948 η Anne γέννησε πρόωρα το παιδί τους, ένα κοριτσάκι, που έζησε μόνο οκτώ ώρες, γεγονός που έπληξε τη σχέση τους. Ο Fleming είχε πάει να παίξει γκολφ στη Σκωτία με τον απατημένο σύζυγό της Anne, αλλά αυτό φαίνεται ότι τους έδεσε περισσότερο. Όπως του γράφει η Anne, «Μακάρι να ερχόταν μια νεράιδα και με το ραβδί της να τα διόρθωνε όλα, να έδινε στον άντρα μου μια τέλεια σύζυγο κι εμένα να με έβαζε στο κρεβάτι σου με ένα μαστίγιο από ουρά αγελάδας στο χέρι ώστε να σε κάνω να συμπεριφέρεσαι καλά για 40 χρόνια.» 

Η Anne τελικά χώρισε και έναν χρόνο αργότερα, το 1952 παντρεύτηκε τον Fleming, ο οποίος την ίδια χρονιά έγραψε το πρώτο μυθιστόρημα του James Bond «Casino Royale». Η αλληλογραφία τους συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους, αν και όχι τόσο συχνά, αναφέροντας περιστατικά από τον κύκλο των φίλων τους, μεταξύ των οποίων oi Truman Capote και Lucian Freud. 

Πηγή φωτογραφίας: gettyimages