UPDATE #NOW

Boris Johnson: Όλα όσα οδήγησαν στην παραίτησή του


JTeam

7 Ιουλίου 2022

Boris Johnson
Associated Press
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παραιτήθηκε πριν μερικές ώρες από την ηγεσία του Κόμματος των Συντηρητικών, αλλά σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο

Μετά τις μαζικές παραιτήσεις πάνω από 50 βουλευτών των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Boris Johnson αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Η θητεία του χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλα γεγονότα, το Brexit και την πανδημία, για των οποίων το χειρισμό έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται κριτικές. Υπάρχουν όμως πέντε ακόμη αφορμές που οδήγησαν στην παραίτηση του Johnson, με την υπόθεση Pincher να είναι η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Υπόθεση Pincher

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής του κόμματος του Johnson Chris Pincher πήγε σε ένα ιδιωτικό κλαμπ στο Λονδίνο, όπου «ήπιε πάρα πολύ» και «έγινε ρεζίλι». Στην πραγματικότητα κατηγορήθηκε ότι άγγιξε απρεπώς δύο άντρες, γεγονός που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου κι έφερε στην επιφάνεια κατηγορίες για τη συμπεριφορά του Pincher την τελευταία δεκαετία.

Αρχικά η Downing Street είπε ότι ο Johnson δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες κατηγορίες πριν του δώσει θέση εξουσίας στη Βουλή, αλλά ρεπορτάζ του BBC από τις 4 Ιουλίου αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός ήξερε ότι υπήρχε επίσημη καταγγελία. Ο Johnson έπειτα παραδέχθηκε ότι γνώριζε για τα περιστατικά από το 2019 και απολογήθηκε που διόρισε τον Pincher ως δεύτερο υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας.

Partygate

Τον Απρίλιο του 2021 ο Johnson τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή παρέβη τους περιορισμούς κυκλοφορίας για να παραβρεθεί σε συγκέντρωση για τα γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020. Απολογήθηκε επίσης επειδή συμμετείχε σε πάρτυ στους κήπους της Downing Street κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Συνολικά τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 83 άτομα για παραβίαση του Lockdown στη Downing Street.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο Johnson διαβεβαίωσε τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «στη Downing Street τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες». Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από επιτροπή της Βουλής για να διαπιστωθεί αν ο πρωθυπουργός είπε εν γνώση του ψέματα στους αντιπροσώπους.

Η άνοδος της φορολογίας και του κόστους ζωής

Μόνο στο 2020, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα φτάνοντας στο 9,1%. Αν και η κυβέρνηση Johnson δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και έλαβε κάποια μέτρα για να διευκολύνει τους πολίτες, τον Απρίλιο του 2022 προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με τον Sir Keir Starmer, ηγέτη των Εργατικών, «η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τη φορολογία για τη εργατική τάξη εν μέσω της χειρότερης κρίσης του κόστους ζωής που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες».

Υπόθεση Owen Paterson

Τον Οκτώβριο του 2021, μια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων πρότεινε την προσωρινή απομάκρυνση του πρώην βουλευτή Owen Paterson. Η βασική κατηγορία ήταν ότι ο Paterson προσπάθησε μέσω της Βουλής να ωφελήσει εταιρείες που τον χρηματοδοτούσαν. Ο Johnson και οι Συντηρητικοί ψήφισαν κατά της πρότασης και συνέστησαν δική τους επιτροπή για να εξακριβωθεί αν η έρευνα της πρώτης επιτροπής ήταν αμερόληπτη.

Ο Owen Paterson παραιτήθηκε έπειτα από διαμαρτυρίες και ο Johnson αργότερα παραδέχθηκε πως χειρίστηκε την υπόθεση λανθασμένα.

Λαϊκισμός και έλλειψη πειθαρχίας και σταθερότητας

Ο Boris Johnson εξελέγη με ένα μοναδικό στόχο: να φέρει εις πέρας το Brexit. Μετά το Brexit, η Downing Street υπέφερε από έλλειψη νέων ιδεών και σταθερότητας.

Ο Dominic Cummings, πρώην σύμβουλος και πλέον μεγαλύτερος επικριτής του Johnson υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός αλλάζει γνώμη και θέσεις από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ άλλοι έχουν αναρωτηθεί ποια είναι η φιλοσοφία του- ακόμα και αν έχει φιλοσοφία. Τον προηγούμενο μήνα, ο συντηρητικός βουλευτής Jeremy Hunt κατηγόρησε τον Johnson για έλλειψη «ειλικρίνειας, ικανότητας και οράματος».

Τον Ιούνιο, ο Johnson κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματός του. Τις τελευταίες τρεις μέρες όμως, οι βουλευτές του έδειξαν τι πραγματικά πιστεύουν για τον ηγέτη του κόμματος και της χώρας.