REAL LIFE WHO

Η Liz Truss είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2022

Η Liz Truss είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας
You Magazine
H διάδοχος του Boris Johnson μόλις ανακοινώθηκε και είναι η 47χρονη Liz Truss, η οποία πέρα από νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι και η τρίτη γυναίκα στη Downing Street στην ιστορία της χώρας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η Liz Truss θα είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας σε αντικατάσταση του Boris Johnson που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Η 47χρονη νίκησε στην εσωκομματική μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας τους Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας καθώς κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Την ανακοίνωση έκανε λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Αγγλίας) ο Sir Graham Brady, πρόεδρος της «επιτροπής 1922» του Συντηρητικού κόμματος, ο οποίος σημείωσε ότι στην τελική ψηφοφορία υπήρξε συμμετοχή 82,6%. Για την ακρίβεια, τα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος συμμετείχαν σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου όταν ο Boris Johnson ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα που αφορούν τη διοργάνωση πάρτι στην έδρα της κυβέρνησης στη Downing Street κατά τη διάρκεια του αυστηρού lockdown.

Ο ευχαριστήριος λόγος και οι άμεσες υποσχέσεις

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η νέα πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι τιμή της που εξελέγη ηγέτης των Τόρηδων και απέδωσε ευχαριστίες με ιδιαίτερο χιούμορ προς τα μέλη του κόμματος που «διοργάνωσαν μια από τις εκτενέστερες συνεντεύξεις για θέση εργασίας στην ιστορία».

Στη συνέχεια, η ίδια ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και τους οπαδούς της ενώ ευχαρίστησε και τον απερχόμενο πρωθυπουργό και φίλο της, Boris Johnson. «Boris, εσύ έφερες σε πέρας το Brexit. Συνέτριψες τον Jeremy Korbin, φρόντισες για τη διανομή των εμβολίων, όρθωσες ανάστημα στον Putin και σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ».

«Φίλοι και συνάδελφοί, σας ευχαριστώ για την πίστη σας σε εμένα να ηγηθώ του μεγάλου μας Συντηρητικού Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος επί Γης», είναι τα όσα σημείωσε στη συνέχεια ενώ η Truss υποστήριξε ότι τα πιστεύω του κόμματος «στην ελευθερία, την ικανότητα να ελέγχει κάποιος τη ζωή του, στους χαμηλούς φόρους και την προσωπική ευθύνη» μετρούν πολύ για την κοινή γνώμη και γι’ αυτό το κόμμα κέρδισε στις εκλογές του 2019.

Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύεται τώρα να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι οι Τόρηδες πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν όσα έχουν υποσχεθεί μέσα στην επόμενη διετία. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει ένα «τολμηρό σχέδιο» να μειώσει τους φόρους και να αναπτύξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, η ίδια ισχυρίζεται ότι θα «ανταποκριθεί με επιτυχία» όταν χειρίζεται μια κρίση, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τους λογαριασμούς αλλά και τα μακροπρόθεσμα ζητήματα εφοδιασμού.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Liz Truss μπήκε στο παιχνίδι της εξουσίας, ξεκινώντας από την αντιμοναρχική Αριστερά, για να καταλήξει τελικά σκληροπυρηνική δεξιά, υπέρμαχος του Brexit. Απόφοιτος δημόσιου σχολείου, όπως και η "Σιδηρά Κυρία", αλλά με πτυχίο Φιλοσοφίας, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έκανε καριέρα ως στέλεχος επιχειρήσεων φτάνοντας μέχρι και τη θέση της εμπορικής διευθύντριας του κολοσσού των εταιρειών πετρελαιοειδών "Shell Oil and Gas Company".

Η θητεία της στην κυβέρνηση περιλαμβάνει έξι υπουργικά πόστα υπό τρεις πρωθυπουργούς -ανάμεσά τους και 11 μήνες στο Φόριν Όφις. Ωστόσο πολλοί Βρετανοί εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις ηγετικές της ικανότητες καθώς ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ελάχιστα για εκείνη, σε αντίθεση με τον Boris Johnson.

Η Liz Truss είναι επίσης παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Liz έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Johnson πρώτα την διόρισε υπουργό Οικονομικών και τώρα μόνο η πορεία θα δείξει πώς αναμένεται να ξεδιπλώσει τις πρωθυπουργικές της ικανότητες.