REAL LIFE WHO

Liz Truss: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βρετανίας


JTeam

20 Οκτωβρίου 2022

Liz Truss: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βρετανίας
Getty Images
Έξι εβδομάδες μετά τον διορισμό της στη θέση αυτή, έγινε η πρωθυπουργός των 44 ημερών με την πιο σύντομη θητεία στη Βρετανία (και με τα πιο χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας στην ιστορία των βρετανικών δημοσκοπήσεων)

Η Liz Truss ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, έξι εβδομάδες ύστερα από τον διορισμό της στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Όπως τόνισε, δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάκαμψη της χώρας και ως εκ τούτου αποχωρεί. Σημείωσε πως θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την εκλογή νέου πρωθυπουργού από τους Συντηρητικούς. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι εκλογές για τον διάδοχό της.

Πριν την ανακοίνωση, τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων έκαναν λόγο για «χάος» μετά τη χθεσινή μέρα στο Westminster. Συντάκτης των Times γράφει: «η αλήθεια πίσω από την εξουσία της Truss ήταν εύθραυστη αλλά πλέον είναι καταδικασμένη».

Νωρίτερα μάλιστα, 13 βουλευτές των Τόρις ζητούσαν δημόσια την παραίτησή της από τη θέση του πρωθυπουργού. Για τους συντηρητικούς, αυτό που απαιτείται πλέον είναι να βρεθεί ένας διάδοχος ικανός «να εμπνεύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε να συσπειρώσει το κόμμα σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

H Truss έγινε η νέα πρωθυπουργός της χώρας σε αντικατάσταση του Boris Johnson που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η 47χρονη νίκησε στην εσωκομματική μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας τους Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας καθώς κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Την ανακοίνωση έκανε λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Αγγλίας) ο Sir Graham Brady, πρόεδρος της «επιτροπής 1922» του Συντηρητικού κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι στην τελική ψηφοφορία υπήρξε συμμετοχή 82,6%. Για την ακρίβεια, τα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος συμμετείχαν σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου όταν ο Boris Johnson ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα που αφορούν τη διοργάνωση πάρτι στην έδρα της κυβέρνησης στη Downing Street κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown.