REAL LIFE WHO

David Bowie: Ένας «κοινός θνητός με τη δυνατότητα ενός υπερανθρώπου» - Kαι συνεχίζει να ζει


Μάρθα Κουμπάνη

10 Ιανουαρίου 2020

David Bowie: Ένας «κοινός θνητός με τη δυνατότητα ενός υπερανθρώπου» - Kαι συνεχίζει να ζει

Ο David Robert Jones, γνωστός ως David Bowie γεννήθηκε στο Brixton του νότιου Λονδίνου στις 8 Ιανουαρίου 1947 και έμελλε να γίνει κάτι παραπάνω από θρύλος της μουσικής. Ένας Θεός μιας αλλιώτικης εσωτερικής θρησκείας, ένα αστέρι με φως πιο δυνατό από όλα τα υπόλοιπα μαζί. Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη, ήρθε και άλλαξε μια για πάντα τη μουσική και καθόρισε την pop κουλτούρα.

Σαν σήμερα, 10 Ιανουαρίου του 2016, ο David Bowie έφυγε από τη ζωή στα 69 του χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο.

jenny.gr

Το ενδιαφέρον του για τη μουσική ξεκίνησε από παιδί, καθώς άρχισε να παίζει σαξόφωνο, μελετώντας την τέχνη, τη μουσική και τον σχεδιασμό πριν ξεκινήσει μια εντυπωσιακή καριέρα ως μουσικός το 1963. 

Το 1962, ο Bowie σχημάτισε την πρώτη του μπάντα σε ηλικία 15 ετών, με το όνομα Konrads και αρχικά έπαιζαν rock & roll σε συγκεντρώσεις και γάμους.

Ένα βράδυ έτυχε να αντικαταστήσει στο μικρόφωνο κάποιον τραγουδιστή που την τελευταία στιγμή δεν βρέθηκε επί σκηνής και αυτό ήταν το γεγονός που του άνοιξε νέους ορίζοντες. Τότε ήταν που αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του σε Bowie για να αποφύγει τη σύγχυση με τον Davy Jones των "The Monkees", αντλώντας έμπνευση από τον ήρωά του, τον Αμερικανό πιονέρο Τζιμ Μπόουι, επικεφαλής στη Μάχη του Άλαμο, που έμεινε στην ιστορία για το μαχαίρι του που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. 

Όσο για τον Bowie ήταν το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity εκτοξεύτηκε στο Βρετανικό τοπ 5 και τον απογείωσε.

Στα 20 του χρόνια, είχε πλέον αλλάξει εμφάνιση και στιλ, καθώς και σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η ξεχωριστή του -σπάνια και εύθραυστη- εικόνα, με τα δύο, διαφορετικού χρώματος μάτια, οφειλόταν σε έναν τσακωμό για μια γυναίκα με τον φίλο του, τον Τζορτζ Άντεργουντ, με αποτέλεσμα το αριστερό του μάτι αντί για γαλάζιο, να φαίνεται ανάλογα με το φως, καστανό ή πράσινο, κάτι που τελικά ενίσχυσε την γοητευτικά απόκοσμη όψη του με την κατάχλωμη επιδερμίδα.

Στις 19 Μαρτίου του 1970, παντρεύτηκε την Άντζελα Μπαρνέτ. Την «Άντζι» που ερωτεύτηκε ο Μικ Τζάγκερ.

Λίγο αργότερα επέστρεψε με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego του Ζίγκι Στάρνταστ, ένας ερμαφρόδιτος εξωγήινος, που έγινε το όχημα του για την λαμπερή και πολύχρωμη πορεία του στο glam rock και κυκλοφορεί το άλμπουμ «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars».

Την εποχή εκείνη δηλώνει δημόσια τη ροπή του στην ομοφυλοφιλία, και γίνεται σύμβολο της gay κουλτούρας.

jenny.gr

Κάνει παρέα με τον Ίγκι Ποπ και την μπάντα του, τους Stooge στη συνέχεια, το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το άλμπουμ Young Americans και το τραγούδι Fame που συνυπογράφει ο John Lenon, που έφτασε στο νούμερο 1. 

Aλλάζει και πειραματίζεται συνεχώς. Δεν αργεί να έρθει η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Νίκολας Ρεγκ, που του προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «The Man Who Fell to Earth», η οποία αποτελεί ένα cult αριστούργημα του κινηματογράφου 20ου αιώνα, αλλά και η νέα του περσόνα, αυτή του Λεπτού Λευκού Δούκα.

Οι καταχρήσεις τον καταβάλλουν και είναι πιο αδύναμος από ποτέ, ενώ οι δηλώσεις του υπέρ του Χίτλερ τον βάζουν στο περιθώριο.

Το 1980 επιστρέφει ανανεωμένος. Έχει αφήσει πίσω τα ναρκωτικά, τα φανταχτερά looks και επιλέγει να εμφανίζεται με κομψά κοστούμια, σαν Άγγλος Ευγενής.

Αλλάζει ξανά.

jenny.gr

Συνεργάζεται με τους Queen του Φρέντι Μέρκιουρι, ξεσηκώνει τους πάντες με το «Let’s Dance», σε πιο έντονο ποπ και φανκ ύφος. 

«Labyrinth», «Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς», «Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε είναι οι ταινίες στις οποίες προσέφερε γενναιόδωρα το εκρηκτικό ταλέντο του.

Ο καλλιτέχνης που κατάφερε πωλήσεις περισσότερων από 136 εκατομμυρίων δίσκων, μια θέση ανάμεσα στους εκατό πιο σπουδαίους Βρετανούς όλων των εποχών και άλλη μία ανάμεσα στους εκατό σημαντικότερους καλλιτέχνες του ροκ εντ ρολ, καθώς και να γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος καλλιτέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιουσία της τάξεως των 510 εκατομμυρίων λιρών, άφησε το στίγμα του και πασπάλισε με την εκπληκτική χρυσόσκονη της μοναδικής του ύπαρξης τον κόσμο.

Η θρυλική φιγούρα της pop, έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2016, δύο μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του και την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ Blackstar, που δημιούργησε ως "δώρο αποχωρισμού" για τους φίλους και τους θαυμαστές του. Η είδηση του θανάτου του συγκίνησε πολλούς καλλιτέχνες που αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν, τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν μουσικό.

Πηγή φωτογραφιών: gettyimages

Δείτε ακόμη: David Bowie is: τα πιο glam outfits όλων των εποχών