«Θηλυκότητα και τέχνη»: Η καλλιτέχνις που αναδεικνύει το γυναικείο σώμα μέσα από τις ζωγραφιές της

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η καλλιτέχνης Zia Oshun Lasky μετατόπισε το είδος τέχνης της από τη σχεδίαση κυρίως της φύσης, σε αφηρημένες, γυναικείες μορφές. 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η καλλιτέχνης Zia Oshun Lasky μετατόπισε το είδος τέχνης της από τη σχεδίαση κυρίως της φύσης, σε αφηρημένες, γυναικείες μορφές. 

Για εκείνη, η καραντίνα ήταν μια στιγμή να επανασυνδεθεί με τον εαυτό της και τη δουλειά της.

«Για μένα, η δημιουργία είναι μια διαισθητική, διερευνητική και καθαρτική διαδικασία», έγραψε η Oshun στον ιστότοπό της. «Συχνά το έργο μου ερευνά θέματα της γυναικείας φύσης, τις εντάσεις μεταξύ αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού, τρυφερότητας και αισθησιασμού».

Τα έργα της που απεικονίζουν γυναικείες μορφές, είναι αφηρημένα και σχεδιάζονται κυρίως με κάρβουνο. Όλα τα σχέδιά της γίνονται σε ελεύθερη μορφή και δεν έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Τα τελευταία της κομμάτια επισημαίνουν τις καμπύλες ενός γυναικείου σώματος και μια ποικιλία διαφορετικών σωματοτύπων. 

Ένα κομμάτι, το «Maverick», εμφανίζει μια πλήρη εικόνα σώματος μιας γυναίκας. Τα πόδια της είναι γυρισμένα και δεν φαίνεται να έχει χέρια. Είναι γυμνή και έχει μια σοβαρή έκφραση στο πρόσωπό της. Αυτό το κομμάτι προέρχεται από τη συλλογή της «Ataraxy», την πρώτη έκθεση της Oshun, που πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Foyer, στην αίθουσα Lawrence.

«Σε αυτά τα κομμάτια, η ανθρώπινη μορφή είναι απλώς ένα δοχείο», έγραψε. «Το επίκεντρο του έργου είναι να εμπλέκουμε τις αισθήσεις μέσα από το χρώμα και τη γραμμή και να παίζουμε με το συναίσθημα που υπάρχει μέσα στη ζωή και την ανθρώπινη εμπειρία μας».

Από τότε που ήταν παιδί, η Oshun λάτρευε να ζωγραφίζει. Θυμάται να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς της και, όταν ρωτήθηκε με τι ήθελε να παίξει, η Oshun πάντα ζητούσε μολύβι και χαρτί. Πριν από το κολέγιο, όλη η εκπαίδευσή της βασίστηκε στις τέχνες, αφού παρευρέθηκε σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο.

Η Oshun άρχισε να πουλάει τα έργα της το 2019, αλλά έπρεπε να σταματήσει τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα δύσκολο μέρος της δουλειάς της, όπως υποστηρίζει, είναι η ανάγκη να έχεις ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν ανάρτησε κάποια από τα έργα τέχνης της στο TikTok, μερικά από τα βίντεο διαγράφηκαν επειδή ορισμένα από τα κομμάτια της δείχνουν γυμνό - συμπεριλαμβανομένων των θηλών των γυναικών.

Ωστόσο, η Oshun έλαβε πολλά θετικά σχόλια που την εμπνέουν να συνεχίσει να δημιουργεί.

«Πολλοί άνθρωποι αγόρασαν την τέχνη μου, ειδικά γυναίκες, και μου είπαν, "Είναι η τέλεια υπενθύμιση ότι είμαι και εγώ όμορφη"», είπε η Oshun. «Αυτό σημαίνει πολλά για μένα».

«Μοιράζομαι τη δουλειά μου με την επιθυμία να παρακινήσω τους ανθρώπους να αγαπήσουν το σώμα τους», έγραψε. «Να παρατηρήσουν την καμπυλότητα της μορφής τους, το βάρος και τη χαλάρωση που υποχωρεί και ρέει, την τραχύτητα και την τρυφερότητα που αλληλοεπιδρούν παιχνιδιάρικα, και την ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε τόσο σε εμάς, όσο και στους άλλους».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits