REAL LIFE WHO

Μαρία Κάλλας: Νέα βιογραφία φέρνει στο φως τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον Αριστοτέλη Ωνάση


Εύα Κονδύλη

12 Απριλίου 2021

Μαρία Κάλλας: Νέα βιογραφία φέρνει στο φως τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον Αριστοτέλη Ωνάση
Αδημοσίευτα γράμματα περιγράφουν λεπτομερώς την επώδυνη σχέση της σοπράνο με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Αδημοσίευτα γράμματα περιγράφουν λεπτομερώς την επώδυνη σχέση της σοπράνο με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η διάσημη σοπράνο Μαρία Κάλλας λατρεύτηκε από το κοινό σε όλο τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν γνώρισε την πραγματική αγάπη στα παρασκήνια και η ζωή της ήταν ακόμη πιο τραγική από ό, τι είχαμε συνειδητοποιήσει προηγουμένως, σύμφωνα με  νέα έρευνα.

Γράφοντας μια νέα βιογραφία με όνομα «Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas», η Lyndsy Spence είχε πρόσβαση στην προηγουμένως αδημοσίευτη αλληλογραφία της Κάλλας και σε άλλο υλικό, το οποίο ρίχνει φως στα βασανιστήρια του γάμου της, την κακοποίηση που υπέστη από τον Ωνάση και την παρενόχληση από τον διευθυντή ενός από τα σημαντικότερα ωδεία του κόσμου.

Τον γνώρισε το 1957, με τον οποίο ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Βαθιά ερωτευμένη με τον Ωνάση, η Κάλλας εγκατέλειψε σχεδόν τη σταδιοδρομία της στην όπερα.

Η Spence είπε ότι οι επιστολές που σχετίζονται με τον Ωνάση αποκαλύπτουν την τρομακτική δοκιμασία που υπέστη, ειδικά όταν, το 1966, η σωματική βία του απειλούσε τη ζωή της: 

«Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές πληροφορίες από το ημερολόγιο ενός από τους στενούς φίλους της, όπου περιγράφεται λεπτομερώς πώς ο Ωνάσης την νάρκωσε, κυρίως για σεξουαλικούς λόγους - σήμερα το χαρακτηρίζουμε ως «ραντεβού βιασμού».

Γράφοντας στη γραμματέα της, η Κάλλας είπε: «Δεν θα ήθελα να μου τηλεφωνήσει και να αρχίσει ξανά να με βασανίζει».

Περισσότερες αποκαλύψεις για την τραγική ζωή της Ελληνίδας σοπράνο

Για τον γάμο της με τον Meneghini η Κάλλας γράφει: «ο άνδρας μου με ενοχλεί ακόμα, αφού πρώτα έκλεψε τα μισά μου χρήματα βάζοντας τα πάντα στο όνομά του αφότου παντρευτήκαμε. Ήμουν χαζή που τον εμπιστεύτηκα».

Σε ένα άλλο γράμμα της αναφέρεται στον τότε πρόεδρο της Μουσικής Σχολής Juilliard στη Νέα Υόρκη, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος, την εκδικήθηκε επειδή τον απέρριψε.

Έστρεψε τη σχολή εναντίον της και την σταμάτησε από το να επιστρέψει για άλλη μια χρονιά, ενώ έγραψε στον νονό της: «Ο Peter Mennin με ερωτεύτηκε. Έτσι, καθώς δεν ένιωθα το ίδιο γι' αυτόν, με εκδικείται». 

«Μου δόθηκε πρόσβαση σε τρεις τεράστιες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και, μέχρι σήμερα, δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά βρήκα επιστολές της Κάλλας που αποκάλυπταν τις πιο μύχιες σκέψεις της» λέει η βιογράφος.

Η σχέση της με την μητέρα της

Η Κάλλας, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από φτωχούς Έλληνες μετανάστες το 1923, ήταν μια από τις πιο σεβαστές τραγουδίστριες της όπερας. Οι παραστάσεις της Tosca στο Covent Garden συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εμπειρίες όπερας όλων των εποχών.

Η Spence είπε: «Μου δόθηκε πρόσβαση σε τρεις τεράστιες συλλογές που κληροδοτήθηκαν σε διάφορα αρχεία το 2019 και μέχρι τώρα δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ. Μεταξύ των εφημερίδων ήταν τα γράμματα της Κάλλας που αποκαλύπτουν τις βαθύτερες σκέψεις της».

jenny.gr

Οι νέες αποκαλύψεις περιλαμβάνουν την αλήθεια για την οδυνηρή παιδική ηλικία της στην Ευρώπη. «Η Κάλλας μισούσε τη μητέρα της, η οποία εργάστηκε ως ιερόδουλη κατά τη διάρκεια του πολέμου, επειδή προσπάθησε να την εκδώσει στους Ναζί στρατιώτες», δήλωσε.

Αργότερα, η μητέρα της πούλησε ιστορίες στον Τύπο και την εκβίασε για να κλείσει το στόμα της, γράφοντας στην κόρη της: 
«Ξέρεις τι κάνουν οι καλλιτέχνες ταπεινής προέλευσης μόλις γίνουν πλούσιοι; Τον πρώτο μήνα ξοδεύουν τα πρώτα τους χρήματα για να φτιάξουν ένα σπίτι για τους γονείς τους και να τους "κακομάθουν" με πολυτέλειες. Τι έχεις να πεις, Μαρία;».

«Αν είχε υπάρξει αληθινή μητέρα για εμένα, θα την λάτρευα» εκμυστηρεύεται σε επιστολή της σε κοντινό της πρόσωπο η σοπράνο.

Ούτε ο πατέρας της ήταν καλύτερος όμως σύμφωνα με τη βιογράφο: «Της είχε γράψει μια επιστολή, παριστάνοντας τον ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να της αποσπάσει χρήματα. Στην πραγματικότητα, είχε απλά μια ίωση».

jenny.gr

«Έχω μπουχτίσει με τον εγωκεντρισμό των γονιών μου και την αδιαφορία τους απέναντί μου. Δεν θέλω να έχουμε καμία σχέση. Ελπίζω να μην το πάρουν μυρωδιά οι εφημερίδες. Τότε πραγματικά θα μετανιώσω την ώρα και τη στιγμή που έχω γονείς», γράφει σε ένα άλλο γράμμα η Μαρία Κάλλας.

Πέθανε το 1977 σε ηλικία 53 ετών. Το μη δημοσιευμένο υλικό δίνει επίσης νέες πληροφορίες για τα προβλήματα υγείας της, τα οποία επηρέασαν τις παραστάσεις της στη δεκαετία του 1960 και την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά. Μάλιστα, η ίδια έχασε τη φωνή της αρκετές φορές.

Δείτε ακόμη:
15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr