REAL LIFE WHO

Ένας costume designer του Βatman και του Black Panther δημιούργησε την απόλυτη COVID-19 μάσκα


25 Αυγούστου 2021

Ένας costume designer του Βatman και του Black Panther δημιούργησε την απόλυτη COVID-19 μάσκα
Πώς ένας costume designer του Βatman και του Black Panther δημιούργησε την απόλυτη COVID-19 μάσκα

Μετά από τρεις δεκαετίες σχεδιασμού και κατασκευής μάσκας και κοστουμιών για ταινίες με υπερήρωες, ο Jose I. Fernandez ήταν ασυνήθιστα προετοιμασμένος για τις επιτακτικές απαιτήσεις της πανδημίας του COVID-19. Από τα cyber κράνη του Tron: Legacy (2010) έως τη μάσκα με τα γατίσια αυτιά του Black Panther (2018), ο Fernandez έχει ειδικευτεί στη δημιουργία αξεσουάρ για τους ήρωες της μεγάλης οθόνης, ενώ αφήνουν τους ηθοποιούς που τα φορούν να αισθάνονται άνετα.

jenny.gr

Πέρυσι, ο μουσικός Will.i.am των Black Eyed Peas κάλεσε τον Fernandez να σκεφτεί μια πιο ευκολοφόρετη, πολυλειτουργική μάσκα για την εποχή του COVID-19. Το σχέδιο ήταν απλό: Θα χρειαζόταν να έχει φίλτρα, να παίζει μουσική και θα έπρεπε να δείχνει cool.
Δεν είναι η πρώτη φορά που o Will.i.am επενδύει σε αξεσουάρ υψηλής τεχνολογίας. Σε ένα προηγούμενο project, ο ράπερ επινόησε ένα προϊόν που ονομάζεται PULS, ένα αμφίβολα χρήσιμο, έξυπνο τηλέφωνο σε σχήμα ντόνατ που πρέπει να φοριέται γύρω από τον καρπό.

Η πανδημία COVID-19 ενέπνευσε ένα ανάλογο concept. Αν η χρήση μάσκας είναι μια νέα επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία, αυτές οι μάσκες μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλα αντικείμενα τεχνολογίας, όπως ακουστικά Bluetooth για μουσική και τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο Jose I. Fernandez άρχισε να δουλεύει. Χρησιμοποιώντας ό,τι έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζοντας μάσκες και κοστούμια για ταινίες υπερηρώων, όπως το Batman Returns και το The Avengers, αλλά και επερχόμενες ταινίες όπως το Black Panther: Wakanda Forever, ο Fernandez ξεκίνησε να φτιάξει μια μάσκα τόσο στυλάτη όσο και προστατευτική.

«Η αρχική μάσκα που έκανα με τον Will, είχε περισσότερο να κάνει με το στιλ, ενώ διέθετε κάποια ασφάλεια. Είχε απλώς ένα φίλτρο N95. Και τότε σκεφτήκαμε, "είναι ακόμα ζεστή", οπότε προσθέσαμε εσωτερικούς ανεμιστήρες», λέει. Οι ανεμιστήρες μεταφέρουν τον ζεστό αέρα από το εσωτερικό της μάσκας, σαν ένα δωμάτιο αρνητικής πίεσης τοποθετημένο στο πρόσωπό σας. «Ήταν η στιγμή που άλλαξε τα πάντα».

Συνειδητοποίησαν ότι, με τα σωστά εξαρτήματα και σωστές διαδικασίες κατασκευής, το πρωτότυπο που είχαν δημιουργήσει θα μπορούσε να γίνει ένα προϊόν που οι άνθρωποι θα ήθελαν να αγοράσουν. Συνεργάστηκαν με την τεχνολογική και κατασκευαστική εταιρεία Honeywell και τώρα φέρνουν στην αγορά τη Xupermask, μια διπλή μάσκα φιλτραρισμένου αέρα υψηλής απόδοσης με ανεμιστήρες τριών ταχυτήτων για ροή αέρα, ενσωματωμένα ear buds με δυνατότητα Bluetooth, δυνατότητα προσθήκης μικροφώνου, ένδειξη LED και επαναφορτιζόμενη μπαταρία με επτά ώρες ισχύος, διαθέσιμη προς $299. Σχεδιασμένη για να φοριέται επί ώρες κάθε φορά και ικανή να φιλτράρει τον αέρα ακόμα και μετά την εξάντληση της μπαταρίας, είναι ταυτόχρονα και ένα προσωπικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και Marvel.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών στη μάσκα ήταν μια πρόκληση, αλλά για τον Fernandez, το πιο σημαντικό εμπόδιο ήταν να φτιάξει τη μάσκα με τέτοιον τρόπο που οι άνθρωποι θα τη φορούσαν άνετα για μεγάλα χρονικά διαστήματα -ακριβώς η πρόκληση σχεδιασμού που αντιμετώπιζε ξανά και ξανά με τους ηθοποιούς επί 12-16 ώρες στο πλατό φορώντας τις δημιουργίες του.

«Είναι τέχνη που συνδυάζεται με την επίλυση προβλημάτων», λέει ο Fernandez, ο οποίος άνοιξε τη δική του εταιρεία σχεδιασμού ενδυμάτων, Ironhead Studios, το 2007. «Οι άνθρωποι φορούν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αναπνέουν, πρέπει να πάνε στο μπάνιο. Με τους υπερήρωες, δεν το σκέφτεσαι, αλλά πρέπει να κάνουν όλα αυτά».

jenny.gr

Ο Fernandez λέει ότι η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο που αυτά τα κοστούμια ταινιών είναι πολύ πιο ελαφριά από ό, τι στο παρελθόν. Αυτήν την περίοδο ασχολείται με το The Mandalorian, τη spin-off σειρά του Star Wars franchise. Οι πρώτες ταινίες του Star Wars ήταν διαβόητες για τα αποπνικτικά κράνη τους, λέει ο Fernandez. «Όλοι αυτοί οι τύποι φορούν κράνη Stormtrooper και είναι σαν τροπικό δάσος εκεί μέσα», λέει. Για το The Mandalorian, σχεδίασε κράνη με ανεμιστήρες, φώτα, ακόμη και τεχνολογία επικοινωνίας για να βοηθήσει τους ηθοποιούς να λαμβάνουν οδηγίες από τον σκηνοθέτη.

H εξέλιξη του 3D modeling βοήθησε να χωρέσουν όλα αυτά τα πρόσθετα στα διαστημικά κράνη χωρίς να ζυγίζουν πολύ.

«Όταν ξεκίνησα στη βιομηχανία, το μόνο που κάναμε ήταν το εξωτερικό κομμάτι της μάσκας », λέει. «Αλλά τώρα είμαι σε θέση να κάνω εσωτερικούς χώρους στις μάσκες και αυτό μου επιτρέπει να κάνω αεραγωγούς, βάσεις για μπαταρίες και μαγνήτες, ηλεκτρονικά. Όλα ταιριάζουν σαν παζλ»

Στην Xupermask, αυτά τα κόλπα σχεδιασμού της βιομηχανίας του κινηματογράφου εξαπλώνονται στον καταναλωτικό χώρο. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του COVID-19, αλλά με την προσδοκία ότι, στον γεμάτο καυσαέριο και μολύνσεις κόσμο που ζούμε οι μάσκες αυτές μπορεί να ενταχθούν στη συνηθισμένη γκαρνταρόμπα. Από την άλλη βέβαια, ο απλός καταναλωτής μπορεί να μην είναι σε θέση να την αντέξει οικονομικά ή ακόμη και να μην θέλει μια μάσκα υψηλής τεχνολογίας αξίας $299.

Αλλά ο Fernandez είναι σίγουρος ότι οι μάσκες προσώπου ήρθαν για να μείνουν.

«Όταν αυτό (η πανδημία) εξαφανιστεί, που θα εξαφανιστεί, θα υπάρχουν άλλα πράγματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε», λέει. «Μπορεί να είναι άτομα με άσθμα που ανησυχούν για την αιθαλομίχλη, ή μπορεί να είναι κάποιος που έχει κρυολόγημα και θέλει να προστατεύσει τους άλλους ανθρώπους. Ή μπορεί να είναι απλώς άνθρωποι που θέλουν να αισθάνονται περισσότερο προστατευμένοι σε ένα αεροπλάνο».

Φωτογραφίες Χupermask