REAL LIFE WHO

Simone de Beauvoir: 10 σημαντικά αποφθέγματα από «Το Δεύτερο Φύλο»


The Jennettes

14 Απριλίου 2021

Simone de Beauvoir

Η Simone de Beauvoir ήταν μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της Γαλλίας. Υπήρξε συγγραφέας, φιλόσοφος του υπαρξισμού, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο École Normale Supérieure όπου και συνάντησε το 1921 τον Jean-Paul Sartre, υπαρξιστή φιλόσοφο και μετέπειτα σύντροφό της. 

Το συγκλονιστικό για την εποχή του βιβλίο της, με τον τίτλο «Το δεύτερο φύλο», αποτελεί την πιο γνωστή φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών.

Η Beauvoir γεννήθηκε στο Παρίσι και πέθανε στις 14 Απριλίου 1986, στη γαλλική πρωτεύουσα από πνευμονία. Με αφορμή αυτό το γεγονός θυμόμαστε 10 φεμινιστικά αποφθέγματα από το πιο δημοφιλές έργο της που εκδόθηκε το 1949.

«Είναι απόλυτα φυσικό για τη γυναίκα του μέλλοντος να αισθάνεται αγανακτισμένη με τους περιορισμούς που της θέτει το φύλο της. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το γιατί πρέπει να τους απορρίψει: το πρόβλημα είναι μάλλον να καταλάβει γιατί τους αποδέχεται».

«Αν το γυναικείο ζήτημα είναι τόσο παράλογο, είναι επειδή η ανδρική αλαζονεία το έκανε θέμα συζήτησης».

«Η αναπαράσταση του κόσμου, όπως και ο ίδιος ο κόσμος, είναι έργο των ανδρών. το περιγράφουν από τη δική τους οπτική, την οποία συγχέουν με την απόλυτη αλήθεια».

«Ότι το παιδί είναι ο υπέρτατος στόχος της γυναίκας είναι μια δήλωση που έχει ακριβώς την αξία με ένα διαφημιστικού σλόγκαν».

«Τα φτερά της είναι κομμένα και μετά κατηγορείται ότι δεν ξέρει πώς να πετάξει».

«Από μόνη της, η ομοφυλοφιλία είναι τόσο περιοριστική όσο η ετεροφυλοφιλία: το ιδανικό θα πρέπει να είναι να μπορείς να αγαπάς μία γυναίκα ή έναν άνδρα. Είτε, έναν άνθρωπο, χωρίς να αισθάνεσαι φόβο, αυτοσυγκράτηση ή υποχρέωση».

«Κάθε καταπίεση δημιουργεί κατάσταση πολέμου. Και αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση».

«Κανείς δεν είναι πιο αλαζονικός απέναντι στις γυναίκες, πιο επιθετικός ή περιφρονητικός, από τον άντρα που ανησυχεί για την ανδρεία του».

«Η αυτογνωσία δεν αποτελεί εγγύηση της ευτυχίας, αλλά είναι στο πλευρό της ευτυχίας και μπορεί να προσφέρει το θάρρος να αγωνιστείς για αυτήν».

«Με τι θα ασχολούνταν ο πρίγκιπας του παραμυθιού αν δεν είχε να ξυπνήσει την ωραία κοιμωμένη;».

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr