WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η πανδημία έχει ξεκινήσει έναν άνισο «πόλεμο» ενάντια στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών


Εύα Κονδύλη

5 Ιουνίου 2021

Πώς η πανδημία έχει ξεκινήσει έναν άνισο «πόλεμο» ενάντια στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών
Οι περισσότεροι θα πίστευαν πως η Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις κατά του φύλου, επηρεάζοντας εξίσου τις ζωές ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού η πανδημία έχει σαρώσει τον κόσμο από μια έκρηξη βίας κατά των γυναικών και μια πλήρη επίθεση στα δικαιώματά τους.

«Ο κορωνοϊός καταστρέφει τον φεμινισμό», υποστηρίζει το περιοδικό The Atlantic με το ξέσπασμα της πανδημίας και αφού οι πρώτες συνέπειες ήταν πλέον φανερές. Έναν χρόνο μετά, καταλαβαίνουμε πόσο δίκιο είχε!

Οι περισσότεροι θα πίστευαν πως η Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις κατά του φύλου, επηρεάζοντας εξίσου τις ζωές ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού η πανδημία έχει σαρώσει τον κόσμο από μια έκρηξη βίας κατά των γυναικών και μια πλήρη επίθεση στα δικαιώματά τους.

jenny.gr

Σε όλο τον κόσμο, η πατριαρχία εκμεταλλεύτηκε πλήρως τον ιό για να ανακτήσει την εξουσία - αφενός, κλιμακώνοντας τον κίνδυνο και τη βία ενάντια στις γυναίκες, και αφετέρου, μπαίνοντας ως υποτιθέμενος ελεγκτής και προστάτης τους.

Οι γυναίκες χάνουν την ασφάλειά τους, την οικονομική τους δύναμη, την αυτονομία τους, την εκπαίδευσή τους και ωθούνται στις πρώτες γραμμές της «μάχης» με την πανδημία, χωρίς προστασία, για να θυσιαστούν.

Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας

Σε αυτήν την καταστροφική περίοδο, έχουμε δει μια έκρηξη βίας απέναντι στις γυναίκες. Η τρομοκρατία που ήρθε με τα lockdown, έχει μετατρέψει το σπίτι σε ένα είδος θαλάμου βασανιστηρίων για εκατομμύρια γυναίκες, μια προσωπική «φυλακή».

Αφού περάσαμε σε μια τόσο digital εποχή, έχουμε δει την εξάπλωση μιας διαδικτυακής πρακτικής εκδίκησης, η οποία περιλαμβάνει γυμνό και προσωπικό περιεχόμενο των γυναικών. 

jenny.gr

Αυτή η ψηφιακή σεξουαλική κακοποίηση είναι πλέον κεντρική για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς οι σύντροφοι απειλούν να μοιραστούν σεξουαλικές εικόνες και βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση των θυμάτων. Ένας λόγος μπορεί να αποτελεί ότι η πανδημία Covid-19 συνδυάζεται με οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και μέτρα για τον περιορισμό της επαφής και της κίνησης, ενώ μπορούν να αφορούν ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου και φυλής.

Οι καταγγελίες περιστατικών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αυξήθηκαν, γεγονός που όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, μπορεί να θεωρηθεί και ως κάτι θετικό, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η βία δεν πρέπει να μένει πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να αντιμετωπίζεται. 

jenny.gr

Στο Περού, εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν εξαφανιστεί από τότε που επιβλήθηκε το lockdown και φοβούνται ότι είναι νεκρές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανέφερε το Al Jazeera, 606 κορίτσια και 309 γυναίκες εξαφανίστηκαν μεταξύ 16 Μαρτίου και 30 Ιουνίου πέρυσι.

Παράλληλα, το Εθνικό Δίκτυο Κακοποίησης Βιασμού και Αιμομιξίας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η γραμμή βοήθειάς του για τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης δεν ήταν ποτέ τόσο απαιτητική στην ιστορία των 26 ετών του, καθώς τα παιδιά ήταν κλειδωμένα με τους κακοποιούς τους, χωρίς δυνατότητα ειδοποίησης των δασκάλων ή των φίλων τους.

Η πανδημία έπληξε τις εργαζόμενες γυναίκες

Πριν την πανδημία, παρόλο που ο ρόλος της εργαζόμενης γυναίκας είχε αρκετές δυσκολίες, είχε παρατηρηθεί μια βελτιωμένη εικόνα. Από τότε όμως, που η Covid-19 μπήκε στη ζωή μας, απειλεί να καταρρίψει αυτά που έχουμε κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια.

jenny.gr

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα, εξοικονομούν λιγότερα και κατέχουν λιγότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας. Καθώς οι γυναίκες αναλαμβάνουν μεγαλύτερες απαιτήσεις φροντίδας στο σπίτι, οι θέσεις εργασίας τους θα επηρεαστούν επίσης δυσανάλογα από περικοπές και απολύσεις.

Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας γυναικών χάθηκαν μεταξύ της έναρξης της πανδημίας και του Νοεμβρίου 2020.

jenny.gr

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στα καταστήματα λιανικής, σχολεία, εστιατόρια κ.λπ και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό στις πρώτες δυσκολίες να απολυθούν πρώτες.

Επιπλέον, οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και είναι πιο πιθανό να είναι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής και επομένως να εκτεθούν στον ιό.

Οι επιπτώσεις στην εκπαίδευση

Η Unesco εκτιμά ότι πάνω από 11 εκατομμύρια κορίτσια ενδέχεται να μην επιστρέψουν στο σχολείο μόλις υποχωρήσει η πανδημία Covid. Το Malala Fund υπολογίζει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό: 20 εκατομμύρια. 

jenny.gr

Η Phumzile Mlambo-Ngcuka, από το UN Women, λέει ότι η οργάνωσή της αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών από τη σύνοδο κορυφής των γυναικών του ΟΗΕ στο Πεκίνο το 1995. «Τα κορίτσια αποτελούν την πλειοψηφία των μαθητών που δεν επιστρέφουν», λέει. «Είχαμε σημειώσει πρόοδο - όχι τέλεια, αλλά τα κρατούσαμε στο σχολείο για περισσότερο. Και τώρα, η αποχώρηση αυτών των κοριτσιών σε έναν χρόνο, είναι πολύ καταστροφική».

Από όλα τα μειονεκτήματα, αυτό θα είναι το πιο σημαντικό. Όταν τα κορίτσια εκπαιδεύονται, ξέρουν τα δικαιώματά τους και τι να απαιτήσουν. Έχουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειές και να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Όταν δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, δέχονται οικονομικές πιέσεις και συχνά αναγκάζονται σε πρώιμους γάμους.

jenny.gr

Η Covid αποκάλυψε το γεγονός ότι ζούμε με δύο ασύμβατες ιδέες όταν πρόκειται για τις γυναίκες: Η πρώτη είναι ότι οι γυναίκες είναι απαραίτητες για κάθε πτυχή της ζωής και για την επιβίωσή μας ως είδος. Η δεύτερη είναι ότι οι γυναίκες μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, να θυσιαστούν και να διαγραφούν.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν αλλάξει η κουλτούρα, εκτός εάν αποσυναρμολογηθεί η πατριαρχία, θα περιστρέφουμε για πάντα τους τροχούς μας. Βγαίνοντας από την Covid, πρέπει να είμαστε πιο τολμηρές και να απαιτήσουμε όσα μας αναλογούν.

Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε και να διαδίδουμε ακτιβιστικά κινήματα. Χρειαζόμαστε προοδευτικές γυναίκες, κάθε φυλής, σε θέσεις εξουσίας. Και το κυριότερο: Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απειλούν τα βασικά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας. 

Δείτε ακόμη: 25 Celebrities που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.