Nelson Mandela: Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιώματων, που υποστήριζε πως «κανείς δεν γεννιέται, μισώντας», έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα
Έλενα Κρητικού
5 Δεκεμβρίου 2020
O Nelson Mandela ήταν από εκείνες τις χαρακτηριστικές μορφές που εναντιώθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και έμειναν στην ιστορία για το πολύτιμο έργο τους. Ως υπέρμαχος λοιπόν των δικαιωμάτων μας μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής του, ο Mandela έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 σε ηλικία 95 ετών. Όπως είχε δηλώσει ο Barack Obama για εκείνον, «Ο Nelson Mandela δεν ανήκει πια σε εμάς, ανήκει στην ιστορία». Η αφοσίωση του σπουδαίου ηγέτη στις ελευθερίες του λαού τον έκαναν σύντομα σύμβολο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 20ου αιώνα.
Γεννημένος στο Τράνσκι στις 18 Ιουλίου 1918, στη νότια Αφρική, ο Mandela σπούδασε πολιτική, ανθρωπολογία και ολλανδικό δίκαιο, όντας ο πρώτος από την οικογένεια που έλαβε εκπαίδευση. Ενώ ο πατέρας του, ως αρχηγός του χωριού, τον είχε ονομάσει Ρολιχλάχλα, που στη γλώσσα τους σημαίνει ταραχοποιός, η δασκάλα κατά τη φοίτησή του σε ιεραποστολικό σχολείο του έδωσε βρετανικό όνομα εξαιτίας των προκαταλήψεων της εποχής για τη βρετανική παιδεία. Από εκεί, προέρχεται και το όνομα Νέλσον, με το οποίο θα τον θυμόμαστε για πάντα.
Το 1940 αρχίζει να ασχολείται με την πολιτική και το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Στη συνέχεια, εργάζεται ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του Απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος, με σκοπό την κινητοποίηση των Αφρικανών απέναντι στην υποδούλωσή τους. Το Απαρτχάιντ είχε αποκλείσει ουσιαστικά, τους μη λευκούς από την κυβέρνηση, στερώντας τους πολλά από τα βασικά τους δικαιώματα.
Η αφοσίωση του στον στόχο της καταπολέμησης της υποδούλωσης τον καταδίκασε σε ισόβια φυλάκιση, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να γίνει αιώνιο σύμβολο της αντίστασης. Ο Mandela δεν αρνήθηκε καμία κατηγορία, ενώ στις αρχικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι εάν χρειαστεί, θα πεθάνει αν έτσι καταφέρουν όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες.
«Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω»
Περνώντας 18 χρόνια μέσα σε φυλακή- πρώην κατοικία λεπρών, ο Nelson Mandela, εξαιτίας της δράσης του είχε λιγότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Όσο ήταν εκεί, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου δι’ αλληλογραφίας, βρίσκοντας τον τρόπο να κάνει πολιτικές δηλώσεις ενώ ζούσε σε ένα μικρό κελί χωρίς κρεβάτι. Μετά την αποφυλάκισή του το 1990, ο Νέλσον Μαντέλα δεν παραιτήθηκε από τους αγώνες του και το 1993 κατάφερε να λάβει το Νόμπερ Ειρήνης. Το 1994, ορκίζεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νότιας Αφρικής, ένα αξίωμα που κράτησε μέχρι το 1999.
Με τη διακυβέρνηση του κατάφερε να καταπολεμήσει τις φυλετικές διακρίσεις και κέρδισε γρήγορα τον διεθνή σεβασμό. Η ελευθερία και η ισότητα θα είναι πάντα συνδεδεμένες με το όνομά του.
Στη μνήμη του μεγαλύτερου υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αξίζει να θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα αποφθέγματά του:
«Αν μιλάς σ’ έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν του μιλάς στη δική του γλώσσα, μιλάς στην καρδιά του»
«Οι ανόητοι πολλαπλασιάζονται όταν οι σοφοί άνδρες παραμένουν σιωπηλοί»
«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας…»
«Το πιο δύσκολο θέμα δεν είναι να αλλάξεις τόσο τον κόσμο όσο τον εαυτό σου»
«Η ελευθερία δεν θα είχε κανένα νόημα, χωρίς ασφάλεια στα σπίτια και τους δρόμους»
«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ ως κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μαύρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο»
«Αν μπορούν να μάθουν να μισούν, τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της»
«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο»
«Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να γίνει»
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ theelders_org
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits