UPDATE #NOW

Ήρθε το τέλος της γραβάτας;


JTeam

2 Ιουλίου 2022

ηγέτες g7
Instagram
Μια φωτογραφία από το G7 έγινε αφορμή για σχόλια σχετικά με την παρακμή του άλλοτε απαραίτητου αξεσουάρ

«Κάτι λείπει» ήταν η πρώτη αντίδραση όσων είδαν τη σχεδόν οικογενειακή φωτογραφία που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη σύνοδο κορυφής του G7. Στη φωτογραφία εμφανίζονται χαμογελαστοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ε.Ε. και κανένας τους δεν φοράει γραβάτα.

Αν και φωτογραφία τραβήχτηκε το σαββατοκύριακο, όταν το dress code είναι λιγότερο επίσημο και δε σημαίνει ότι οι γραβάτες έλειψαν από το G7 γενικώς, η συγκεκριμένη εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες επικρίνονται για την πρόχειρη εμφάνισή τους καθώς αφήνουν πίσω τις γραβάτες στο G7» έγραψε ένα πρωτοσέλιδο. Κάποιος άλλος έγραψε στο Twitter ότι μοιάζουν με τους μπαμπάδες και τους θείους που έχουν ξεμείνει στο τέλος ενός γάμου.

Ακόμα και αν οι αντιδράσεις είναι εν μέρει δικαιολογημένες, το γεγονός ότι κανένας από τους ηγέτες δεν επέλεξε να φορέσει γραβάτα δείχνει για μία ακόμα φορά ότι οι γραβάτες δεν είναι πλέον όσο αναγκαίες ήταν στο παρελθόν. Ακόμα και πριν την πανδημία, μεγάλες εταιρείες ανδρικής μόδας αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή σε πιο casual σειρές, καθώς και η κουλτούρα και το dress code πολυεθνικών όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs έγινε πιο business casual. Ο COVID-19 εδραίωσε τη μόδα του χαλαρού γραφείου και σταδιακά οι πωλήσεις επίσημων ανδρικών ρούχων άρχισαν να πέφτουν. Οι γραβάτες συγκεκριμένα είδαν πτώση 6% το 2019 και 42% το 2020. Πλέον οι πωλήσεις έχουν αρχίσει να επανέρχονται, αλλά οι εταιρείες δεν ξέρουν αν θέλουν να επαναφέρουν τις γραβάτες. Για κάποιους, το αξεσουάρ δεν έχει θέση στο σύγχρονο γραφείο. Για άλλους, οι γραβάτες βιώνουν τη δική τους αναγέννηση.

Σύμφωνα με τον James Harris, συμπαρουσιαστή του podcast Throwing Fits, ο βασικός λόγος που πολλοί αφήνουν τις γραβάτες στο παρελθόν είναι ότι το αξεσουάρ φέρνει στο μυαλό τη σοβαροφάνεια και το συντηρητισμό. Ακόμα και όσοι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τις γραβάτες ως μέσο έκφρασης (χρώματα, σχέδια, κτλ), πλέον δεν τις χρειάζονται γιατί μπορούν να πειραματιστούν με πιο μοντέρνα παπούτσια ή κοσμήματα, μιας και ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ανδρικά και τα γυναικεία ρούχα έχει γίνει λιγότερο συμπαγής. «Νομίζω ότι ανακαλύπτουμε πώς μπορούμε να εκφράσουμε το προσωπικό μας στυλ χωρίς να ακολουθούμε πιστά κανόνες που καθιερώθηκαν πριν 10 χρόνια» λέει ο Harris.

Τα μαγαζιά και οι σχεδιαστές έχουν κι εκείνοι προσαρμοστεί για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Για παράδειγμα, η Zegna έχει πλέον λιγότερες γραβάτες και περισσότερα πλεκτά και αθλητικά μπουφάν. Σύμφωνα με τον Gildo Zegna, επικεφαλή της εταιρείας, «η γραβάτα δεν έχει πεθάνει 100%, αλλά δεν είναι σίγουρα δημοφιλής και έχει αντικατασταθεί από άλλα αξεσουάρ. Είναι στη μόδα οι άντρες να φοράνε κοστούμια, αλλά με νέους τρόπους. Για παράδειγμα με ένα μεταξένιο πουκάμισο ή πόλο ή με luxury παντόφλες. Δε βλέπω τη γραβάτα να έχει μέλλον».

Ακόμα και στην πολιτική, όπου οι γραβάτες θεωρούνταν κάποτε απαραίτητες, όλο και περισσότεροι πολιτικοί όπως ο Andrew Yang ή ο Pete Buttigieg επιλέγουν να αφήσουν τη γραβάτα στο συρτάρι. Το ίδιο έκαναν άλλωστε και οι ηγέτες στη φωτογραφία από το G7. Ο λόγος αυτή τη φορά μπορεί να είναι όμως καθαρά επικοινωνιακός. «Προσπαθούν να δείξουν ότι είναι casual, προσιτοί στον απλό κόσμο και ότι καταλαβαίνουν τους πολίτες» λέει η Lauren Rothman, personal stylist για αρκετούς πολιτικούς στην Washington.