REAL LIFE WHO

Kamala Harris: «Οι μαύρες γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συγκριτικά με τις λευκές»


JTeam

22 Απριλίου 2022

Kamala Harris: «Οι μαύρες γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη συγκριτικά με τις λευκές»
Η μητρική θνησιμότητα των μαύρων γυναικών στις ΗΠΑ παραμένει απαράδεκτα υψηλή και η Kamala Harris γίνεται η φωνή τους

H Kamala για μία ακόμη φορά στρέφει την προσοχή των πολιτών στην «εθνική κρίση» των ΗΠΑ που έχει ως θύματά της, γυναίκες που πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τη γέννα. Τα νούμερα και τα ποσοστά μάλιστα ορίζουν πως οι περισσότερες από αυτές είναι μαύρες.

Σε επίσκεψή της την Πέμπτη στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Francisco, η Harris δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το χειρότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων χωρών. «Πιστεύω ότι το έθνος μας αντιμετωπίζει κρίση στο ζήτημα της μητρικής υγείας. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα», σημείωσε ενώ πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι για κάποιες γυναίκες, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανεξαρτήτως εκπαίδευσης ή εισοδήματος, οι μαύρες γυναίκες είναι πάνω από τρεις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από επιπλοκές και προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους σε σχέση με τις λευκές γυναίκες.

«Ένας μεγάλος παράγοντας που παρατηρείται αυτό, είναι οι συστημικές ανισότητες. Οι διαφορές στον τρόπο μεταχείρισής τους που βασίζονται στο ποιες είναι αυτές οι γυναίκες... Διαφορές που κρίνουν πολλές φορές τη ζωή ή τον θάνατο».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Πρόληψης και Ασθενειών, οι πιο πολλοί θάνατοι από εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 100%. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kamala Harris γίνεται υπέρμαχος αυτών των γυναικών, υψώνοντας τη φωνή της σε κάθε αδικία που στερεί αναίτια μια ζωή.

Το ζήτημα της μητρικής θνησιμότητας των μαύρων γυναικών έλαβε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή όταν η Serena Williams και η Beyonce μίλησαν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη γέννα. Όπως είπε η Harris την Πέμπτη: «Οι γυναίκες είναι οι πυλώνες τόσων οικογενειών και κοινοτήτων. Ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί για να διαβεβαιώσουμε ότι όλες οι γυναίκες και οι μητέρες στο έθνος μας έχουν την απαραίτητη φροντίδα».