REAL LIFE WHO

Στα 58 της, έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ζαϊίνγκ Ζενγκ μας αποδεικνύει πως πότε δεν είναι αργά


Ερασμία Αρβανιτά

1 Αυγούστου 2024

Στα 58 της, έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η Ζαϊίνγκ Ζενγκ μας αποδεικνύει πως πότε δεν είναι αργά
Getty Images
Η Ζαϊίνγκ Ζενγκ πραγματοποίησε το ένα και μοναδικό όνειρο της ζωής της

Εάν πιστεύεις πως είναι αργά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, πως είναι αργά για να πετύχεις τους στόχους σου, τότε πρέπει να διαβάσεις την ιστορία της Ζαϊίνγκ Ζενγκ. Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο να πεις στον εαυτό σου «είναι αδύνατο να το κάνω αυτό», αλλά είναι τόσο όμορφο να λες «τα κατάφερα». Κάτι, που είπε η Ζαϊίνγκ Ζενγκ, η 58χρονη αθλήτρια που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, αφού πραγματοποίησε το ένα και μοναδικό όνειρο της ζωής της.

Η Ζενγκ στα 58 της χρόνια έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, εκπροσωπώντας τη Χιλή στην επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ). Το ολυμπιακό της «ταξίδι» ξεκίνησε στην Κίνα τη δεκαετία του 1970 και κορυφώθηκε με την πρόκριση στην ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Χιλής φέτος. Άλλα, άξιζε η αναμονή.

Η Ζενγκ γεννήθηκε στην Κίνα, στην πόλη Γκουανγκζού, και από μικρή ηλικία έπαιζε πινγκ πονγκ, υπό την καθοδήγηση της μητέρας της, προπονήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σε ηλικία 16 ετών, επιλέχθηκε για την εθνική ομάδα της Κίνας. Πριν από το ντεμπούτο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988, μια αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού την ανάγκασε να εγκαταλείψει το άθλημα.

Αυτή η «αναποδιά», άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο κεφάλαιο στην αξιοσημείωτη καριέρα της Ζενγκ και το 1989 έλαβε μια πρόσκληση να προπονήσει μαθητές στην Αρίκα, μια πόλη στη Χιλή. Το 2003, όμως, αποφάσισε να παίξει ξανά πινγκ πονγκ, καθώς ήθελε να μυήσει τον γιό της στο άθλημα. Το 2004 και το 2005, η Ζενγκ κέρδισε με άνεση δύο εθνικά τουρνουά, αλλά σταμάτησε και πάλι να παίζει όταν ο γιος της ήταν αρκετά μεγάλος.

Τώρα επέστρεψε πιο δυναμικά από πότε και αρνείται να αποκλείσει άλλη μία ολυμπιακή παρουσία. «Ήταν το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής μου», είπε στο CNN. «Ακόμα και όταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν ποιο ήταν το όνειρό μου, έλεγα: "Να γίνω Ολυμπιονίκης"».

«Ο πατέρας μου κατάφερε να δει την κόρη του να προκρίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε πριν μερικές μέρες σε συνέντευξή της.«Με πήγαινε στις προπονήσεις και στους αγώνες όταν ήμουν κοριτσάκι και τώρα στα 58 μου τα κατάφερα. Τα κατάφερα». Το «ταξίδι» της στους Αγώνες τελείωσε το Σάββατο, μετά την ήττα της στον προκριματικό γύρο. Η Ζενγκ ηττήθηκε από την 46χρονη Λιβανέζα παίκτρια, Μαριάνα Σαχακιάν. Στη ζωή, όμως, είναι κερδισμένη.