REAL LIFE WHO

Ελένη Σκούρα: Η πλούσια ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα βουλευτή στην Ελλάδα


Σύρμα Κιουπελόγλου

4 Φεβρουαρίου 2021

Ελένη Σκούρα: Η πλούσια ιστορία πίσω από την πρώτη γυναίκα βουλευτή στην Ελλάδα

Η Ελένη Σκούρα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου του 1991, κι εμείς θυμόμαστε τη ζωή και το έργο της. Η Ελένη Παπαχρήστου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών. Ήταν δικηγόρος και η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής και αυτή είναι η ιστορία της ζωή της.

Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1896 στην πόλη του Βόλου. Εκεί ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Στο Βόλο δεν υπήρχε σχολείο θηλέων και συνηθιζόταν για τα κορίτσια μετά το δημοτικό να μένουν στο σπίτι. Ο πατέρας της αποφάσισε τότε να πάει στον υπουργό Παιδείας, τον Γεώργιο Μπαλτατζή, και του ζήτησε άδεια να πάει η κόρη του στο Γυμνάσιο. Έτσι μαζί με άλλα δέκα κορίτσια παρακολούθησε το Ελληνικό Σχολείο Αρρένων.

Το 1915 μετακόμισε με τους γονείς της στη Θεσσαλονίκη. Τραγουδούσε καλά και σπούδασε φωνητική μουσική στο ωδείο.  Το 1950 ολοκλήρωσε και τις σπουδές της στη Νομική και άρχισε να δικηγορεί μαζί με τον σύζυγό της, Δημήτριο Σκούρα.

Η Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση. Από 22 ετών επισκεπτόταν και βοηθούσε σε διάφορα βρεφοκομεία. Δεν είχε δικά της παιδιά, και όπως είχε δηλώσει η ίδια στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», ο άντρας της συχνά της έλεγε «Εσύ όλη σου την ψυχή και την καρδιά τη δίνεις στα εργαζόμενα κορίτσια».

Πέρα όμως από τις φιλανθρωπικές δράσεις της και τη στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διατέλεσε πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγιτίσσης και της Φανέλλας του Στρατιώτου. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και φυλακίσθηκε μετά του συζύγου της και του αδελφού της Απόστολου Παπαχρήστου.

Η ενασχόλησή της με την πολιτική ξεκίνησε το 1951, όταν ανέλαβε το τμήμα γυναικών του «Ελληνικού Συναγερμού» στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της παροχής του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες. Το καλοκαίρι του 1952 οι γυναίκες αποκτούν επιτέλους το δικαίωμα ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952, η Σκούρα δεν ήταν υποψήφια. Τον Δεκέμβριο όμως πεθαίνει αιφνίδια ο Βασίλειος Μπακονίκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνικός Συναγερμός». Η έλλειψη επιλαχόντων βουλευτών οδήγησε σε επαναληπτική εκλογή στη συγκεκριμένη περιφέρεια που θα γινόταν με έναν βουλευτή υποψήφιο από κάθε κόμμα. Τότε το κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου κάνει πρόταση στην Ελένη Σκούρα να κατέβει υποψήφια.

Το Κέντρο όρισε και αυτό μία γυναίκα, τη Βιργινία Ζάννα, γιαγιά του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ενώ η ΕΔΑ αποφάσισε να δώσει στη συμπρωτεύουσα σοβαρή πολιτική μάχη με τον πρόεδρό της Ιωάννη Πασαλίδη. Τα αποτελέσματα βγάζουν νικήτρια την Σκούρα που γίνεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής ανάμεσα σε 299 άντρες, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για τις γυναίκες της χώρας.

Στις 31 Ιανουαρίου 1953 ορκίζεται «βουλευτίδα», όπως την εκφώνησε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής και εκφωνεί τον πρώτο της λόγο: «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Η θητεία της κράτησε μέχρι το 1956 και στη διάρκεια της έκανε πολύ σημαντικές αλλαγές στους τομείς των κοινωνικών και γυναικείων θεμάτων. Η Σκούρα τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων καθώς και με τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας.

Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής πέρασε τα τελευταία της χρόνια στο Χαρίσειο Γηροκομείο της Θεσσαλονίκης. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το κράτος τής είχε υποσχεθεί τιμητική σύνταξη, την οποία όμως δεν έλαβε ποτέ. Έτσι αναγκάστηκε να πουλήσει τα παράσημα και τα μετάλλια της. Ο θάνατος της επήλθε σαν σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Βόλου τίμησε την Ελένη Σκούρα, την πρώτη γυναίκα βουλευτή της Ελλάδας, στήνοντας την προτομή της στο προαύλιο του Δημαρχείου το 2007.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

jenny.gr