REAL LIFE WHO

O Rishi Sunak θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας- Η ανακοίνωσή του στο Twitter


JTeam

23 Οκτωβρίου 2022

O Rishi Sunak θέλει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας- Η ανακοίνωσή του στο Twitter
Facebook/ Rishi Sunak
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε επίσημα ότι θέλει να διαδεχθεί τη Lizz Truss

Η εκλογή της νέας ηγεσίας προκειμένου να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της Liz Truss, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς ως διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου το αργότερο.

Οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak διεκδικεί πλέον κι επίσημα την πρωθυπουργία της χώρας.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωσή του στο Twitter:

«Η Βρετανία είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση», έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας: «Για αυτό τον λόγο είμαι υποψήφιος για την ηγεσία των Συντηρητικών και προκειμένου να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο οδήγησε στην «ανταρσία» που ακολούθησε και τελικά έριξε την κυβέρνηση του Borris Johnson.

Ο Sunak ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών στο Westminster στη μάχη διαδοχής νωρίτερα φέτος αλλά, αφού έφθασε στην τελική μονομαχία έναντι της Truss, έχασε στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος που έλαβαν την τελική απόφαση.

Πολλά μέλη ήταν οργισμένα όταν ο Sunak παραιτήθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που συνέβαλε στο να πυροδοτηθεί η ανταρσία, η οποία τελικά προκάλεσε την πτώση του προκάτοχου της Truss, του Johnson. Επίσης αγνόησαν την προειδοποίησή του ότι οι αγορές μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Βρετανία, εάν η Truss προχωρήσει με τα σχέδιά της για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων.

Οι βουλευτές θα επιλέξουν την τελική δυάδα και θα υπάρξει μια ενδεικτική ψηφοφορία για να δουν ποιον στηρίζει η πλειοψηφία. Εάν το πρόσωπο που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν αποχωρήσει, τότε τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται έως την Παρασκευή.