REAL LIFE WHO

Bertha von Suttner: H ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης


The Jennettes

21 Σεπτεμβρίου 2020

Bertha von Suttner: H ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πρώτη γυναίκα που έλαβε ποτέ το Νόμπελ αυτής της τόσο σημαντικής έννοιας. Η Bertha von Suttner που ήρθε στη ζωή στις 9 Ιουνίου του 1843, ήταν Αυστριακή λογοτέχνης, ειρηνίστρια, η πρώτη γυναίκα ακτιβίστρια για την ειρήνη και η πρώτη γυναίκα, στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1905.

Όπως ήταν φυσικό, όταν ήταν μικρή, δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι θα γινόταν ακτιβίστρια για την ειρήνη, ούτε ότι θα της έδιναν το Νόμπελ Ειρήνης. Μάλιστα το αξιοπερίεργο είναι πως εκείνο που την ενδιέφερε, ήταν να παντρευτεί αριστοκράτη. Επίσης, πολλοί τη χαρακτήριζαν ως ελαφρόμυαλη, γιατί ενώ ήταν κόμισσα και αρκετά μορφωμένη, δεν την ενδιέφερε να αξιοποιήσει τις γνώσεις της.

https://instagram.com/p/BMBa-aSgsWt/

Στα 30 της ανέλαβε να κάνει τη γκουβερνάντα στο σπίτι ενός βιομηχάνου και εκεί ερωτεύτηκε τον γιο της οικογένειας. Όμως δεν υπήρχε συζήτηση περί γάμου, αφού εκείνος ήταν αριστοκράτης και εκείνη γκουβερνάντα. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται ως γραμματέας ενός Σουηδού επιχειρηματία, ενώ παντρεύτηκε κρυφά τον κατά επτά χρόνια μικρότερό της γιο της οικογένειας, στον οποίο είχε δουλέψει ως γκουβερνάντα. Ο γάμος έγινε μυστικά, λόγω της διαφορετικής κοινωνικής τάξης.

«Μία από τις αιώνιες αλήθειες είναι ότι η ευτυχία του ανθρώπου δημιουργείται και μεγαλώνει στην ειρήνη, και ένα από τα αιώνια δικαιώματα είναι το δικαίωμα του ατόμου να αγαπά», Bertha von Suttner

Το ζευγάρι δεν είχε χρήματα και για να βγάλουν τα προς το ζην κι έτσι άρχισαν να γράφουν άρθρα σε περιοδικά. Τότε ήταν που η Bertha άρχισε να συνειδητοποιεί πως η πρόοδος της κοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ειρήνης. Το 1889 έγραψε το αντιπολεμικό μυθιστόρημα «Κάτω τα όπλα», το οποίο μεταφράστηκε σχεδόν δε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και σηματοδότησε τη γέννηση του Διεθνούς Κινήματος Ειρήνης.

Το 1905 η Bertha έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, για την αντιπολεμική της δράση. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος όμως, ξέσπασε μία εβδομάδα μετά τον θάνατό της. Η Suttner πέθανε στη Βιέννη στις 21 Ιουνίου 1914 ενώ η μορφή της εικονίζεται τιμητικά στο αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ.

Δείτε ακόμη: 3+1 μαθητές που έγιναν διάσημοι και διέψευσαν τα επικριτικά σχόλια των δασκάλων τους