Στις 27 Μαρτίου 1973, ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ «Καλύτερου Ηθοποιού», για ίσως τον πιο γνωστό ρόλο της καριέρας του στην ταινία «Ο Νονός». Και ο λόγος πίσω από αυτό είναι πολύ σημαντικός.
Η 45η τελετή βραβείων Όσκαρ ήταν μια βραδιά που έχει γραφτεί στην ιστορία.
Ο θρυλικός ηθοποιός Marlon Brando, αρνείται να λάβει το δεύτερο Όσκαρ του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ο Νονός» και αντιθέτως στέλνει μια Ινδιάνα με το όνομα Sacheen Littlefeather, να εμφανιστεί στη θέση του και να βγάλει λόγο.
Η Sacheen, ηθοποιός και ακτιβίστρια, ανέβηκε στη σκηνή με τον έκπληκτο Roger Moore και παρέλαβε το αγαλματίδιο στη θέση του διάσημου ηθοποιού και ανέφερε πως ο Marlon Brando δεν μπορούσε να δεχτεί το βραβείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο τον οποίο οι ιθαγενείς των ΗΠΑ, αντιμετωπίζονταν στην κινηματογραφική βιομηχανία.
Αφού θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, ο Brando κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για την απεικόνιση του βίαιου Stanley Kowalski στο A Streetcar Named Desire (1951). Υπήρξε υποψήφιος ξανά για ρόλους στο Viva Zapata! (1952) και Julius Caesar (1953), ενώ κέρδισε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ για το On the Waterfront (1954).
Ο Francis Ford Coppola, ο νεαρός σκηνοθέτης του The Godfather, έπρεπε να «αγωνιστεί» για να τον κάνει να παίξει στον πολυπόθητο ρόλο του Vito Corleone. Ο Brando κέρδισε το ρόλο μόνο μετά από μια δοκιμή οθόνης και κατάφερε να γίνει μια από τις πιο αξέχαστες ερμηνείες όλων των εποχών, καθιστώντας άμεσα το «Νονό» σε κλασικό έργο.
Τις παραμονές των Όσκαρ του 1972, ο Brando ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή και θα έστελνε την Littlefeather στη θέση του.
Αφού το όνομα του ανακοινώθηκε ως «Καλύτερος Ηθοποιός», ο Roger Moore προσπάθησε να παραδώσει το Όσκαρ στη Littlefeather, αλλά εκείνη το έσπρωξε, δηλώνοντας ότι ο Brando δεν μπορούσε να δεχτεί το βραβείο.
Η Littlefeather διάβασε τότε ένα τμήμα μιας μακράς δήλωσης που είχε γράψει ο Brando, το σύνολο του οποίου δημοσιεύθηκε αργότερα στον τύπο, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times:
«Η κινηματογραφική κοινότητα είναι πιο υπεύθυνη από όλους, τόσο για την υποβάθμιση του Ινδιάνου όσο και την κοροϊδία του χαρακτήρα του, χαρακτηρίζοντάς τον ως άγριο, εχθρικό και κακό».
Κάποιοι την γιούχαραν και εκείνη κατεβάζοντας το βλέμμα είπε «με συγχωρείτε», ενώ άλλοι άρχισαν να χειροκροτούν. Η Ινδιάνα συνέχισε παρακαλώντας η εμφάνισή της να μην ήταν εισβολή και είπε ότι θα τα ξαναπούν αργότερα με αγάπη και γενναιοδωρία.
Η δήλωση του στα Όσκαρ εξέφρασε την υποστήριξή του στο Αμερικανικό Ινδιανικό Κίνημα και αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση του «Wounded Knee», την Ινδιανική πόλη της Νότιας Ντακότας που ήταν τότε υπό την κυριαρχία του αμερικανικού στρατού και επίσης, ο τόπος σφαγής Ιθαγενών Αμερικανών από κυβερνητικές δυνάμεις των ΗΠΑ το 1890.
Την εποχή εκείνη, οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν πολύ μικρή παρουσία στον Κινηματογράφο με τους περισσότερους σχετικούς ρόλους να δίνονται σε λευκούς ηθοποιούς. Με την κίνησή του αυτή, ο Marlon Brando τους έδωσε βήμα και μια «φωνή».
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
Δείτε ακόμη:
Top 5: Αξέχαστες ατάκες στα Oscars
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits