REAL LIFE WHO

Sidney Poitier: Ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που άλλαξε για πάντα την ιστορία των Όσκαρ


Εύα Κονδύλη

13 Απριλίου 2021

Sidney Poitier: Ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που άλλαξε για πάντα την ιστορία των Όσκαρ
Στις 13 Απριλίου 1964, ο Sidney Poitier ήταν πρωταγωνιστής μιας ιστορικής στιγμής για τον θεσμό των Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου και ανοίγοντας νέες πόρτες για όλους τους μαύρους ηθοποιούς της Αμερικής.

Στις 13 Απριλίου 1964, ο Sidney Poitier ήταν πρωταγωνιστής μιας ιστορικής στιγμής για τον θεσμό των Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου και ανοίγοντας νέες πόρτες για όλους τους μαύρους ηθοποιούς της Αμερικής.

Σε μια εποχή που ήταν στο αποκορύφωμα του κινήματος των Φυλετικών Δικαιωμάτων, ο Sidney Poitier «έγραψε» ιστορία στα βραβεία Όσκαρ και έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, για το ρόλο του ως εργάτης οικοδομών που βοηθά στο χτίσιμο ενός παρεκκλησίου, στο Lilies of the Field.

Όταν παρέδωσε στον Poitier το αγαλματίδιο του, η ηθοποιός Ann Bancroft του έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο, μια χειρονομία που προκάλεσε ένα ήπιο σκάνδαλο ανάμεσα στα πιο συντηρητικά ακροατήρια της εκπομπής.

Ο Poitier συμμετείχε σε ένα πιο έντονο φιλί τρία χρόνια αργότερα, όταν αυτός και η Katherine Houghton μοιράστηκαν το πρώτο στην ιστορία διαφυλετικό φιλί στην οθόνη, στην ταινία Guess Who Coming to Dinner; του 1967.

Ο εμβληματικός Αφροαμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου Sidney Poitier με την παρουσία του και το έργο του κατάφερε να σπάσει το φράγμα του χρώματος στην αμερικανική βιομηχανία του κινηματογράφου κάνοντας δυνατή την σταδιοδρομία και άλλων Αφροαμερικανών ηθοποιών.

Ποιος είναι ο Sidney Poitier;

Ο Poitier γεννήθηκε το 1927. Ολόκληρη η οικογένειά του ζούσε στις Μπαχάμες, αλλά ο Poitier γεννήθηκε ξαφνικά στο Μαϊάμι κατά τη διάρκεια εκδρομής και του έδωσε αυτόματα αμερικανική υπηκοότητα. Μεγάλωσε στις Μπαχάμες, αλλά επέστρεψε στο Μαϊάμι σε ηλικία 15 ετών και εγκατέλειψε το σχολείο για να εγγραφεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ενδιαφέρθηκε για το θέατρο και υπέβαλε αίτηση στο Αμερικανικό Negro Theatre στη Νέα Υόρκη. Αρχικά απορρίφθηκε λόγω της έντονης νησιώτικης προφοράς του, αλλά ο Poitier εκπαιδεύτηκε στην αμερικανική προφορά και έκανε αίτηση ξανά, αυτή τη φορά με επιτυχία.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Broadway το 1946 σε μια αφροαμερικανική παραγωγή της Λυσιστράτης. Η έλλειψη πολυμορφίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα στον 21ο αιώνα, αλλά η ποικιλομορφία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη όταν ο Poitier εισήλθε στον κόσμο του Χόλυγουντ με την ταινία του 1950, «No Way Out».

Υπήρχαν άλλοι μαύροι ηθοποιοί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένων των James Edwards της Hattie McDaniel, η οποία κέρδισε Όσκαρ στην κατηγορία Β' Καλύτερου Ηθοποιού το 1939 για το Gone with the Wind.

Η McDaniel έπαιξε τον ρόλο της σκλάβας Mammy και οι επικριτές της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Μαύρων Ανθρώπων (NAACP), επεσήμαναν αργότερα τον ρόλο ως παράδειγμα των στερεοτύπων που το Χόλυγουντ διατηρούσε ζωντανό.

Πώς ο Sidney Poitier άλλαξε για πάντα το «πρόσωπο» του Χόλυγουντ;

Ο Poitier κατέκτησε τη δημόσια φαντασία όσο κανένας άλλος, με τη μαλακή αλλά ισχυρή φωνή του, την προφορά από τις Μπαχάμες και κυρίως, την ακεραιότητά του.

Αρνούμενος συνεχώς να παίζει τους στερεοτυπικούς ρόλους που του προσφέρθηκαν ως μαύρος ηθοποιός, ο Poitier πρωτοπόρησε για τον εαυτό του και τους ερμηνευτές που τον ακολούθησαν. 

Ήταν αυτή η στιγμή που συγκίνησε την διάσημη παρουσιάστρια Oprah Winfrey τόσο πολύ που, όπως λέει, ήταν ικανή η ίδια και οι υπόλοιποι να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους.

«Εξαιτίας του, ήμουν σε θέση να κάνω ό, τι μπορούσα να κάνω στον κόσμο, και κάθε άλλο μαύρο πρόσωπο που ακολούθησε. Συνέβη μόνο επειδή ήταν αυτό που αντιπροσώπευε: Την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, την παρουσία, τη χάρη, την αίσθηση της τιμής και την επιλογή ρόλων που θα αντικατοπτρίζουν το καλύτερο που θα μπορούσε να είναι ένας μαύρος άνθρωπος στον κόσμο».

Ήταν πρώτο αστέρι του μαύρου κινηματογράφου στην Αμερική, ενώ ακόμη και σήμερα, σε ηλικία 94 ετών, είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει από τα «χρυσά χρόνια του Χόλυγουντ».

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές κινηματογραφικές του παρουσίες συγκαταλέγονται οι ταινίες: «Blackboard Jungle», «In the Heat of the Night» και «Guess Who`s Coming to Dinner», όπου αποτελεί μια κλασσική ταινία καταπάτησης των φυλετικών διακρίσεων και η οποία διδάσκεται στα σχολεία μέχρι και σήμερα.

Με την ιστορική νίκη του στο Όσκαρ για το «Lilies of the Field», ο Poitier έγινε μόνο ο δεύτερος Αφροαμερικανός που κέρδισε το Όσκαρ, ενώ το 2001 έλαβε ένα δεύτερο τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της δουλειάς του. Έλαβε επίσης ένα βραβείο Grammy, δύο βραβεία Golden Globe και ένα Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας, ενώ το 1994, ο Poitier απέκτησε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

Του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του «Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'το 1974 και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Barack Obama το 2009. 

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Δείτε ακόμη:

15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr