REAL LIFE WHO

Η Tova Friedman επέζησε από το Auschwitz και τώρα το διδάσκει στη Gen Z στο TikTok


JTeam

30 Μαρτίου 2023

Η Tova Friedman επέζησε από το Auschwitz και τώρα το διδάσκει στη Gen Z στο TikTok
Η 84χρονη είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και με τη βοήθεια του 17χρονου εγγονού της, προσπαθεί να μεταφέρει στη Gen Z τις τραγικές συνθήκες του Ολοκαυτώματος

Όσοι παρακολουθούν την Tova Friedman στο TikTok, τη βομβαρδίζουν καθημερινά με ερωτήσεις, στις οποίες φροντίζει πάντα να απαντάει. «Γιατί δεν προσπάθησε να δραπετεύσει από το Auschwitz;»/ «Άκουγε ανθρώπους να ουρλιάζουν από τους θαλάμους αερίων;»/ »Υπήρξαν φορές που έφτασε κοντά στον θάνατο αλλά είχε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;».

Όπως καταλάβατε, η 84χρονη είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και με τη βοήθεια του 17χρονου εγγονού της, προσπαθεί να μεταφέρει στη Gen Z τις τραγικές συνθήκες στο Auschwitz και ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της Ιστορίας, αποφεύγοντας να γίνει γραφική και ξύλινη μέσα από τον λόγο της, κάτι που ενδεχομένως θα τρόμαζε περισσότερο τη νέα γενιά.

@tovafriedman #answer to @Danny’s Span many people did hear the screams, but almost everyone could smell the burning bodies. It’s impossible to imagine it. #oppression #standup #hate #misinformation #germany #truth #story #torture #prison #death #witness #survivor #daughterofauschwitz #learn #jews #xyzbca #fyp ♬ original sound - TovaTok

«Είμαι πολύ προσεκτική με τον τρόπο που επιλέγω να τους μιλήσω γι' αυτό χρησιμοποιώ συγκεκριμένο λεξιλόγιο», περιγράφει η Friedman στη Washington Post.

@tovafriedman #answer to @. Out of hundreds of children in her town, only 5 survived. This is not a myth. This is not a movie. This is not fiction. This is our history. This is our story. #tiktokforgood #tiktok #mystory #history #truth #shoah #daughterofauschwitz #xyzbca #fyp #tovafriedman #child #childhood #foryou #memory @tiktokforgood ♬ New Age, a sad piano solo 10 minutes(1003982) - 8.864

Περίπου 500.000 άτομα παρακολουθούν όσα ανεβάζει από το φθινόπωρο του 2021, που με τη βοήθεια του εγγονού της, Aron Goodman, έφτιαξαν τον «ιστορικό» λογαριασμό. Όπως περιγράφουν, προσπαθούν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και να μεταφέρουν την αλήθεια στους αρνητές. Η Goodman έτσι περιγράφει καθημερινά τις δικές της εμπειρίες για να αποδείξει την αλήθεια παρά τις αντισημιτικές απόψεις που επικρατούν στις ΗΠΑ.

«Έχω τεράστια υποχρέωση να μιλήσω», εξηγεί η ίδια σε συνέντευξη, προσθέτοντας:

«Δεν έχω τύψεις ως επιζήσασα αλλά την υποχρέωση να μιλάω για να θυμάμαι»

Μεγαλώνοντας στην Πολωνία εν όψει του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Friedman μεταφέρθηκε βίαια από τους Ναζί σε ένα εβραϊκό γκέτο πριν μεταφερθεί στο Auschwitz. Στα 6 της, απελευθερώθηκε από θάλαμο αερίων για λόγους που δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα. Κάποτε κρύφτηκε δίπλα σε ένα πτώμα για να ξεφύγει από τους Ναζί, σύμφωνα με τη βιογραφία της ενώ άρχισε να ανακτά τη ζωή και την ελευθερία της μετά την απελευθέρωση του Auschwitz το 1945.

@tovafriedman #daughterofauschwitz has reached #2 NYT Bestseller in the US. Thank you to everyone who made this possible, especially the TikTok family! #shoah #survivor #truth #storytime #fyp #xyzbca ♬ Inspiring Emotional Piano - Metrow Ar

Στα περισσότερα video της στο TikTok ή "Tic Tac" όπως έλεγε στην αρχή, η Friedman αφηγείται από έναν καναπέ στο σπίτι του Aron στο Morristown στο N.J. Κοιτάζει την κάμερα και καλεί το κοινό της ώστε η εξιστόρηση να γίνει πιο «ζωντανή» και άμεση.

Σε ένα post, η 84χρονη δείχνει τον αριθμό στο χέρι της, εκείνον που την έκανε να ξεχωρίζει σαν Εβραία. Ήταν ο A-27633, μπορεί να μην ήξερε να τον διαβάζει αλλά ήξερε πως από τότε θα τη στοίχειωνε για το υπόλοιπο της ζωής της.

@tovafriedman #answer to @to swag Tattooing a 5-year-old. The woman was also a prisoner, who didnt want to do it. She was killed after she was done with everyone. This was the reality only 78 years ago. #survivor #trut #storytime #poland #strongerthanhate #child #childhood #fyp #foryou #xyzbca ♬ New Age, a sad piano solo 10 minutes(1003982) - 8.864

Σε άλλο video, η Friedman κρατάει την κάρτα του Ερυθρού Σταυρού, με την οποία ταξίδευε μετά το τέλος του Ολοκαυτώματος. Ο εγγονός της προσπαθεί να την προστατεύσει από τα αντισημιτικά σχόλια αλλά αυτά γίνονται παράλληλα, μια καλή αφορμή για να συνεχίζει η γιαγιά του τα μαθήματα ιστορίας στους νέους. Πολλά από τα posts αποτελούν πηγή έμπνευσης ενώ μια δασκάλα από την Ινδία θέλει να χρησιμοποιήσει υλικό από αυτά στα μαθήματα ιστορίας που διδάσκει στην τάξη της.

Ο Aaron ελπίζει ότι το κομμάτι εκείνο της Ιστορίας που γίνεται γνωστό μέσα από τη φωνή της γιαγιάς του, θα εμπνεύσει τη Gen Z να μάθει κι άλλα αληθινά γεγονότα, ψάχνοντας μόνη της για αξιόπιστες πηγές.

Όλα όσα αφηγείται η Tova Friedman, είναι «μια προειδοποίηση ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το μίσος που έχουμε για κάποιον ή κάτι. Είναι ok να νιώθεις αποστροφή αλλά το να ενεργείς, είναι κάτι πολύ διαφορετικό». Αν παρακολουθήσεις ένα μεγάλο μέρος από τα posts της, το σίγουρο είναι πως θα καθηλωθείς. Η επιζήσασα ενός από τα πιο σκληρά κεφάλαια της Ιστορίας έχει πολλά να πει ακόμα. «Θέλω να αφηγούμαι όσο ακόμη έχω δυνάμεις και να μεταφέρω την αλήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο όσο είμαι ζωντανή».