Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το ξεχωριστό προφίλ και η εξαιρετική δυναμική της πρώτης υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας
Έλενα Κρητικού
16 Ιανουαρίου 2020
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί απλώς το σύμβολο της γυναικείας υπεροχής σε μια ηγετική θέση. Η υποψηφιότητά της σημαίνει πολλά περισσότερα από τα υποσυνείδητα και μη, στερεότυπα που αναδύονται μετά από μια τέτοια ανακοίνωση.
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δώσει μια εντυπωσιακή ομιλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», μιλώντας με δυνατά ιστορικά στοιχεία και λογικά επιχειρήματα για τον ρόλο των γυναικών στην εξουσία. Έναν χρόνο μετά, η ίδια ανακηρύσσεται υποψήφια για Πρόεδρος Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας την ισότιμη διεκδίκηση των δύο φύλων για μια θέση στην εξουσία.
Η υποψήφια πρόεδρος Δημοκρατίας, η οποία προτιμά να την αποκαλούν Κατερίνα και όχι Αικατερίνη, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με πλούσια ιστορία και έργο ενώ ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η ίδια χαρακτηρίζεται ως μια δραστήρια γυναίκα με εξαιρετική δυναμική ενώ ο λόγος της είναι ικανός να εμπνεύσει και να αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης.
Στην ομιλία που είχε προκαλέσει τον θαυμασμό του κοινού, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε στηριχθεί στην αντιμετώπιση και τη θέση των γυναικών ανά τους αιώνες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα αμφισβήτησης του γυναικείου δημόσιου λόγου που βρίσκουμε στην Οδύσσεια του Ομήρου, ««Μητέρα, στην κάμαρά σου πήγαινε και τις δουλειές σου κοίτα, τον αργαλειό, την ρόκα (...), τα πολλά λόγια δεν ταιριάζουν παρά στους άνδρες μόνο, κι απ’ όλους πιο σε μένα -γιατί εγώ τούτο το σπίτι κυβερνάω».
Ως δικαστής και πρόεδρος του ΣτΕ, η κυρία Σακελλαροπούλου δεσπόζει στον χώρο της Δικαιοσύνης και εμπλέκεται ενεργά στις υποθέσεις προστασίας του Περιβάλλοντος. Με καταγωγή από την Ξάνθη, η σπουδαία δικαστής είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η επαγγελματική της πορεία είναι μακρά και εξέχουσα.
Παρακολουθώντας μαθήματα μεταπτυχιακών σπουδών επάνω στο συνταγματικό και διοικητικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Παράλληλα, έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Το επάγγελμα του δικαστή για αιώνες ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, σήμερα είναι απόρροια μιας ισότιμης αντιμετώπισης των δύο φύλων με δίκαια κριτήρια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την απόφασή του, «Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, όμως η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού. Ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο στο μέλλον. Η χώρα μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την αναγέννησή της».
«Πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος»: Η συμβολική σημασία πίσω από την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου
Με ανθρωπιστικά ιδεώδη και έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης, η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεχωρίζει για τις αρετές που υπόσχεται να ξεδιπλώσει μελλοντικά με το έργο της στην Ελλάδα εάν διακριθεί. Δανειζόμενη τη φράση μιας αγωνίστριας του 19ου αιώνα, η ίδια υποστηρίζει πως: «Δεν ζητάω χάρη για το φύλο μου αυτό που ζητώ από τους αδελφούς μας είναι να σταματήσουν να μας πατάνε στον λαιμό». Η υποψήφια επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου να γίνει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέπνευσε ακόμη και τον Αρκά ώστε να κάνει το δικό του σχόλιο μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.
Η υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν αποτελεί μήνυμα ισότητας, καθώς γνωρίζουμε ήδη ότι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ηγηθούν. Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει στις 22 Ιανουαρίου ενώ υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: facebook